Кмет Тихомир Янакиев. Снимка: Община Созопол Кметът на Созопол Тихомир Янакиев

...
Кмет Тихомир Янакиев. Снимка: Община Созопол
Кметът на Созопол Тихомир Янакиев
Коментари Харесай

Има ли скандал в Атия със сервиз и изсечена горичка? Отговор от кмета на Община Созопол

Кмет Тихомир Янакиев. Снимка: Община Созопол

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев популяризира до медиите право на отговор във връзка със публикация, оповестена в новинарския уебсайт „ Днес България “. Искането си той стимулира според Закона за радиото и малкия екран член 10, алинея 1, т. 7 и член 18. В тази връзка е и член 39, алинея 2 и член 41, алинея 2 в Конституцията на Република България по отношение на възбраната посредством свободата на словото да се накърняват права на други лица. В него написа :

„ Смятаме, че публикацията уронва престижа на общинския и локалния кметове, съдържа непроверена, неотговаряща на истината информация, обидни квалификации, оскърбяващи внушения и цели да показа с. Атия като непривлекателно място за живеене и туризъм.

Ние не разбираме за какво Вашият уебсайт води целенасочена черна акция против община Созопол с поредност от материали, за това настояваме в този момент и ще настояваме след всяка последваща компрометираща общината публикация, за право на отговор, какъвто имаме по закон.

Отново съгласно този закон, в случай че Вие ни откажете това право, идната стъпка е да се обърнем към Комисията по журналистическа нравственос.

Ние сме подготвени да си потърсим правата и в съда. Ще подадем тъжба персонално против Вас, против изданието и против създателя на публикацията. Ще заведем дело по член 147 и член 148, алинея 2 от Наказателния кодекс за закононарушението клюка. Във връзка с това, апелирам да публикувате без редакторска интервенция следния отговор, в това число фотосите и видеоматериала:

В публикация в уеб страницата „ Днес България “, озаглавена „ Скандал в Атия: Селището където Румен Димитров и Тихомир Янакиев изгубиха от очи цялостен сервиз и изсечена горска просека /Видео и Снимки/ “ е написана погрешна и тенденциозна информация.

На първо място двата квартала в с. Атия нямат нищо общо със „ смърдящо населено място “, както е посочено в публикацията. Твърдението, че изтъквам: „ Атия се трансформира в пълнокръвно зрелище на безредицата, беззаконието и безгрижието “ нито е правилно, нито е подплатено даже с хипотетични обстоятелства. От началото на предходния мандат кметът Румен Димитров е направил голям брой усъвършенствания в селото, което се вижда от приложените фотоси / сн. 1,2 /. Работата по облагородяване на селото продължава и сега.

Цитираният в публикацията монумент „ Миньор “, изтъквам: „ нагизден с розите на безразличието към историята и уважението към починалите “ се намира в градинка с цветя и подрязани култивирани шубраци. Пътеката до него е обградена с поддържана растителност. В момента градинката е украсена за Великденските празници. / сн. 3,4 /:

Според Вашата публикация: „ До този знак на миньорската горделивост обаче е сервиз и Авто къща, които са епицентър на всеобщо замърсяване и фундаментален „ монумент “ на институционалното безхаберие и слепота на локалните управляващи в Атия и Созопол “.

Истината е, че на това място има Автокъща, само че не и сервиз. Според притежателя й, за измиването на коли се употребяват единствено препарати, с които се почиства и в домовете. Те не замърсяват околната среда повече, в сравнение с това, с което миете съдовете си. Те не съдържат масла и синтетични боклуци, а канализацията изрично не е превърната в бунище, както се твърди в публикацията. Не е нарушен нито един закон, както също се внушава н нея.

Друга погрешна и явно непроверена информация е за сеч в горска територия. Собственикът на автокъщата е и притежател на УПИ към нея. Разчистването на терен зад постройката е на частна територия. Там са изрязани сухи шубраци и мястото се заравнява, с цел да се употребява от притежателя му. То граничи с гората, само че не е изрязано нито едно дърво. Парцелът ще бъде облагороден и обезопасен, с цел да могат там да играят деца. /сн. 5,6 /.

Ето какво изяснява притежателят на автокъщата и земята под нея:

В края на Вашата публикация виждаме подстрекателство за занемареност и спор на ползи в този абзац: „ … “ смесването “ на институционалното безхаберие и персонални ползи, а може би и другарски връзки доведоха до този „ идеал “.

Това считаме за засегнатост, уронване на престижа на длъжностни лица и клюка, за което настояваме за опрощение от страна на управлението на уеб страницата и от създателя на публикацията.

Уважаеми господин редактор, администрацията на община Созопол няма нищо срещу градивната рецензия и изтъкване на нередности от страна на медиите и жителите, стига тя да е справедлива, тествана и отговаряща на истината. Обидните квалификации, скалъпените „ обстоятелства “, погрешните изказвания, непроверените условия не вършат една медия по-качествена, а в противен случай – снижават доверието в нея. Използването на медията Ви като „ бухалка “ против община Созопол, поръчана от политически конкурент или незадоволен жител е система, която работи, единствено в случай че кметът е отговорен и се постанова да се оправдава. В противоположен случай, какъвто е и този, е доста евентуално медията да се озове като ответник в съда. “

Национална агенция за приходите и митниците стартират физическа инвентаризация на наличностите в „ Лукойл “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР