Водосвет отслужи Доростолският митрополит Яков. Лентата прерязаха генералният директор на

...
Водосвет отслужи Доростолският митрополит Яков. Лентата прерязаха генералният директор на
Коментари Харесай

Национален пресклуб на БТА бе открит в Силистра

Водосвет отслужи Доростолският митрополит Яков.

Лентата прерязаха генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, регионалният шеф Николай Неделчев и кметът на общината доктор Юлиян Найденов. Сред гостите бяха националният представител Стоян Георгиев, началникът на Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ във Варна флотилен адмирал проф. доктор Боян Медникаров, генералният шеф на БНР Милен Митев, музикантът Теодосий Спасов, ръководители на институции, публицисти и другари на Българска телеграфна агенция.

 „ Българска телеграфна агенция открива най-далечния си по отношение на столицата народен пресклуб в България. Откриваме го на показателен за Силистра ден, в който почитаме паметта на Свети Дасий Доростолски, който е първият Христов страдалец по днешните българските земи, наказан на гибел през 292 година, сподели Вълчев. Той добави, че през 2023 година следва да бъдат открити пресклубове в Кърджали, Монтана, Перник, Разград и Смолян. Така Българска телеграфна агенция към този момент ще има очевидно наличие във всички регионални градове, акцентира Кирил Вълчев.

„ Нека това положително начинание в Силистра да има офис на Българска телеграфна организация бъде съпроводено с благодатта на Светия дух и Господ да изпраща Своето небесно благословение на всички, които ще се допрян до новините “, сподели Доростолският митрополит Яков.

Кметът на Община Силистра доктор Юлиян Найденов уточни, че от дълго време градът заслужава да има пресклуб на Българска телеграфна агенция. „ Убеден съм, че за публицистите, които работят в Българска телеграфна агенция, водещи ще са положителните вести “, съобщи доктор Найденов.

Откриването на пресклуб на Българска телеграфна агенция в Силистра стана допустимо, откакто на 14 септември беше подписан контракт сред генералния шеф на Българска телеграфна агенция и кмета на Силистра, съгласно който общината безплатно дава на организацията помещение на  ул. „ Христо Смирненски “ № 2.

Българска телеграфна агенция има свои пресклубове в София, в множеството регионални центрове в страната и отвън рамките на България – в Босилеград (Сърбия), в Тараклия (Молдова), в Скопие (Република Северна Македония) и в Букурещ (Румъния).

Първият сътрудник на Българска телеграфна агенция в Силистра е Георги Александров Ивчев. Той е приключил публицистика в Софийския университет през 1957 година. От лятото на същата година до 1959 година е щатен сътрудник на Българската телеграфна организация в новообразувания Силистренски окръг. Той е дълготраен редактор в печата и в Българското национално радио. Автор е на 10 книги. 

След него репортери на Българска телеграфна агенция са Димо Иванов (щатен от 1959 до 1960 година) и Андрей Андреев (нещатен) – публицисти в локалния вестник „ Силистренска естрада “, Енчо Енчев (щатен сътрудник от 1971 до 1986 година) – създател на поетични книги, основен редактор на вестниците „ Силистренска естрада “ и „ Нова Силистренска естрада “, Пеню Николов Пенев – от 1986 до 2022 година. Сега сътрудник на Българска телеграфна агенция е Александър Леви. Кореспондент на Българска телеграфна агенция в Силистра за малко е бил и Петко Бочаров. От 1960 до 1971 година няма щатен сътрудник на Българска телеграфна агенция в Силистра.

Първият офис, в който Българска телеграфна агенция се обитава до 2017 година, е даден през 1974 година от Община Силистра.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР