Водораслото спирулина е истинска бомба от полезни съставки: съдържа желязо,

...
Водораслото спирулина е истинска бомба от полезни съставки: съдържа желязо,
Коментари Харесай

Яжте спирулини, за да живеете сто години


Водораслото спирулина е същинска бомба от потребни съставки: съдържа желязо, витамин В и Е, бета-каротин, както и магнезий, манган и натрий. При това няма потребност да се внася скъпо от Азия - може да се отглежда и в Европа.

Преработените водорасли спирулина наподобяват по този начин

Естественото местообитание на микроводораслите със спираловидно усукани влакна са топлите езера в Азия, Африка, Южна и Централна Америка. Но и трансформирала се в съществена храна за астронавтите, се отглежда и в. А в даже е учредено Дружество за развъждането на водорасли, което засега обединява 30 бизнесмени. Негов ръководител е Улрих Аверберг.

" Преди към четири години инцидентно попаднах на лекция, в която ставаше дума за изгодите за здравето от микроводораслите и технологиите за развъждането им. И взех решение да се заема с този бизнес. Спирулината е същинска бомба от потребни съставки: съдържа желязо, витамин В и Е, бета-каротин. Има и високо наличие на магнезий, манган и натрий. Да не приказваме, че е един от най-хубавите източници на белтъчини: когато е суха, спирулината съдържа 60 до 70 % протеин с цялостен набор незаменими аминокиселини. Това е почти толкоз, колкото е при яйцата, и два пъти повече, в сравнение с при месото ", споделя за Дъждовни води Аверберг.

Предприемачът убедил семейството си, че новата му бизнес концепция е осъществима, съумял да вземе и заем. Получил позволение да построи оранжерия за милиони едноклетъчни микроводорасли и развъждането им почнало. 

Отглеждането на водораслите се прави в тези басейни

" Вместо да се внасят на високи цени от Азия, водораслите могат да се отглеждат в Германия - това пести и време, и запаси ", подчертава Аверберг.

С какво се занимават аквафермерите

Стените на басейните, в които Улрих Аверберг култивира микроводораслите спирулина, са високи единствено 15 сантиметра. Но водата е толкоз тъмна, като че ли е с метри дълбочина. Десетте басейна с общ размер 330 кубически метра са ситуирани в оранжерия с повърхност от 2500 квадратни метра. Монтажът на структурата и строителните работи са лишили единствено 14 дни.
Редакцията предлага
Но каква е разликата сред сладководните микроводорасли и морските водорасли, които всички познаваме?  " Под водорасли множеството хора схващат морските водорасли - по този начин наречените макроводорасли, които могат да бъдат хванати и извадени от водата. Ние произвеждаме микроводорасли, които не могат да бъдат хванати - би трябвало да се филтрират със особено съоръжение. Това е необикновен тип произвеждане ", изяснява бизнесменът-аквафермер.

Особеностите на производството

Спирулината се развъжда доста бързо: при подобаващи условия този развой лишава единствено сред две и четири седмици. За да стане това, микроводораслите би трябвало непрекъснато да се " подхранват " - във водата, в която се отглеждат, се прибавят нитрати, фосфор и микроелементи. Но от решаващо значение е слънчевата сила: микроводораслите се нуждаят от доста светлина.

" Електричеството не може да размени слънчевата светлина, а и е твърде скъпо и неекологично. Затова зимно време не работим ", изяснява предприемачът.

Продукти с биологично дейната добавка спирулина

При извличането на микроводораслите водата се изпомпва от резервоара към филтърната лента. След оттичането на водата, филтрираната синьо-зелена биомаса, която наподобява на спанак, се подава към специфичен резервоар, откъдето благодарение на помпа се реалокира в специални тави, покрити с хартия. След това водораслите се сушат във фурна с парещ въздух.

Полезна биодобавка

След изсушаването спирулината се раздробява на прахуляк или се употребява за производството на таблетки и капсули, които се употребяват настрана или като хранителна добавка, в това число за храна на животните. Благодарение на химическия си състав, водораслите имат антиоксидантно, противовъзпалително, пречистващо и антиалергично деяние върху организма. Този артикул забавя и процеса на стареене. А синият пигмент забавя растежа на раковите кафези.

- например добавени към картофеното пюре. Междувременно са привикнали, споделя предприемачът, в чийто дом спирулината към този момент заема почетно място на масата.

 

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР