Водната криза в страната се обогати с режим за Шумен

...
Водната криза в страната се обогати с режим за Шумен
Коментари Харесай

Режим в Шумен и Търговище нажежява водната криза

Водната рецесия в страната се " обогати " с режим за Шумен и Търговище, който обгръща и по-малък град - Велики Преслав. Чешмите са сухи от среднощ, подаването последователно би трябвало да се възвръща в идващите 36 часа. Очаква се най-късно водата да пристигна в Шумен. Всичко това се дължи на от дълго време плануван и разгласен ремонт на основния тръбопровод от язовир " Тича ". Въпреки че не би следвало да има особени терзания, прекъсването на водата се употребява за раздухване на пристрастености в доста направления. Те главно касаят Шумен, където водоподоването изпитва дългогодишни проблеми, пък и чешмите пресъхнаха още в четвъртък, ден преди формалния старт на ремонта -

просто се случи следващата огромна повреда

и локалното ВиК реши да подхване дупките наред по тръбите.

А шумът в Шумен е освен мощен, само че и прекомерно забавен. Така да вземем за пример локалните избори на 27 октомври бяха " ознаменувани " с продължителна повреда. Това оказа помощ на един общински консултант да реализира непредвиден преди този момент резултат - трети след ГЕРБ и Българска социалистическа партия в битката за кмет и трета мощ в новия съвет за издигналата го коалиция от малки дясно-центристки партии. Просто този консултант (Добромир Драев) от години се занимаваше най-вече с едно и също - проблемите на ВиК. В месеците по-рано също се вихреха пристрастености - жители стачкуваха против цената на водата, нападнаха я в съда, на нов глас бе подет рефренът за неприятното финансово положение на ВиК (то в действителност е много тежко). За похлупак в средата на годината съветниците свикаха сесия особено по тия проблеми, само че шефът на водното сдружение Илиян Илиев (назначен от страната 3 месеца по-рано, бил е в КЕВР преди това)

отхвърли да се яви.

Пред " Сега " той изясни, че провел отворена за всички конференция, само че нито един консултант не се отзовал да задава въпроси.

А базовите проблеми на водоподаването в Шумен са няколко: доста остарял тръбопровод, който губи голям % от течността, остарели тръби в самия град, липса на пречиствателна станция и на санитарно-охранителна зона на язовир " Тича ". В битов проект за хората това значи чести повреди и непрекъсната покупка на минерална вода - от години е по този начин. И в случай че водпроводът, тръбите и станцията попадат някак в капиталовите проекти, то изясненост за санитарната зона няма - последно Върховният административен съд анулира заради законови разминавания заповед на Нено Димов за основаването й. Защо тези съществени проблеми завихрят големи пристрастености в Шумен,

пък в другия завършек на водопровода - Търговище - е безшумно,

може да бъде обяснено само с особеностите на политическия живот - в по-малкия град той отсъства.

Именно с такава предистория пристигна сегашният ремонт. А с цел да не е скучно, Драев стартира да пуска кипове в обществените мрежи от течове, след това - да снима бригади на ВиК в процес на работа. Българска социалистическа партия пък направи тематиката национална, откакто депутатът Иван Иванов реши да поизплаши публицистите в Народното събрание. Вчера той им описа, че в района почва режим, че не се знае по кое време ще свърши, че ВиК - Шумен е със запорирани сметки... " За страдание

Шумен се трансформира в идващия град след Перник

във водна рецесия ", сподели Иванов. Няколко дни по-рано и някогашният омбудсман Мая Манолова съобщи, че пернишкото злополучие може да се придвижи в Шумен. Предупрежденията вървят с нервности в обществените мрежи за изпразване на " Тича ". Според Илиян Илиев обаче в язовира има вода, която стига 3 години напред за Шумен и Търговище.

Самият ремонт в този момент тече при следната стройна организация: екипите на ВиК - Шумен нападат проблематични места на своя територия, по едно и също време с тях сътрудниците им в Търговище запушват своите си течове, оказва помощ им бригада от Бургас; каквото могат за 36 часа - оправят го.

Ако по остаряла българска традиция срокът не бъде спазен,

обезпечена е още по-голяма социална врява. Търговска верига обаче разгласи понижение за покупка на минерална вода, плюс безвъзмездна доставка - все някой ще завоюва от обстановката, това е несъмнено.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР