Водещият невролог Матю Уокър, директор на Научния център за съня

...
Водещият невролог Матю Уокър, директор на Научния център за съня
Коментари Харесай

Колкото по-кратък е вашият сън, толкова по-кратък е животът ви

Водещият невролог Матю Уокър, шеф на Научния център за съня в Калифорнийския университет в Бъркли, откри връзка сред лишаването от сън и разнообразни болести.

Той потвърди, че недоспиването покачва риска от рак, инфаркт и болест на Алцхаймер, а естественият сън може да лекува нервни разстройства, написа Guardian.

Матю Уокър разгласява резултатите от дългогодишните си проучвания върху съня в книгата „ Защо спим “.

Според него повода за заболяването на Алцхаймер при Маргарет Тачър и Роналд Рейгън е лишаването от сън: и двамата политици постоянно говореха за това от какъв брой малко сън имат потребност. Ученият счита съня по-малко от осем часа дневно за сериозен. В същото време броят на хората, които могат да спят единствено пет часа дневно без последици, е по-малко от един % от общото население на планетата.

„ След като разберете, че след една непълноценна, 4-5-часова нощ, равнището на вашите кафези, които нападат раковите тумори, пада със 70%, или че неналичието на сън е директно обвързвана с рак на дебелото черво, простатата и гърдата, или че Световната здравна организация класифицира всяка форма на нощен труд като евентуален канцероген, към този момент няма да желаете да игнорирате съня си, “ споделя Матю Уокър.

„ Колкото по-кратък е сънят ви, толкоз по-кратък е животът ви. ” Липсата на сън коства на стопанската система на Обединеното кралство над 30 милиарда английски лири годишно като пропуснати доходи, или 2% от Брутният вътрешен продукт, споделя той.

Уокър счита, че в развития свят сънят се свързва със уязвимост, даже позор.

„ Искаме да изглеждаме заети и един от методите да го изразим е да приказваме за това какъв брой малко спим “, споделя Уокър. – Никой няма да каже, когато гледа спящо бебе: „ Какво мързеливо дете! “ Знаем, че сънят не може да бъде предмет на договаряния за дете. Но с възрастта това стопира. Хората са единственият тип, който съзнателно се лишава от сън без забележима причина. “


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР