В опит да подсили вътрешното производство и да намали зависимостта

...
В опит да подсили вътрешното производство и да намали зависимостта
Коментари Харесай

Турция въвежда 40% Допълнителни мита върху вноса на автомобили от Китай

В опит да укрепи вътрешното произвеждане и да понижи зависимостта от китайския импорт, Турция вкара нови мита от 40% върху вноса на коли от Китай. Това бе оповестено с решение на президента, оповестено в формалния вестник, и представено от интернационалните източници като Reuters.

Китай се сблъсква с световен търговски напън заради нараствания експорт на електрически транспортни средства, за които доста страни настояват, че са мощно субсидирани от държавното управление в Пекин. Това поражда опасения за нелоялна конкуренция и усложнения за локалните производители в разнообразни страни, в това число Турция.

Новите мита, които влизат в действие от 7 юли, ще се ползват върху вноса на стандартни и хибридни коли от Китай. Ако сумата на митото от 40% е по-малка от 7000 $ на транспортно средство, ще се постанова минимална такса от 7000 $.

Основната цел на тези мита е да поддържат локалното произвеждане, което е подложено на сериозен напън от китайския импорт. Министерството на търговията на Турция показва, че мярката е предопределена да усили и отбрани каузи на локално създадените транспортни средства.

Турското държавно управление се стреми да подтиква вътрешното произвеждане и експорт, с цел да понижи хроничния недостиг по настоящата сметка, който предходната година доближи 45,2 милиарда $.

През 2023 година Турция към този момент вкара спомагателни мита върху електрическите автомобили от Китай и вкара нови разпореждания за поддръжка и услуги на електрическите транспортни средства. Тези ограничения са част от дълготрайната тактика на страната за понижаване на зависимостта от импорт и поощряване на локалната стопанска система.
Въздействие и Последици

Очаква се новите мита да подкрепят локалните производители, като им дават конкурентно преимущество по отношение на китайските коли. Това може да докара до основаване на нови работни места и увеличение на икономическата интензивност в страната.

За потребителите, новите мита евентуално ще значат по-високи цени на колите, защото понижената конкуренция ще ограничи избора и ще увеличи разноските за закупуване на нови транспортни средства. Въпреки това, държавното управление на Турция се надява, че дълготрайните изгоди за стопанската система ще компенсират тези краткосрочни неудобства.

На интернационалната сцена, това решение може да провокира ответни ограничения от Китай, увеличавайки напрежението в комерсиалните връзки сред двете страни. Въпреки това, Турция е решена да следва своята тактика за икономическа автономия и отбрана на локалната промишленост.

Налагането на спомагателни мита от 40% върху вноса на коли от Китай е забележителен ход в напъните на Турция да поддържа локалното произвеждане и да понижи икономическата си взаимозависимост от външни пазари.

Макар че мярката може да докара до краткосрочни неудобства за потребителите, тя е част от по-широката тактика за стимулиране на вътрешната стопанска система и реализиране на по-голяма непоклатимост и резистентност.

Това решение отразява уговорката на турското държавно управление да поддържа локалните производители и да обезпечи дълготраен стопански напредък в страната.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР