Водещият кандидат за президент на Тайван казва, че няма планове за промяна на официалното име на острова

...
ТАЙПЕЙ (Ройтерс) – Водещият кандидат за нов президент на Тайван,
Коментари Харесай

ТАЙПЕЙ (Ройтерс) – Водещият кандидат за нов президент на Тайван, вицепрезидентът Уилям Лай, каза в интервю във вторник, че няма планове промяна на официалното име на острова, но повтори, че Тайван „не е подчинен“ на Китай.

Пекин не харесва Лай заради предишни коментари, че той е „практичен работник за независимостта на Тайван“ – червена линия за Китай, която разглежда демократично управлявания остров като част от своята територия.

Лай многократно е казвал, че не се стреми да промени статуквото и че той просто заявява факт: че Тайван вече е независима държава, т.е. Република Китай, нейното официално име и че само народът на Тайван може да реши бъдещето си.

„Трябва да се придържаме към истината – което имам предвид под прагматизъм – че Тайван вече е суверен, независима държава, наречена Република Китай. Тя не е част от Китайската народна република", каза той в интервю за агенция Bloomberg. „РПЦ и КНР не са подчинени една на друга. Не е необходимо да се обявява независимост. РПЦ (Тайван) не е подчинена на КНР.“

Победеното правителство на Република Китай избяга в Тайван през 1949 г. след загуба на гражданска война с комунистите на Мао Цзедун, които създадоха Китайската народна република.

„Настоящото име, според нашата конституция, е Република Китай“, каза Лай, според препис публикувано от неговия предизборен екип.

„И по отношение на обединяването на тайванското общество президентът Цай използва термина Република Китай (Тайван), за да опише страната ни. Ще продължа да го правя и в бъдеще,“ той добави. „Няма планове за промяна на името на страната ни.“

Тайван ще гласува за новия си президент през януари. Президентът Цай Инг-вен не може да се кандидатира отново, след като изкара два мандата на поста.

Цай многократно е предлагал преговори с Китай, които Пекин е отхвърлял, а Лай каза, че вратата за диалог винаги е отворена, докато има такъв „равенство и достойнство“.

„Ние не искаме да бъдем врагове; можем да бъдем приятели. И бихме искали да видим Китай да се радва на демокрация и свобода – точно като нас“, каза той. „Въпреки това, докато Китай не се откаже от използването на сила срещу Тайван, ние трябва да засилим военния си капацитет.“

Лай е в Парагвай за встъпването в длъжност на новия президент на тази страна. Парагвай е една от само 13-те нации, които поддържат официални връзки с Тайпе.

Той премина през Ню Йорк на път за там, като си навлече гнева на Китай, който каза, че е едновременно сепаратист и „създател на проблеми“, и трябва да се върне в Тайпе в петък след спиране в Сан Франциско.

(Репортаж от Бен Бланчард. Редактиране от Гери Дойл)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР