Водещи изследователи и учени от 12 страни, включително Германия, Швейцария,

...
Водещи изследователи и учени от 12 страни, включително Германия, Швейцария,
Коментари Харесай

Процесите в човешкия мозък обсъдиха учени от 12 държави на форум у нас

Водещи откриватели и учени от 12 страни, в това число Германия, Швейцария, Испания, Франция, Австрия, Швеция, Италия, Англия, Гърция и България, Япония и Съединени американски щати, в региона на клетъчната биология, епигенетиката, генетиката, невробиологията, невропатологията и биоинформатиката разискаха тематики, свързани с развиването на мозъка от зародишен стадий до възрастен субект, процесите на стареене на мозъка и регенериране на клетките, възобновяване на човешкия мозък след повреди като инсулт, и други

Значимият теоретичен конгрес „ Неврогенеза на Черно море “/ “Black Sea Neurogenesis “, който се състоя в интервала 1 - 3 юни 2023 в КК „ Албена “, бе проведен за поредна година от Медицински университет – Варна с поддръжката на Национална Програма „ Европейски научни мрежи “ на Министерството на Образованието и Науката, и план TRANSTEM на Европейската комисия.

„ Форумът е неповторим, тъй като бяха преплетени две съществени концепции – за механизмите на развиване на мозъка преди раждането и за гъвкавостта на мозъка при възрастни след увреда. Всички сходни конгреси, които се провеждат измежду международните научни области, подчертават единствено на една от двете концепции. Важно е учените, които работят в тези области, да обменят непосредствено опит и отзиви в един общ конгрес. Така се раждат нови хрумвания заради обстоятелството, че тези механизми и в двата случая имат повторяемост в своите молекулни връзки и в това, по какъв начин работят другите сигнални пътища “. Това изясни проф. доктор Антон Тончев, шеф на Научноизследователския институт в МУ – Варна и теоретичен уредник на форума.

В рамките на богатата научна стратегия, която бе разпределена в две съществени секции: неврогенеза по време на развиването и неврогенеза при възрастни, учените се концентрираха върху търсене на решения за лекувания при исхемичен инсулт, мозъчни тумори, дегенеративни болести посредством откриване на новости за процесите на неврогенеза. Неврогенезата е развой на формиране на неврони от стволови кафези, който стартира през ембрионалното развиване и води до образуването на към 70 милиарна нервни кафези. В обособени мозъчни райони, неврогенезата продължава през целия живот на индивида. Учените са заинтригувани от молекулярните механизми на това формиране, с цел да схванат по какъв начин могат да окажат въздействие върху процеса, за нови лечения.

Специалистите се сплотиха към концепцията, че би трябвало да се намерят различни тактики за възобновяване на мозъка и непринудено възвръщане на функционалностите му след исхемичен инсулт, с изключение на познатата сега рехабилитация. Това може да стане посредством поддръжка на кортекса с нови кафези, които да бъдат инкорпорирани в повредената мрежа, с цел да я укрепят. За тези кафези се употребяват репрограмирани кожни или фибробластни кафези. Учените разкриха, че са способни да основат млади неврони, които се трансплантират в мозъка, с цел да се свържат в мрежа. Чрез модерните способи на проучване има способи да се потвърди какви молекули експресират тези кафези и те да бъдат трасирани в самия мозък.

Медицински университет – Варна е водещият научно-изследователски център в страната в региона на неврогенезата, и провеждането на конференцията за следващ път е доказателство за интереса на водещи европейски лаборатория за съдействие в тази област на науката, която вълнува учените от целия свят и е във фокуса на голям брой научни опити, бидейки от основно значение за съществени процеси в човешкия мозък като памет, учене, стрес, възобновяване след увреда и еволюцията като цяло.

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР