Водеща тема за италианските и френските издания днес е наситеният

...
Водеща тема за италианските и френските издания днес е наситеният
Коментари Харесай

Италиански и френски медии за речите на Путин и Байдън: Различията между Русия и Запада са огромни

Водеща тематика за италианските и френските издания през днешния ден е наситеният със събития Ден 363 на войната в Украйна. Синергия, белязана от момент на мразовит лъх, двубой на речи и една самодейност за световна тактика, в която четните точки провокират по-голямо внимание от нечетните - по този начин италианските и френските медии обобщават вчерашния натоварен ден.

Синергия, само че с момент на студен лъх

Силно единодушие се наблюдаваше по време на срещата на италианския министър председател Джорджа Мелони в Украйна и срещата й с украинския президент Володимир Зеленски. Мелони съобщи още веднъж безапелационната поддръжка на Италия за Украйна, заяви по какъв начин Рим ще подкрепя Киев, до момента в който се стигне до договаряния, сподели какво мисли за съветската експанзия в Украйна, разяснява в резюме речта на съветския президент Владимир Путин и рецензията му в нея към Италия, която е застанала на страната за Запада, като че ли е не запомнила за съветската помощ в първите месеци на коронавирус пандемията през 2020 година

Премиерката на Италия също по този начин съобщи желанието на страната си да бъде протагонист във възобновяване на Украйна след войната. Преди срещата си със Зеленски в Киев, Мелони посети и околните Буча, и Ирпин, като там не скри страстите си, когато видя всеобщите гробове и разрушенията, означават италианските издания " Кориере каузи сера ", " Република ", " Стампа ", " РАИ нюз " и организация АНСА.

Всички тези медии разгласяват в детайли изявленията на Мелони и на Зеленски от общата им конференция, дадена през вчерашния ден вечерта след срещата им в постройката на украинското президентство. Изданията се стопират и върху това, че макар демонстрираната синергия сред двамата водачи, се е доловил и лек мразовит лъх, когато Зеленски е коментирал в отговор на журналистически въпрос последното изказване на Силвио Берлускони по негов адрес.

На конференцията Зеленски акцентира, че всеки има право на мнение, че хората, които не са претърпели ужаса на войната в Украйна, няма по какъв начин в действителност да схванат какво се случва в тази страна, само че и напомни, че италианците са връчили управленчески мандат и на човек като Берлускони, което бе разтълкувано като рецензия към самата Мелони.

Медиите означават и, че за разлика от визитите на други водачи в Украйна, непокътнати в загадка до последно, визитата на Мелони бе оповестена и бе следена стадий по стадий от съпътстващи я италиански публицисти. Преди самото посещаване пък Зеленски даде огромно изявление за италиански медии, което породи оживени мнения в Италия. В него, само че и на конференцията нощес, Зеленски благодари на водачеството на Мелони и на поддръжката на Италия за Украйна.

Дуел на две огромни речи

Ден 363 от войната в Украйна бе белязан и от двубой на речите - тази на Владимир Путин пред двете камари на съветския парламент и тази на Джо Байдън във Варшава във връзка годишнината от войната в Украйна, означават френските в. " Фигаро ", " Монд ", медиите " Франс 24 " и " Бе Еф Ем Те Ве ".

Речта на Путин беше широкообхватна, освен отдадена на " специфичната военна интервенция " в Украйна, само че и на положението на Русия и съветската стопанска система и на съветските полезности, показват медиите. В нея Путин подчертава, че задачите на Запада са да се стигне до стратегическо проваляне на Русия и Русия да бъде отстранена вечно. Той акцентира, че в този момент самото битие на Русия е заложено на карта и увери, че страната ще реализира своите набелязани цели.

" Русия може да бъде другарски настроена и да държи на дадената дума, както го сподели нашата помощ за европейски страни, като Италия, по време на най-трудните моменти от коронавирус пандемията ", подчертава Путин и напомни, че в този момент Русия оказва помощ и на потърпевшите региони от земетресенията в Турция и Сирия.

А след това, връщайки се към войната в Украйна, той сподели, че е невероятно Русия да бъде победена на бойното поле, разгласи суспендирането на използването на контракта " Нов Старт " за понижаване на нуклеарните оръжия и предизвести, че Русия е подготвена да извърши нуклеарен тест, в случай че Съединени американски щати го създадат първи, показва АНСА. Малко по-късно Кремъл разясни, че Русия ще продължи да зачита количествените ограничавания по " Нов Старт ", до момента в който той е в действие.

В речта си Путин напомни и, че съветската мощ за нуклеарно обезсърчаване разполага с 90 % съвременни оръжия. А за аргументите за войната в Украйна той укори самата Украйна, която е желала да се достави с нуклеарни оръжия. Той сподели още, че Киев е желал освен да нападна Донбас, само че и Крим, а Западът е подготвил Украйна за една огромна война и през днешния ден го признава. Путин акцентира, че Западът е похарчил 150 милиарда $ под формата на военни помощи за Украйна и че този поток от средства не понижава.

А за украинския народ Путин акцентира, че той е пленник на нацисткия режим в Киев, само че увери, че Русия не е във война с народа на Украйна. Путин сподели още, че през 30-те години на ХХ век Западът е отворил пътя пред нацизма в Германия и в този момент прави същото в Украйна и упрекна Запада, че поддържа също нацистките милиции в Киев, като предизвести, че западняците не се интересуват от нищо и са подготвени да употребяват всеки против Русия, обобщават АНСА, " Франс 24 " и " Бе Еф Ем Те Ве ".

В речта си Путин насочи и предизвестие към предателите на Русия, само че увери, че не става дума за лов на вещици. Той разкритикува остро и съветските олигарси, като сподели, че вместо те да се основават технологии и работни места в Русия, те са предпочели да изнесат благосъстоянието си зад граница и в този момент, когато тяхното имущество се конфискува, а средствата им са блокирани елементарните съветски жители не им съчувстват, показват АНСА и " Франс 24 " и напомнят, че рецензии против съветските олигарси е отправял и водачът на частната военизирана компания " Вагнер " Евгений Пригожин.

За съветската стопанска система Путин сподели, че е преодоляла всички опасности, а за глобите, че са само средство да бъдат накарани съветските жители да страдат и това самите западни водачи го признавали, показва АНСА.

Путин стигна в речта си и по-далеч, говорейки за западните полезности, за хомосексуализма на запад, където, както той приведе като образец, свещеници утвърждават хомосексуални бракове. Путин разкритикува Запада и за джендър теориите му и за педофилията и увери, че Русия ще пази децата си от сходен крах и разврат, означават италианските издания.

Часове по-късно пристигна и речта на Байдън. В нея както можеше да се чака той увери, че Киев устоява на съветската експанзия и е мощен, че поддръжката за Киев е солидна като канара, че Западът няма да се умори да се съпротивлява на Русия, че Украйна в никакъв случай няма да бъде победена от Русия. Той загатна и свещения ангажимент по член пети от контракта за НАТО, което бе разтълкувано като предизвестие към Путин.

Байдън акцентира, че " ние ще пазиме демокрацията ", че Русия е избрала да стартира войната в Украйна, че автократите ще бъдат победени и че демокрациите по света са се укрепили, а не са отслабнали и са се обединили в поддръжка на Украйна, обобщават АНСА, " Франс 24 " и " Бе Еф Ем Те Ве ". Байдън упрекна също по този начин Русия в закононарушения против човечеството и сподели, че руснаците са употребявали изнасилванията като военно оръжие и са откраднали украински деца, дефинирайки всичко това като непоносимо.

Двете речи в един и същи ден навеждат на мисълта, че тук става дума за конкуренция по реторика, означават френските и италианските медии. Но Джон Съливан, съветникът по националната сигурност към Белия дом, към този момент увери, че задачата не е била да има сходна конкуренция или двубой на речите. Съливан акцентира, че Вашингтон е избрал тази дата за речта на Байдън не поради това, че Путин ще приказва пред Народното събрание на Русия в същия ден, а тъй като датата е била близка до 24 февруари, когато стартира съветската инвазия в Украйна.

От речите на двамата водачи може да се направи извода, че разликите сред Русия и Запада са големи, а нито един от двамата водачи на загатна думата " разговор " или " договаряния " в изявленията си. Тази дума се появи обаче на конференцията на Мелони със Зеленски, разясняват италиански медии.

Една китайска самодейност

Малко в сянка на тази дипломация и реторика, само че не на последно място остана фактът, че Пекин показа тъкмо през вчерашния ден самодейност си за тактика за световна сигурност, отбелязва " Република ". Тя съдържа шест правилото. От тях наблюдаващи предложиха да се обърне внимание на четните точки - т.е. на правила две, четири и шест.

Вторият принцип показва, че следва да се поддържа ангажимент за ценене на суверенитета и териториалната целокупност на всички страни. В документа написа, че всички страни, огромни или дребни, мощни или слаби, богати или небогати, са равноправни членове на интернационалната общественост. Техният суверенитет и правото им да избират лична обществена система и път на развиване би трябвало да бъдат зачитани. Намесата във вътрешните им работи е неприемлива. Тази точка евентуално не би се понравила на Русия, само че би се харесала на Запада, споделят анализатори.

Четвърта точка в документа гласи, че би трябвало да се вземат на съществено законните опасения за сигурността на всички страни, като тук се акцентира, че сигурността на една страна не би трябвало да бъде за сметка на сигурността на други. Стремежът на всяка страна към личната й сигурност би трябвало да регистрира основателните опасения на другите страни за сигурността им. Този принцип не би се понравил на Запада, само че би се понравил на Русия.

Шестата точка приказва за поддържане на сигурността както по обичайни, по този начин и по нетрадиционни способи. Тук се акцентира, че в днешния свят обичайните и нетрадиционните закани за сигурността са станали мощно взаимосвързани. Думата " нетрадиционни средства " тук евентуално би предиздвикала мнозина да се запитат какво има поради Китай тъкмо под " нетрадиционни способи ". В тази точка се загатва още и че Китай предизвиква всички страни да работят дружно за решение на районни разногласия и световни проблеми като тероризма, изменението на климата и кибернетичната и биологичната сигурност.

 

Източник: Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР