Водещ приоритет за България е осигуряването на адекватно и справедливо

...
Водещ приоритет за България е осигуряването на адекватно и справедливо
Коментари Харесай

Зам.-министър Георгиева: Приоритет е осигуряването на адекватно и справедливо подпомагане за фермерите

„ Водещ приоритет за България е обезпечаването на съответно и заслужено равнище на подкрепяне на фермерите, с цел да няма неравнопоставеност на земеделските производители в Европейски Съюз. “

Това сподели заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева на спорен панел на тематика: „ Прилагане на Стратегическия проект по ОСП 2023-2027 от 01 януари 2023 година в България “ по време на 10-ата национална среща на земеделските производители в Казанлък .

Тя изясни, че страната ни през цялото време на дебатите за Зелената договорка сигнализира, че следва да се откри баланс сред възходящите упоритости на Съюза в региона на околната среда и климата и гарантирането на икономическата резистентност по агрохранителната верига.

Заместник-министър Георгиева добави, че България дружно с огромна група единомислещи страни към този момент е съумяла да убеди Европейска комисия да отдръпна своето предложение за въвеждане на нови условия за устойчивата приложимост на пестициди и огромно понижение на тяхната приложимост , които щяха да доведат до безпричинно огромен риск за продоволствената сигурност.

Заместник-министърът изясни, че в границите на стартираните процеси Европейска комисия е поискала от страните членки да показват своите визии за намаляването на административната тежест. Впоследствие Европейска комисия е показала пред министрите на земеделието своите оферти за краткосрочни, средносрочни и дълготрайни ограничения в границите на актуалната ОСП , които биха могли да оказват помощ за справяне с компликациите пред селскостопанския бранш на Европейски Съюз.

„ Част от тях към този момент са изпълнени посредством приемане на краткотрайна и частична дерогация от стандарт 8 за ДЗЕС за 2024 година и корекции за стандарт 1 за ДЗЕС “ , посочи заместник-министър Георгиева.

По думите й, в допълнение към дейностите за опростяване, планувани от Европейска комисия, България е показала оферти по отношение на включване на трапезните картофи в листата на допустимите за обвързана поддръжка артикули, унищожаване условието за наложително сходство на интервенциите по обвързаното с производството подкрепяне на приходите с Рамковата инструкция за водите, както и ограничение на броя години, които подлежат на обзор на качеството на осъществяване, например единствено във 2026 финансова година.

„ Толерансът на отклоняване следва да бъде повишен от 25 на 50 %. Страната ни предлага също въвеждане на еластичност в двугодишния модел на докладване и изключително опция за еластичност при обмисляне и отчитане на междинните стойности на единични суми, включително при капиталовите интервенции и незадължително въвеждане на електронен Инструмент за резистентност на земеделските стопанства за страните членки и обособените фермери. Сред предложенията са унищожаване на условието за въвеждане на обществена конвенционалност и да се подсигурява, че в случай че не са поети финансови задължения в дадена финансова година и модификацията не е несправедлива по отношение на бенефициента, то следва да се разреши смяна на стойностите на съответните знаци “ , уточни още заместник-министър Георгиева.

Тя напомни, че до 8 април 2024 година ще налична онлайн анкетата на Европейска комисия по отношение на тежестта на процедурите и разпоредбите , свързани с финансовата поддръжка на ОСП. Заместник-министърът прикани земеделските производители да са дейни и изразят мнението с в нея.

Анкетата може да откриете на следния линк: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Public_Consultation_EU_Simplification_2024rs_point_of_view_2024

По време на събитието по тематиката за интервенциите по Стълб 1 присъединяване взе шефът на дирекция „ Директни заплащания “ на Министерство на земеделието и храните Аделина Стоянова. Владислав Цветанов, шеф отдел на “Инвестиционна и стартова поддръжка за бизнеса ” към дирекция „ Развитие на селските региони “ показа новите благоприятни условия за вложения по Стратегическия проект.

Проведена беше полемика, в която участниците насочиха въпроси и получиха обяснение от екипа на Министерство на земеделието и храните.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР