ВОбластна администрация Сливен заседава извънредно Общо събрание на Асоциацията по

...
ВОбластна администрация Сливен заседава извънредно Общо събрание на Асоциацията по
Коментари Харесай

Асоциацията по ВиК заседава извънредно

ВОбластна администрация Сливен заседава изключително Общо заседание на Асоциацията по ВиК.
В дневния ред на съвещанието бяха включени приемане на решение за координиране на Бизнес проект за развиване на активността на „ Водоснабдяване и канализация- Сливен “ ООД като ВиК оператор за интервала 2022- 2026г. и разискване на писмо от Министерството на околната среда и водите по отношение на отговорностите на кметовете и ВиК оператора по Закона за водите и Директивата за филтриране на градските отпадъчни води.

По първа точка - приемане на Бизнес проекта на ВиК Сливен за интервала 2022-2026 година, гласувалите „ за “ бяха страната, в лицето на регионалния шеф, и общините: Сливен, Котел и Твърдица. Представителят на Община Нова Загора, акредитиран с решение на Общинския съвет, гласоподава срещу приемането на Бизнес проекта, със следните претекстове: нарастването на цената на водата от ВиК оператора е декларирано като разследване от направените вложения, които обаче са за сметка на загубите на сдружението. Освен това, както излиза наяве от Бизнес проекта, в края на интервала – 2026 година, „ Водоснабдяване и канализация - Сливен “ ООД не реализира редица индикатори като: общи загуби на вода във водоснабдителните системи, равнище на покритие и успеваемост на услуги по отклоняване и филтриране на отпадни води. Непостигане на задачите се вижда и в редица други индикатори: качество на питейната вода в огромни и дребни зони на водоснабдяване, непрекъснатост на водоснабдяване, повреди по водопроводната мрежа, успеваемост на личния състав на услугата и други

По втора точка регионалният шеф, като акредитиран представител на страната в Асоциацията по ВиК, показа предлагането на министъра на околната среда и водите за разискване и приемане на график за осъществяване на отговорностите, вменени на кметовете и ВиК оператора от Закона за водите и Директивата за филтриране на градските отпадъчни води, за осъществяване на процедури по издаване на разрешителни за всички водни обекти, употребени от ВиК оператора за питейно- битово водоснабдяване на обитаемоте места и за заустване на отпадъчни води от обитаемоте места с построена канализация, както и за създаване и доизграждане на канализационни системи.

По закон ръководител на Общото заседание на Асоциацията е регионалният шеф, а членове – кметовете на включените в състава ѝ общини или техни упълномощени представители.

На изключителното заседаниеприсъстваха регионалният шеф Минчо Афузов, кметът на община Твърдица Атанас Атанасов и отрасловите кметове на общините Сливен, Нова Загора и Котел – Камен Костов, Нина Генчева и Шериф Куванджъ, както и шефът на „ Водоснабдяване и канализация - Сливен “ ООД инж. Севдалин Рашев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР