Внушителната сума в размер на 19,5 млн. лева дължат на

...
Внушителната сума в размер на 19,5 млн. лева дължат на
Коментари Харесай

Брадясали борчове за 19,5 млн. висят на шията на Общината

Внушителната сума в размер на 19,5 млн. лв. дължат на Община Пловдив компании и жители, излиза наяве от разбор, квалифициран от кметската администрация. Повечето борчове са " брадясали ", насъбрани са през последните 18 години и се премятат в бюджетните информации като топка за пинг-понг.

За 19 млн. лв. Общината би могла да построи подлез „ Модър - Царевец” и да разшири ул. „ Даме Груев”, без да обременява изрядните данъкоплатци със заем, колкото и да са ниски лихвите за контрактуваните заеми. Тези пари са задоволителни за пет модерни детски градини и ясли, от които Пловдив има потребност. Задълженията обаче не се възнамеряват в бюджетите, тъй като, като се изключи че заплащанията са просрочени, множеството от тях се водят в докладите като несъбираеми.

Както повелява законът, върху забавените вземания се начисляват наказателни лихви, които би трябвало също да се платят от длъжниците. Това е главната причина за една година борчовете към градския бюджет да набъбнат съвсем с половин милион лв.. В същото време повече от скромна е сумата на погасените борчове - единствено 30 043 лв. за един месец (от 30 май до 30 юни тази година), въпреки и да се вижда лек прогрес в събираемостта.

Дълговете са най-вече за прилагане на общинска благосъстоятелност чартърен, в това число на жилища, такси за пазари, борси, тротоари, гаражи и улични платна, санкции и наказания, неплатени вноски по приватизационни и концесионни контракти, услуги, предоставени от общинските предприятия, разрешителни за краткотрайни постройки, както и на компании, държали чартърен пространства в учебни заведения, най-вече за училищен столове и продажба на закуски.

Най-голямата дупка в бюджета е отворена от наемателите към „ Жилфонд”, която към средата на тази година стигна до 3,7 млн. лв., макар че обществените наеми са доста по-евтини от пазарните - сред 10 лв. в „ Столипиново” за дребен апартамент и 70 лв. в центъра. Приблизително толкоз са и несъбраните вземания на шестте региона в общ размер на 3,4 млн. лв.. От наказателни постановления, санкции и лихви Общината търпи загуби за 5,7 млн. лв..

Фрапиращият факт е, че в множеството случаи

неплатените сметки са отпреди седем-осем години.

Защо се позволява това просрочие на обществените отговорности, в случай че бюджетът на Пловдив постоянно е имал лимитирана финансова рамка и локалните доходи в градската хазна от наеми, такси и услуги в никакъв случай не са покривали големите потребности на половинмилионния град?

Вероятно една от аргументите в годините обратно е непълен надзор от страна на предходните градски управляващи за събиране на дължимите суми, без значение от това, че както тогава, по този начин и в този момент Общината ползва позволените от закона ограничения - напомнителни писма, разсрочено погасяване на сметките, сформиране на актове и наказателни постановления, завеждане на правосъдни каузи, насилственото събиране на борчове с частни и обществени реализатори.

Проблемът е, че за огромната част от борчовете делата или се протакат, или даже Общината и да ги печели,

длъжниците не бързат да възстановят парите,

с вярата, че един ден ще изтече десетгодишният период на отминалост и те ще са начисто. Но съгласно Величко Родопски, зам.-кмет по бюджет и стопанска политика, законът дава това право надалеч не на всички борчлии, по тази причина длъжниците не престават да се водят в " черни описи ".



Част от търсените за борчове компаниите и жители съумяват да оборят в съда наказателните постановления, вследствие на което отговорностите счетоводно се водят несъбираеми, само че не се смъкват от докладите на Общината. Показателен образец в това отношение е решението на Апелативния съд в Пловдив по делото за взимане в размер на 107 194 лв. за наем в Младежкия дом за кино „ Синема”. Исковата молба е заведена от Общината в далечната 2003 година, само че е отхвърлена от съда.

Дългогодишните експерти в администрацията описват, че избран кръг бизнес тарикати упражняват добре прочут номер, прекратявайки активността на задлъжнялото комерсиално сдружение. Така се заобикаля желаното заплащане, тъй като компанията се оказва празна в мига, в който съдът е удостоверил задължението. В тези случаи постоянно и прокуратурата е безсилна да потвърди умишленото закононарушение.

Концесионер на подлези виси с 800 000 лева, само че ще строи забавачка



Община Пловдив продължава да чака от „ Рента груп плюс” ЕООД вноски в бюджета по концесионните контракти за пешеходните подлези до „ Тримонциум” и аптека „ Марица”. Фирмата е на известния пловдивски предприемач Тодор Бурджиев, който преди години беше взел на концесия както тези два подлеза, по този начин и на пл. „ Съединение”, преустановен по негово искане. Същият бизнесмен е наемал и подлеза под Централна гара преди време, само че от НКЖИ. Бурджиев е и притежател на екохотел „ Здравец” в едноименния курорт.

Двете концесии за подлез „ Тримонциум” и до аптека „ Марица” са прекъснати преди няколко години с решение на Общинския съвет поради неизпълнените вложения. Според данните на Общината за подлез „ Тримонциум” компания „ Рента груп плюс” дължи 391 880 лв. и лихви 163 892 лв.. Задължението е за 2015-2017 година За подлеза до аптека „ Марица” непогасените сметки са за 209 731 и лихви 100 967 лв.. Това са общо 765 470 лв.. И двата подлеза са върнати от Бурджиев в ръководство на Общината.

Администрацията не се отхвърля от вярата, че един ден ще си получи парите, въпреки че предприемачът оспорваше начислените му сметки. От компанията обаче няма какво да се вземе, тъй като от 2017 година Тодор Бурджиев няма нищо общо с „ Рента груп плюс”, защото я е трансферирал на състезател от столицата, който има и други компании борчлии. Дружеството се води като дебитор с 66 лв. за наем на лодка за строителни боклуци, взета от " Чистота ".

Любопитното е, че същият предприемач неотдавна завоюва социална поръчка за над 4 млн. лв. в Община Пловдив за градеж на нова постройка на ДГ „ Каменица” в необятния център, само че с друга компания ​- „ Ринг - П” ООД. Нейната оферта се оказа най-хубава в конкуренцията на още 14 компании.

Финансирането на новата детска градина е по „ Региони в растеж” като част от плана за просветителна инфраструктура. Тя ще бъде в двора на СУ „ Паисий Хилендарски”, като ще замести остарялата забавачка, която би трябвало да бъде бутната. Проектът планува градина за 6 групи с съвременни уреди за игра и всичко належащо за естественото развъждане на децата.

Общата сума на несъбрани вземания от девет концесионни контракта пък е общо 1 115 884 лв., излиза наяве от разбора на общинската администрация. Сред тях са за къщата на ул. " Съборна " 20 в Стария град, преустроена в хотел от компания " ПТП Пингуин травел груп ", както и за пазара в " Столипиново ", даден преди време на един от тамошните водачи и някогашен общински консултант - Яшар Асан.

Омагьосан кръг с длъжниците на " Жилфонд "



От неплатените наеми за общинските жилища Общината е изгубила опция да построи една нова детска градина. Неплатените сметки набъбнаха до застрашителни размери - над 3,7 млн. лв., при 3,4 млн. лв. през 2018 година В множеството случаи вземанията се признават за несъбираеми. Приблизително 1,8 млн. лв. от гигантската сума за наем, такса боклук, ток и вода съставляват наказателни лихви за просрочието.

Над 3600 са квартирите в Пловдив, които се стопанисват от общинското дружество „ Жилфонд” и се отдават чартърен съгласно одобрените с разпоредба правила. Близо 2000 от жилищата се намират в „ Столипиново” и съгласно справките на Общината половината от наемателите не заплащат, макар че наемът е алегоричен ​- 10 лв. за гарсониера. Рецидиви с насъбрани борчове има и измежду жителите на мезоне​тите до КАТ в Шекер махала, издигнати в миналото с държавни пари за обществена интеграция на малцинствата. Длъжници има и в други региони на Пловдив.

В годините обратно са прилагани разнообразни ограничения, в това число за извеждане на най-върлите борчлии с полиция от жилищата. Навремето задължения стигаха до 20 000 лв., само че са сведени до 4-5 хиляди. Средните неплатени сметки са по 200-300 лв., описват чиновници от „ Жилфонд”.

Дългогодишният проблем с просрочените отговорности на квартирантите се върти в обаян кръг, без да се откри рационално решение. Нито един кмет не желае пакост на главата, в случай че изкара наложително 1000 фамилии от блоковете в „ Столипиново”, които всеобщо се афишират за обществено слаби, а и при изземване на имущество се оказва, че Общината може да получи единствено голи стени. Друго имущество, позволено по закон за конфискация, жителите нямат.

В досегашната процедура на Общината има доста случаи, когато изкараният от жилището наемател спи по пейките, гарите и под прозорците на други хора. Няма по какъв начин на открито да бъде изведена цяла войска бездомни.

Няма и мераклии да се настанят в квартирите, от които са изгонени предходните им наематели. В „ Столипиново” множеството блокове са обрулени като след стихия - с наводнени мазета, изкъртени порти и съоръжения, спрени асансьори, неработеща канализация.

Единственият метод да излезем от този обаян кръг е Общината да продаде жилищата на настанените в тях наематели, какъвто развой върви и сега. Цените на квартирите в „ Столипиново” са на половина от останалите региони. Така Общината няма да носи отговорност за стопанисването на този жилищен фонд, който за 30-те години народна власт безмилостно се унищожава.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР