Внушителна по размери каменна стела от 255-та година бе открита

...
Внушителна по размери каменна стела от 255-та година бе открита
Коментари Харесай

Древна каменна стела с ценен надпис откриха в Пловдив

Внушителна по размери каменна стела от 255-та година бе открита от археолозите в двора на Епископската базилика в Пловдив, съобщи БНР. Според ръководителя на разкопките Жени Танкова това не е елементарна плоча, а обработен архитектурен детайл дълъг 1,40 и необятен 1,20 м.

На нея има надпис, който е доста скъп, за историята на Филипопол, за Римската империя и за предисторията на Базиликата. Надписът е разчетен от епиграфа Николай Шаранков. В него 44 членове на мистично религиозно общество, почитащо господ Дионис, насочат благодарствени думи за оцеляването си при готското настъпление, когато през 251-ва година градът е унищожен и опожарен. В стелата са изписани имената на 44-мата членове като част от тях са посочени и с длъжностите си. Цитирани са римските императори Публий Лициний Валериан и Галиен Августи.

Откритието удостоверява хипотезата на археолозите, че под Базиликата е имало езически римски храм, който е храм на императорския фетиш. Стелата е доста добре непокътната. Отчупена е една дребна част, която следва да бъде добавена от реставраторите. Според Жени Танкова плочата би трябвало да бъде сложена на доста видно място, защото е значима за предисторията на Базиликата.

Надписът гласи:

За успеха, здравето и безконечното просъществуване на императорите Публий Лициний Валериан и Галиен Августи и за целия им дом, за свещения сенат и за римския народ и за Съвета на националното заседание на Филипопол и на тракийския лидер Дионис посветиха оживелите мисти /хора, които са почитали култа към Дионис/, когато лидер на мистериите /игрите, провеждани в чест на господ Дионис/ и доживотен сановник беше Аврелий Мукиниад, наследник на Мукиан. Няма данни двамата представени императори да са посещавали Пловдив, само че уважението към императорите е традиция към цялата Римска империя, изясни Жени Танкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР