Внимавайте за мислите си - те стават думи. Следете за

...
Внимавайте за мислите си - те стават думи. Следете за
Коментари Харесай

Осемте стъпала към добрия характер

" Внимавайте за мислите си - те стават думи. Следете за думите си - те се трансформират в дейности. Наблюдавайте дейностите си - те се трансформират в привички. Внимавайте за навиците си - те стават темперамент. Наблюдавайте характера си, тъй като той става ваша орис. " ~ Франк Аутлоу
Силният темперамент зависи от осем съществени добродетели: храброст, любознание, сдържаност, примирение, независимост, чест, мъдрост и комизъм. Тези добродетели са жизненоважни стъпала на стълбата към реализиране на целокупност в характера.

Смелост

Смелостта е основата на човешкото съвършенство. Преди която и да е друга добродетел да може да бъде осъществена, смелостта би трябвало да се самоактуализира. Изберете да водите метод на живот, учреден на храброст, вместо метод на живот, учреден на комфорт.
Без първичния скок на смелостта няма независимост, няма предимство. Без храброст човек е просто стеснен до стандартното, възпрепятстван от капризите на другите, затворен в кутията на статуквото и вцепенен от овехтели разсъждения. Без храброст третото око остава калцирано и сляпо.
Светът се отключва пред смелостта. Умът счупва оковите. Душата се втурва в полет. Задръжките се разтварят и се демонстрират случайността, адаптивността и импровизацията. Границите се трансформират в хоризонти. Зоните на комфорт се разгръщат до премеждие. 

Любопитство

Любопитството е горивото, което ни изстрелва оттатък вярата. Това е лекарството срещу заболяването на сигурността. Истинското любознание е надълбоко, първично, поглъщащо, мислено и жадно за ново познание. Любопитството е най-хубавият екзистенциален механизъм за равнене. Той принуждава мислите ни да излизат отвън кутията, уголемява зоната ни на комфорт, разрушава вкоренените мисловни парадигми, държи ни пред кривата и избутва границите на всички неща, които сме приели за даденост.

Умереност

Здравето е пример за сдържаност. Умереността е тайният декодер на здравето. Това е сърцевината на универсалния закон. Всеки екстремизъм е проклинание за здравето. Чрез умереността откриваме здравето. И посредством здравето ние сме свободни да практикуваме сдържаност. Чрез сдържаност във всичко ние самодейно инжектираме баланс в космоса като в това време се любуваме на живота. Ключът е да поемем отговорност за следствията както от нашите умерени, по този начин и от неумерените си избори. Трудно, само че тук в играта влиза смирението.

Смирение

Изследванията демонстрират, че здравословната доза примирение оказва помощ за предотвратяване от екстремизъм, поляризация и пристрастия. Когато сме смирени, можем да признаем, че сме неверни, несъвършени и несигурни. Дава ни се храброст да признаем, когато бъркаме. Без примирение ние сме заслепени от вярата в личните си сили и затънали в саморъчни идеологии и остарели обичаи. Без примирение е по-вероятно да бъдем замъглени от горделивост. Без примирение самосъжалението размива самоутвърждаването и егото цари над душата.
Смирението ни връща назад на земята. Разплита корените, разкрива користните цели, удря в сърцевината на човешкото положение. Разкрива, че магьосникът зад завесата постоянно сме били самите ние. Избутва главата ни над ръба на бездната. Сваля ни ореолите. Изтиква ни на нашия личен път.

Свобода

Свободата не е даденост. Трябва да се заслужи. Да се култивира, практикува и да се работи за нея всекидневно. В момента, в който свободата се одобри за даденост, е моментът, в който тя се губи.
Свободата постоянно е протест. Бунтува се против всичко, което се стреми да попречи на прогресивната еволюция на човешкия дух. В разбиващата се низина на един неразполагаем свят, свободен човек е този, който първо слага кислородната маска върху себе си, с цел да бъде там за тези, които са неспособни или които не осъзнават, че не са свободни.  Жан Пиаже отбелязва: " Ние организираме нашите светове, като първо организираме себе си. " Самодисциплината е първата стъпка към свободата. 

Чест

Ядрото на достойнството е честността към себе си. Не можем да бъдем честни без безмилостна почтеност към самите себе си. Истинската чест е да сме виновни към нашата мощ. Честта е отговорност. Властта ни кара да имаме вяра, че постоянно сме прави. Когато поемаме отговорността за своята власт, постоянно ще признаваме, че бъркаме. И ще поемаме отговорност за грешките си. Ако господстваме над другите със мощ или трупаме власт за сметка на другите, ние сме нечестни. Ако използваме силата си, с цел да помогнем на другите да процъфтяват, ние сме честни.  

Мъдрост

Мъдростта не се преподава. Знанието може, уменията могат, само че не и мъдростта. Можем да открием мъдростта, можем да я изживеем посредством опит, можем да се потопим в нея и да излезем от нейния поток, можем да създадем чудеса с нея с нашите креативен сили по-късно, само че не можем да я преподаваме. Мъдростта е също толкоз неопределима. 
Преди всичко мъдростта е нараснало положение на изясненост. Тя е свежестта на приповдигнатия дух. Тя е триока сова на висок клон. Както Лао Дзъ умно е споделил: " За да постигнете познание, добавяйте неща всеки ден. За да постигнете мъдрост, премахвайте нещата всеки ден. "

Хумор

Хуморът е единствената добродетел, която е трансцендентна. Вижда по какъв начин характерът е тъкмо това: воин, заловен в границите на трагикомедия, който се издига през сцената над прекомерно смъртните. Вижда краката на героя от глина. Но също по този начин вижда и крилете на героя. Той уважава и двете посредством смях, роден от лековерие.
Такова лековерие основава мощна гравитация. Азът става магнетичен. Когато си еластичен в хумора, привличаш света към себе си. Можете да се посмеете откровено на цялата съвестност на егото. Дребнавостта пада от теб като вода от гърба на патица. Вие ставате трансцендентни, необвързани, непобедими.
Доброто възприятие за комизъм е венецът на положителния темперамент. Това е златната коронна чакра на характера, искряща във безконечната нощ, фар на вярата в мрака, фар на мрака в ослепителната светлина, знак на майсторство, което уважава Великата тайнственост макар нашия смъртен яд.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР