Вниманието към паролите е задължително в днешната несигурна информационна среда(снимка:

...
Вниманието към паролите е задължително в днешната несигурна информационна среда(снимка:
Коментари Харесай

Как да измислим непробиваема парола


Вниманието към паролите е наложително в днешната несигурна осведомителна среда
(снимка: CC0 Public Domain)

П отребителите през днешния ден са изложени на непрекъснат риск от кражба на персонални данни. Ето за какво би трябвало да употребяват обособени, мощни пароли за всички сметки: от обществени мрежи и поща до персонални сметки в разнообразни услуги и онлайн магазини. Рецептата за комплицирана ключова дума се крие в нейната дължина, уникалност и способ на предпазване, а елементарен бележник ще помогне за запомняне на тайните кодове.

Хаквайки един акаунт на „ жертвата ”, нападателите могат да се снабдят с ключова дума за персонален акаунт в друга услуга или в онлайн магазин, както и да стигнат до данните на банковата карта, употребена за заплащане на покупки. „ Това не е цялостен лист с аргументите за хакване на елементарните консуматори: бъдете сигурни, киберпрестъпниците ще схванат по какъв начин да употребяват вашата персонална информация. В рискови случаи те просто ще съберат тези данни в една база данни и ще ги продадат в по този начин наречената тъмна мрежа ”, споделя пред РИА Новости, началник на отдела за разбор на сигурността на Ростелеком.

Първото предписание на мощната ключова дума е сложността. „ Ако ви се коства, че паролата „ 1q2w3e4r ” е надеждна алтернатива, значи надълбоко грешите ”, разяснява експертът. Той предлага да не се употребява потребителско име или имейл като ключова дума: даже с прибавяне на цифра или знак, няма да е мъчно да се разбие такава ключова дума.
още по тематиката
Също по този начин не би трябвало да оставяте паролите по дифолт, да вземем за пример за домакински рутер, а също по този начин да употребявате като ключова дума персонална информация – дата на раждане, роден град и други. Освен това не би трябвало да задавате едни и същи пароли за разнообразни услуги и да измисляте шаблонни пароли, като променяте единствено една цифра. „ Ако един от тези„ шаблони ” бъде откраднат от злонамерени лица, тогава няма да им е мъчно да намерят останалите пароли ”, изяснява Колесов.

„ Каква хитра композиция да измислите? Най-лесният метод е да употребявате генератор на пароли. Той основава случаен набор от букви, числа и знаци. Основното е да го запомните. Очевидно потребителите мислят на първо място не за сигурността, а за това по какъв начин да не не помнят нова ключова дума. Така че, би трябвало да комбинирате тези два критерия. „ Старомодниянт ” метод е да записвате информацията в бележник ”, поучава специалистът.

„ Ако не желаете да употребявате помощни стратегии и смятате мозъка си за най-безопасното вместилище, паролите-фрази могат да бъдат от помощ. Паролите-фрази са поредност от думи. Основното им преимущество е лесното запомняне. Ако съпоставим паролите-фрази с поредност от инцидентни знаци, се оказва, че пароли с четири думи подхождат на пароли от осем или девет случайни знака. Между другото, когато в паролите-фрази се включат цифри и специфични знаци, сложността им се усилва ”, означи специалистът.

„ Простите пароли се разрушават за секунди. за другите услуги са неприятни. Сложната ключова дума също може да е неуникална и ще бъде открадната. Популярни и са налични в бази данни, които хакерите употребяват за бързо отгатване на ключа. За да създадете мощни пароли, по-добре е да употребявате генератори на случайни комбинации. Алтернатива на инцидентните комбинации е ключова дума от минимум четири думи ”, обобщава Колесов.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР