Внимание, значителни валежи и гръмотевици! Това предупреждение отправят синоптиците на

...
Внимание, значителни валежи и гръмотевици! Това предупреждение отправят синоптиците на
Коментари Харесай

Жълт и оранжев код за дъжд и гръмотевични бури в неделя

Внимание, обилни превалявания и гръмотевици! Това предизвестие насочат синоптиците на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Жълт и оранжев за " обилни превалявания и гръмотевици " е разгласен за неделя, 21 април.
 
В неделя
още преди обяд ще стартира да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и след обяд на доста места ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици; тук-там явленията ще са интензивни. Вятърът ще е слаб, в Източна България - сдържан, от юг-югоизток. Максималните температури ще останат без основна смяна, най-вече сред 13° и 18°. В София - към 12°.  
 
Жълт код за обилни превалявания и гръмотевици е разгласен за областите - Видин, Враца, София Област, София, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Русе, Силистра, Габрово, Сливен, Разград, Търговище, Монтана, Бургас, Добрич, Стара Загора, Шумен. Оранжев код за обилни превалявания и гръмотевици е разгласен за областите - Благоевград, Смолян.
 
По Черноморието
Преди обяд ще е съвсем без превалявания, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на доста места ще има краткотрайни превалявания, в обособени региони с гръмотевици. Максималните температури ще бъдат 15°-17°. Температурата на морската вода е от 11°-12° по северното крайбрежие до 15° по южното. Вълнението на морето ще се усилва и ще бъде 3-4 бала.  
 
Над планините
Облачността ще бъде забележителна. Ще има и превалявания от дъжд, над към 1500 метра - от сняг, на повече места и съпроводени с гръмотевици в следобедните часове; в Рило-Родопската област има условия явленията да са интензивни. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад, ще е сдържан и мощен. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 7°, на 2000 метра - към 1°.     
 
В понеделник
Ще бъде прохладно с сдържан, в Дунавската низина и Източна България - мощен вятър от запад-северозапад. Ще има променлива облачност, единствено на обособени места, основно в планините и североизточните региони, ще превали временен дъжд. Минималните температури ще са най-вече сред 3° и 8°, а оптималните - сред 15° и 20°. 
 
През нощта против вторник
От югозапад ще стартират нови превалявания, които бързо ще обзет цялата страна. Има нараснала възможност тук-там да са интензивни и обилни по количество. Вятърът ще се ориентира от изток-югоизток, в Източна България и ще се усили. Сутрешните температури ще са по-високи, само че дневните ще се намалят с 2 до 4 градуса. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР