Внезапно изслушване на главния прокурор Иван Гешев в парламентарната комисия

...
Внезапно изслушване на главния прокурор Иван Гешев в парламентарната комисия
Коментари Харесай

Изслушване на главния прокурор завърши с въпроса за оставката и отговора Няма да я подам

Внезапно чуване на основния прокурор Иван Гешев в парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията приключи с запитване за оставката му и безапелационен отговор: „ Няма да я подам “ .

Иван Гешев пристигна в Народното събрание за „ Изслушване по отношение на медийно изнесени изявления и изказване на Томаш Здеховски по отношение на петорна експертиза, осъществена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент “, проведено от комисията. Освен него в съвещанието, което се организира до момента в който течеше това в пленарната зала, а политическите сили една след друга отиваха на съвещания при президента Румен Радев, участваха и евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова (и двете от Партията на европейските социалисти) , както и публицистите Атанас Чобанов и Иван Бакалов.

Повод за него беше декларираното от председателстващия комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент и началник на задачата в България през април Томаш Здеховски (Европейска национална партия) , че петорна компютърна експертиза на фотосите и видеото на някогашния министър председател Бойко Борисов с кюлчетата и парите, снимани в резиденция „ Бояна “, демонстрира, че те са били манипулирани. Евродепутатът се базира на информация, която му е предоставена от българската прокуратура, че не може да се откри дали парите и кюлчетата на фотосите и видеото са достоверни.

Още преди началото на съвещанието Иван Гешев съобщи, че няма да дава отговор на въпроси за съответни досъдебни производства и в отговор на всяко запитване за тях се позоваваше на Конституцията и решенията на Конституционния съд, в това число и последното отпреди три дни, в което беше разяснено по какъв начин би трябвало да протича взаимоотношението сред Народното събрание и управлението на прокуратурата

Първият въпрос на депутатите към него беше за какво информация за следствието за кюлчетата е предоставена на Европейския парламент, а не и на българския.

„ Уважавам институцията Народно заседание и се постарах да дойда и се надявам, че това почитание ще е взаимно и поканите ще бъдат отправяни навреме, а не в 16 ч. на предходния ден и с тях да не се желае информация, която опонира на Конституцията “ , стартира отговора си Гешев. И съобщи, че повече от година и половина прокуратурата е в непрекъснат контакт по разнообразни въпроси с разнообразни комисии и групи на Екологичен потенциал, провеждани са доста срещи тук и в Брюксел. „ Това е натоварен развой, откогато аз съм основен прокурор “ , съобщи той.

Гешев отхвърли изказванията, че българското общество не разполага с информацията, която цитира евродепутатът Здеховски и изреди прессъобщения на прокуратурата, в които тя е огласявала данни за хода на следствието за фотосите на златни кюлчета и пачки в евро в чекмеджето в спалнята на Бойко Борисов. В първото се оповестява за назначението на експертизи а във второто какви са заключенията на движимостите лица , като тогава е посочено, че следствието е спряно. В следствие не е огласявано да е обновено.

Последваха остри възражения от опозицията първо за редовността на съвещанието на комисията, а след това и за предмета му. „ На какво се намираме – на съвещание, седянка, предизборна акция, консултация? “ , попита Тома Биков от ГЕРБ и се възмути, че на чуването са поканени единствено евродепутати от ПЕС. Председателят на комисията Михаил Камбарев (ПП) съобщи, че няма спънка да има и друго с представители на всички сили в Екологичен потенциал.

„ Няма по какъв начин оповестената тематика да е тематика на чуване на основен прокурор. Ние няма да участваме в това нещо, тъй като е нелегитимно “ , сподели Александър Несторов от Движение за права и свободи.

А Анна Александрова от ГЕРБ изиска „ съвещание по тематиката „ Лена и Кирчо “, тъй като считам, че обществото се интересува от тези настоящи записи “. „ Нека да разберем тези записи същински ли са, тъй като това е спор на ползи “, добави Биков.

Все отново депутатите се върнаха към чуването и последва въпрос от Рена Стефанова от Политическа партия: „ Не бих си разрешила да встъпвам в следствена загадка, само че остана завалено каква е тематиката на съвещанието, а тя е въпросното писмо, представено от евродепутат. То е от 10 юни 2022 година и е подписано от зам.-главния прокурор Даниела Машева. В него са представени доста детайлности по висящо досъдебно произвеждане. Това нормална процедура ли е в кореспонденцията с европейските сътрудници? Има ли други производства, по които прокуратурата е дала такава съответна информация и кои са те? “ .

„ В съответния случай информацията е предоставена след позволение на наблюдаващ прокурор в размера, в който може да бъде предоставена, по въпроси, които неведнъж са поставяни на българската прокуратура. Има два случая, по които има извънредно огромен интерес от Екологичен потенциал – този и така наречен „ Барселонагейт “ , сподели Иван Гешев. И добави, че това са двата случая, по които е давана информация на европарламента.

Последва запитване от Иван Димитров от Демократична България, който уточни, че в писмото до евродепутата има „ политически изявления и констатации “ във връзка със закриването на сцепрокуратурата и по какъв начин то ще се отрази на битката с мафията. И попита Гешев: „ Не уронват ли те престижа на българската страна? Колко каузи за корупция са завършени откогато вие сте основен прокурор и дали това се дължи на съществуването на профилирани съд и прокуратура? “ .

„ Това не са политически съждения, а са обосновани догатки за това, което следва да се случи. Аз съм магистрат от 1995 година и мога да ви изнеса лекция какво ще се случи и вярвайте ми, аз не мога да предвидя всичко – нещастието със СРС, със предпазени очевидци, това ще има последствията прошка. Ще се постараем да спасим каквото и колкото можем от тези каузи, само че се притеснявам, че това ще е минимална част “ , отговори основният прокурор.

Димитров реплирика, че това е единствено неговата оценка, а самият той е на мнение, че написаното до европаралмента не дава отговор на истината. „ След като вие имате право на мнение, за какво българската прокуратура да не може да даде своето мнение? “ , отвърна Гешев.

Тогава се включи евродепутатката Цветелина Пенкова, която се възмути, че цялата бюджетна комисия на Екологичен потенциал е била в България на среща с управлението на прокуратурата, а информацията за следствието за кюлчетата е дадена единствено на сътрудника ѝ от ЕНП. И сложи въпроса дали Здеховски е попречил на следствието с разгласяването на информация от длъжностен темперамент, както и че я е употребявал за вмешателство в българския политически живот.

„ Българската прокуратура не е участник в политически процеси. Не е българският основен прокурор, който ще прави оценки на дейности на евродепутат “ , сподели Гешев и уточни, че защото от Екологичен потенциал се задават въпроси, прокуратурата им е дала отговор. По думите му по-рано същата информация е изпратена и на комисията ЛИБЕ в европаралмента, в която има членове от всички партии.

Константин Бачийски приказва за Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ и за корупцията там и попита тя дали е обвързвана с кюлчетата, защото тях ги няма в имуществената декларация на Бойко Борисов и попита дали е открито кой е правил фотосите в спалнята на някогашния министър председател.

„ Смислово съм комплициран от вашия въпрос. У мен има подозрение, че ме бъркате с митничар. Препоръчвам ви теоретичното ревю за пълномощията на основния прокурор и да прочетете конституционните решения – основният прокурор не може да дава информация по съответни досъдебни производства. Няма по какъв начин да ви отговоря “ , сподели Гешев.

А Бачийски посочи, че не пита кой е индивидът, а дали е се знае кой е, тъй като това е значителен въпрос за установяването дали в действителност е имало кюлчета и пачки в шкафчето на Борисов. „ Не познавам в дълбочина 200 000-300000 досъдебни производства “ , беше отговорът на основния прокурор.

„ Ако ще ни разправяте тук някакви приказки… Учудвам от вашата индиферентност към може би най-сериозния сигнал с догатки за закононарушения на човек, който е управлявал три мандата “ , репликира депутатът от Политическа партия.

„ Българският основен прокурор не ме известно да има право и обвързване на заинтригуваност. Негова работа е цялостната политика и резултатите на прокуратурата “ , сподели Гешев.

„ Вие можете да отмените всяко разпореждане на всеки прокурор и опитът да се представяте като шеф на NGO е лекомислен. Вие имате цялостната власт над следствието – корупцията по високите етажи на властта тя се проверява от следователи, които са под ваш висш контрол. Опитвате се да се измъкнете от въпросите, като се представяте в роля на административен началник на районна прокуратура – Каспичан. Не може просто по този начин с тези общи шикалкавения. Ако бяхме в друго Народно заседание за тях можеше да се постановат и наказания. Тук нямаме такива. Освен това Конституцията не ви пречи да давате отговори и по съответни каузи. Единственото, което сподели Конституционен съд е, че не може да бъдете длъжен да давате отговори. Призовавам ви да се отнасяте съществено към този парламент и тази комисия “ , обърна се към Иван Гешев Атанас Славов от Демократична България.

Наред за въпроси бяха ГЕРБ и Тома Биков попита основния прокурор следното: „ В публичното пространство се появиха фотоси и изказвания, съгласно които в Министерски съвет са влизали престъпно проявени лица, които са носели наркотични субстанции. Проверявате ли дали в постройката на Министерски съвет са влизали престъпно проявени лица и носени ли са наркотични субстанции? “ .

„ Не виждам какво мога да дава отговор. Очаквах професионален дебат, а диалогът сега ми припомня предизборна акция. Смятам, че не е мястото на основния прокурор да взе участие в такива процеси и поради служебната ми ангажираност считам да потеглям “ , сподели Гешев.

Но въпреки всичко остана, защото всички партии не бяха задали въпросите си. Последва запитване от Румен Гечев от Българска социалистическа партия, който със угриженост за Бойко Борисов попита дали откакто фотосите са манипулирани, се ревизира „ кой е злепоставил българския министър-председател “. „ Борисов сподели, че знае коя е госпожата. Взехте ли ограничения против тези, които злепоставиха пред целия свят нашия обичан министър-председател? Аз съм обезпокоен “ , попита Гечев.

„ И аз съм обезпокоен “ , отговори Гешев и подсети, че разкриването на причинителите на закононарушения е работа на Министерство на вътрешните работи.

„ Доста публицисти и депутати стискат палци на този въпрос да получат първи действителен отговор “ , стартира питането си Иво Мирчев от Демократична България. И продължи: „ От писмото, което сте изпратили до Екологичен потенциал, излиза наяве, че сте сносно осведомен с досъдебното произвеждане и се надявам да можете да ми отговорите на ясни и елементарни въпроси без да изнасяте лекция и да ни пращате да четем пособия. На какъв стадий е досъдебното произвеждане? Претърсвана ли е резиденцията на Борисов? И в тази петорна експертиза поинтересували ли сте се от IP-адреса на изпращача на фотосите? “.

„ Ако цитиране на Конституцията и на решения на Конституционен съд са празни приказни, е доста тъжно “ , сподели Гешев и добави: „ Делото е на специфичен контрол на ВКП и на апелативната прокуратура и съм сигурен, че се прави всичко съгласно българското законодателство, а дали резултатът ви устройва, е ваша политическа оценка “ .

Тогава последва финалният въпрос, който беше подложен от Антоанета Цонева от Демократична България: „ Кога ще си подадете оставката? “ .

А Иван Гешев отговори по този начин: „ Няма да я подам. Няма, тъй като няма за какво. Защото се гордея с това, което направи българската прокуратура през последните две години. За пръв път бяха повдигнати обвинявания и предадени на съд настоящо министър и зам.-министър, замразени бяха 1,5 милиарда евро, за пръв тъп бяха повдигнати обвинявания на хора, които някои смятаха за недосегаеми, помогнахме за битовата престъпност, за телефонните измами. Това, че някой ми желае оставката, е обосновка от тези, които са с обвинявания и срамът е за тези, които ги пазят и влизат в джиповете им “ . И напусна съвещанието.

Lex.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР