Вместо спрейове и мазила: Витамини и домашни отвари прогонват комарите.

...
Вместо спрейове и мазила: Витамини и домашни отвари прогонват комарите.
Коментари Харесай

Вместо спрейове и мазила: Витамини и домашни отвари прогонват комарите


Вместо спрейове и смазки: Витамини и домашни отвари прогонват комарите. Пълчищата комари се трансфораха в същинско бедствие  това лято. Въпреки непрестанното напръскване против досадните инсекти, парковете и градинките
не стопират да се пълнят с рояци кръвосмучещи.
Комарите постоянно са преносители на заразни заболявания и могат да ни донесат куп проблеми. Затова всяка година се запасяваме с разнообразни репеленти за лятото, които да ни избавят от ухапвания. Има обаче доста естествени средства, с които може да си решите казуса.
В обществените мрежи бурно предлагат
да пием една таблетка витамин Б преди излизане, което може да ни защищити от ухапванията. Мненията по въпроса са спорни. Някои експерти са прекомерно скептични към концепцията. Други обаче изясняват, че действието на витамин Б се показва в избрана характерна миризма, която ние, хората,
не можем да усетим по никакъв метод.
За сметка на това досадните кръвосмучещи се въздействат от нея, за разлика от репелентите, които най-често купуваме от аптеките. Заради това и доста хора настояват, че една таблетка витамин Б е по-ефикасна от скъпите спрейове и смазки.
Освен на таблетки, витамин Б може да си
набавите и като консумирате избрани храни. Такива са марули, домати, патладжан, спанак, оризови трици, слънчогледови семена, пшеничени кълнове и др. Въпреки позитивния резултат, специалисти предлагат въпреки всичко да не се прекалява, тъй като даже витамините могат да бъдат рискови при предозиране.
А ето и още няколко хрумвания за това по какъв начин да себорите против комарите с домашни средства вкъщи и на открито:
1. Мрежа на прозореца не ви е задоволителна, с цел да нямате комари вкъщи? Може да поставите растения като босилек, Цитронела (лимонената трева), мушкато, невен, папрат, розмарин, украсителен тютюн и хризантеми, от които досадните инсекти ще бягат. Тяхното благоухание ще ги държи надалеч от вас.

2. Благоуханни етерични масла – подобаващи за битката с насекомите са маслото от бор, върбинка, здравец, карамфил, канела, лавандула, мента, розмарин, чаено дърво, цитронела. Достатъчно е да разпръснете аромата на някое от посочените етерични масла, като преди този момент се уверите, че никой в дома ви не е алергичен към уханието.

3. Ако желаете да прогоните комарите от стаята или най-малко да не са наоколо с вас, когато сте седнали вън на беседката, може да пробвате с домашно приготвена запарка – примес от вода и някакъв естествен репелент. Пригответе го от вода и лимонен сок, от вода и сухи лавандулови листа или листа от роза, от вода и капки етеричните масла, изброени нагоре. Слагате сместа в разпръсквач и от време на време освежавате с него въздуха.

4. Лимон и карамфил (подправката) също са сполучлив домакински репелент. Разрежете 1-2 лимона на половина и във всяка половинка забийте на половина карамфила. Така украсения лимон поставете в чинийка в стаята или навън наоколо с вас.

5. Ако въпреки всичко не съумеете да се спасите от неприятното захапване от комар, тогава натъркайте незабавно мястото с някое от изброените: – чесън; – кромид-лук; – влажна захар; – солена вода; – разтворена с вода сода бикарбонат; – карамфилово масло; – сок от корени и листа магданоз.

Предлаганата примес оказва помощ освен против комари, а е ефикасна също срещу мравки и бълхи. За изработката ще са ви нужни: 1/2 литър алкохол, 100 г карамфилови зърна, 100 мл бебешко олио (или масло от бадем, сусам, лайка, лавандула, копър и др.).

Накиснете зърната от карамфил да се мариноват в спирта четири дни. Разбърквайте всяка заран и вечер. На четвъртия ден прибавете маслото и лосионът е към този момент подготвен за приложимост.

Внимателно разтъркайте няколко капки в кожата на ръцете и краката и единствено наблюдавайте по какъв начин комарите ще избягат от стаята. Също по този начин отблъсква бълхите от домашните любимци.

Някои хора стават лесна плячка на комарите, други доста рядко биват хапани. Но за какво? Според разнообразни изявления главният фактор е миризмата, предавана от човешкото тяло. Миризмата на пот да вземем за пример е изключително привлекателна за комарите. Най-вече ги притеглят отделяните карбоксилни киселини, като маслена или изовалерианова киселина. Те се съдържат в човешката пот и миришат неприятно, в това число на „ мръсни крайници “. До този извод стига изследване на университета „ Джонс Хопкинс “ в Балтимор, резултатите от което бяха оповестени в научното списание „ Current Biology “.

Така нареченият ацетоин, който евентуално се създава от бактерии по човешката кожа, също притегля комарите. Следователно един душ може да ни избави от хапещите инсекти – най-малко за къс интервал от време.

Кръвопийците са минимум привлечени от хора, които миришат на евкалиптол. Както подсказва името, евкалиптолът има изострен мирис на евкалипт. Той се употребява във води за уста, в таблетки против кашлица и в козметични артикули.

Освен миризмата на тялото, сапунът, който хората употребяват, също оказва въздействие върху привлекателността за комарите. Уханието на кокос и бадеми притегля хапещите инсекти в по-малка степен, в сравнение с цветните аромати като миризмата на теменужки да вземем за пример. Ароматът на ананас също е прелъстителен за комарите.

Комар е испанското наименование за “малка муха ”. Думата е упомената за първи път през 16. век. В Африка комарите се назовават “Mozzies ”. Съществуват повече от 3500 типа комари. 175 от тях са открити в Съединени американски щати. Anopheles quadrimaculatus, елементарен комар, и Aedes Aegypti (азиатски тигров комар) са измежду най-често срещаните. Само женските хапят хората, тъй като се нуждаят от протеин в кръвта, с цел да се развият яйцата им добре.

Комарът може да изпие до три пъти тежестта си кръв. Комарите спят зимен сън. Те са студенокръвни и избират по-високи температури. Средната дълготрайност на живота на един комар е по-малко от два месеца. Мъжкият живее към 10 дни, а женските от 6 до 8 седмици и снасяат яйца на всеки три дни от живота си. Комарите може да усетят човешкия мирис. Имат чувствителни рецептори на антените си, които улавят въглеродния двуокис, който издишваме. Подутините от ухапването са разследване от слюнката, която насекомото отделя, до момента в който смуче кръв.

Промяната на климата може да докара до разпространяване в Европа на вируси, пренасяни от комари, сигнализира испанското издание „ А Бе Се “.

Организация на обединените нации към този момент предизвести, че климатичните промени „ заплашват “ европейските страни, които могат да се сблъскат с „ рекорден брой инфекции “, пренасяни от тези инсекти.

Според изданието става въпрос за заболявания като тресчица денга, чикунгуня, вируса зика, пренасяни от тигровите комари (Aedes albopictus) от Югоизточна Азия.

В Европа през 2013 година тигрови комари са открити в осем страни от Европейски Съюз, а през 2023 година – в 13 страни.

Сара Делакур, професор във Ветеринарния факултет на университета в Сарагоса, изяснява, че „ епидемиологичният сюжет в Европа се е трансформирал вследствие на климатичните промени, което е довело до увеличение на популацията на комари, способни да придвижват заболявания. „ И въпреки всичко това не значи, че ще има зараза от болести… рискът обаче е налице “, означи тя.

Епидемиологът Селин Госнер изяснява, че средиземноморският климат се е трансформирал в най-подходящата среда за тигровите комари, тъй че „ не е изненадващо, че броят на случаите на денга се усилва “.

През последните години „ инвазивни типове комари “ се появяват в „ региони на Европейски Съюз, които преди този момент не са били наранени “, споделя Андреа Амон, шеф на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите. „ Ако това продължи, ще има повече инфектирани и вероятно смъртни случаи от заболявания като тресчица денга или западнонилска тресчица “, съобщи още тя.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР