Вместо да увеличат заплатите на университетските преподаватели с предоставените им

...
Вместо да увеличат заплатите на университетските преподаватели с предоставените им
Коментари Харесай

Плащат ли университети тока си с парите за увеличение на заплатите?

Вместо да усилят заплатите на университетските преподаватели с предоставените им за задачата спомагателни средства от страната, някои висши учебни заведения са пренасочили съответните суми за ток, вода и горива. За това сигнализира профсъюз " Висше обучение и просвета " (ВОН) към КНСБ, който на 10 януари внесе в МОН и в Народното събрание искане за инспекция по какъв начин се извършват плануваните в Бюджет 2022 година разноски за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения.

Исканията ни са импортирани въз основа на писмени сигнали от членове на Академичния съвет на Лесотехническия университет (ЛТУ) и на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Имаме обаче и устни сигнали от синдикалните ръководители, че ректорите не договарят с тях нищо ”, съобщи пред Economic.bg ръководителят на профсъюз ВОН Лиляна Вълчева.

По думите на ректора на УАСГ проф. доктор инж. Иван Марков обаче, университетът е употребявал целевите средства единствено по линия нарастване на заплатите на преподавателите.

Миналата година УАСГ получи в допълнение 1 090 000 лева, които със заповед на министъра са избрани за прехрана и още почти 650 хиляди лева, които са целеви и са единствено за заплати на преподавателите. Естествено, с тези, които са целеви, ние увеличихме възнагражденията почти с 30% на всички преподаватели в границите на 1 година ”, безапелационен бе проф. Марков.

“Увеличихме с към 20% и заплатите на останалите чиновници, тъй като първокласен образователен развой не може да се реализира без административните фрагменти. Останалите пари отидоха за прехрана ”, добави той.

По думите му това е в съгласие с трите представителни синдиката и е скрепено, както е по Кодекса на труда, с Колективен трудов контракт, и никой не е правил нищо еднолично.

От няколко дни в УАСГ е Финансовата дирекция на МОН, която прави одит на разходваните средства от бюджета на университета, стана ясно от думите на проф. Иван Марков.

Предполагам, че няма да открият никакви нарушавания. При нас сигнали от преподаватели не е имало. Всичко е контрактувано и в съгласие ”, твърди проф. Марков.

“Ние увеличихме заплатите, само че в някои висши учебни заведения тези пари са раздадени като ДМС (допълнително материално стимулиране), тъй като ректори се опасяват, че в случай че дадат парите за заплати, през 2023 година няма да могат да ги изплащат ”, сподели още той.

Екипът на Economic.bg се опита да разбере какво се случва с разпределянето на бюджета и в Лесотехническия университет, като за задачата изпратихме публични запитвания към ректора ЛТУ чл.-кор. проф. д.н. Иван Илиев, както и до МОН, само че не получихме отговор.
Инфлацията и растящите цени
В последните месеци високите цени на енергийните запаси поставихa пред студентите и университетите въпроса кой ще заплати високите сметки за отопление и електричество през зимата.

“Инфлацията се повиши, парното скочи с 40%, токът също, а в бюджета за 2022 година не бяха планувани спомагателни средства, с цел да покрием тези увеличаващи се разноски ”, съобщи проф. Марков.

Той изрази терзанията си за занапред увеличаващите се разноски.

Засега се държим, само че преди няколко дни счетоводителите ми рапортуваха, че сме тръгнали по наклонената повърхност. Това, естествено, ме тревожи. През 2015 година, когато аз станах ректор, бяхме тръгнали към пропастта, само че успяхме да се стабилизираме. През годините обаче имаше пандемия от Коронавирус, висока инфлация и така нататък, което даде ужасно отражение и приходите ни понижиха ”, съобщи ректорът на УАСГ.

От своя страна, Лиляна Вълчева акцентира, че в Националната спортна академия (НСА), да вземем за пример, са направени нужните поправки за икономисване на енергия, с цел да може бюджета на висшето учебно заведение да се оползотворява рационално по всяко едно перо.

Други университети не се приготвиха за предстоящите повишаващи се енергийни разноски и тъкмо те прахосват парите за заплати на преподавателите ”, сподели още Вълчева.
Предисторията
Припомняме, че след дълги саги, с разпореждане от август м.г. Министерският съвет отпусна 20 млн. лева в допълнение на университетите за повишение на възнагражденията на преподавателите. С него възнаграждението на най-ниската академична служба – тази на помощник – следваше да се усили от 1300 на 1500 лева от 1 юли, с колкото трябваше да се покачат и заплатите на останалите преподаватели.

Когато сме поискали тези пари, ние доста ясно сме договорили както с МОН, по този начин и с Комисията по обучение и тази по бюджет и финанси, че тези средства би трябвало да отидат за хонорари ”, безапелационна бе Лиляна Вълчева.

Отделно от това, с друго разпореждане от юли 2022 година, бяха отпуснати още 20 млн. лева за прехрана на образованието на държавните висши учебни заведения посредством повишение на тежестта на разпределението, въз основа на сложна оценка за качество на образованието и сходството му с потребностите на пазара на труда, т.е. не на всеки по равно, а на всеки съгласно качеството на предлаганото образование. По тази линия средства имаше както за повишение на заплатите на най-хубавите преподаватели, по този начин и за чиновниците във вузовете.

Така ще се получи диференциране въз основа на положения труд на хората. Все отново има хора, които поставят повече старания, други по-малко. Т.е. в случай че в първите 20 млн. са заплатите напълно на университетския състав, то във вторите 20 млн. са заплатите и на чиновниците, тъй като качествено образование няма по какъв начин да се извърши без администриране “, изясни Вълчева.

В писмото си синдикатът напомня, че още в края на предходната година е дал информация на служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов за възможните нарушавания в двете висши учебни заведения – УАСГ и ЛТУ.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинбългарски университети МОН пари за заплати професори асистенти синдикати месечни разноски по-високи цени ПоследниНай-четениОбразование 20 Плащат ли университети тока си с парите за нарастване на заплатите? Европари 328 Пари от Европа: по какви стратегии може да кандидатства бизнесът през 2023 година Компании 404 Затъва ли Meta във виртуалния свят Екология 232 Брандът Unless сътвори сбирка биоразградими облекла Имоти 23761 Напълно подготвени жилища – новият шлагер на българския пазар Любопитно 21028 Кои са най-евтините страни за живот и работа в Европа Компании 6642 „ Цената “ пораства: Nexo се закани да съди България за над $1 милиард To:know 5626 Пари за солари на покрива – всичко за процедурата Всички новиниЛюбопитно 20 Как да изглеждате мъдро и съвременно със суитшърт? Съвети за мъжеОще от ОбразованиеВиж всичкиБизнесът търси фрагменти от училищатаКакво жънеш, когато сееш университети? Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР