Влогърката Цвета Стратиева, известна като Флора, която води предаване по

...
Влогърката Цвета Стратиева, известна като Флора, която води предаване по
Коментари Харесай

Журналистката Цвета Стратиева: Костадинов ме изгони от събитие на „Възраждане“, бях наречена боклук и лъжкиня

Влогърката Цвета Стратиева, известна като Флора, която води предаване по Българска национална телевизия, разгласява в своя фейсбук профил роман от събитие на „ Възраждане “. Тя показа, че водачът на групировката Костадин Костадинов я е изгонил от залата, защото съгласно него тя „ не е публицист “. 22-годишната студентка в Нов български университет описа, че симпатизанти на партията я наричали „ отпадък “, „ хитруша “ и „ безличие “.

Ето целия роман на Цвета Стратиева-Флора:

„ На 31.03.2023 в качеството си на публицист от Българска национална телевизия, бях помолена да напусна закриването на акцията на Политическа партия „ Възраждане ” от господин Костадин Костадинов. Присъствах на него, тъй като на всички избори от юли 2021 насам върша къс преглед на предизборните акции на партиите, като за задачата участвам на едно тяхно събитие в границите на месец.

Тъй като в петък имах фотоси за различен репортаж, не съумях да отида за самото начало на събитието в 18:00. Пристигнах за частта с въпросите. Влязох в стаята към 18:40, а по това време господин Костадинов таман приключваше встъпителното си слово.

Престоят ми в залата не бе повече от 10 минути, в което време даже не си бях извадила камерата, с цел да стартира да фотографирам. Не бях споделила нито дума, когато господин Костадинов се обърна към мен с въпроса „ Защо тук участват лица, които не са поканени? Не сте ли вие лицето Стратиева? ”. Отговорих, че фактически това съм аз и участвам на събитието в качеството си на публицист от Българска национална телевизия. Българска национална телевизия, като извършвам професионалните си отговорности да отразя закриването на акцията на „ Възраждане “. Г-н Костадинов съобщи, че няма значение къде работя, тъй като съгласно него аз не съм публицист. Помоли ме да напусна и съобщи, че не съм добре пристигнала на събитията на „ Възраждане ”. Отвърнах му, че даже и да не ме признава за публицист, събитието е обществено оповестено и отворено за жители, само че последва същия отговор и нова подкана да напусна залата.

Аз продължих да заставам и да упорствам, че съм там по работа. Това разгневи част от симптатизантите му. Един от тях стана, уточни ме и изкрещя “Вън Доносническа България ”, останалите започнаха да ме освиркват, а тези, които бяха най-близко до мен започнаха да се обръщат към мен с разнообразни прилагателни, закани и квалификации като:

“нахалница ”, “нищожество ”, “боклук замърсен ”, “вън отпадък ” “вън мърша ”, “Как не те е позор да си толкоз нагла? ”, “Махай се ”, “Как се гледаш в огледалото бе безличие? ” и други.

В един миг един по-едър мъж стана от мястото си, приближи се, сочейки вратата, и сподели “Айде мойто момиче, откакто не искаш да излезеш по лесния метод, ще те изкараме отсам по сложния ”, размахвайки ръка и показвайки жест за пестник. Искам да уточня, че макар тези непристойни според мен квалификации и закани, физическа експанзия не е имало.

Не желая по никакъв метод да поставям под общ знаменател симпатизантите на Политическа партия „ Възраждане “. Всъщност, няколко души, участвали на събитието, се свързаха след това с мен и написаха, че им е станало извънредно неприятно от отношението на част от присъстващите и метода, по който съм била изгонена от господин Костадинов. Негови симпатизанти. Убедена съм, че и други хора дали своят вот за „ Възраждане “ считат, че това не е методът за решение на проблеми, тъй че апелирам и приканвам да не насаждаме ненавист към симпатизантите на някоя политическа партия на база няколко нападателни лумпена. Надявам се, че част от тези симпатизанти са изразили тези свои визии и персонално към господин Костадинов, с цел да може той да разбере, че такива прояви са неправилни и грозни.

Към този миг взех решение, че би трябвало да си потегли, защото тълпата стартира да скандира “до-виж-да-не ” и “вън боклука ”, та нямаше необикновен смисъл да седнал съм повече.

След няколко часа, написах известие на господин Костадинов, с цел да схвана за какво ме е изгонил. Той ми се обади и разговаряхме общо към един час. Попитах го какво неправилно съм направила на събитието, което го е предизвикало да ме изгони, а той отвърна, че не съм направила нищо съответно, само че неговият „ морал и хигиена “ изискват да не позволява недостойни хора и лъжци на събитията си.

Още един път ме упрекна в неистина, като съобщи, че си изобретявам за това, че върша репортаж за Българска национална телевизия и че ще се обади на началниците ми с цел да ревизира дали споделям истината за това.

Когато получи удостоверение от Българска национална телевизия, още веднъж ме потърси с цел да ми се извини, само че единствено за това съответно изказване. Обеща и че това няма да бъде индивидуален случай и че аз постоянно ще бъда гонена от всяко събитие на “Възраждане ”.

Причината за отношението на господин Костадинов към мен, доколкото съм наясно, се дължи на остарял спор към законопроекта на партията му за класифицирането на всички, които получават над 1000 $ от задгранични организации, като „ задгранични сътрудници “. През ноември 2022 година разгласих статус във Фейсбук, в който изложих тезата, че самият господин Костадинов би трябвало да покрива тези критерии, тъй като получава пари от реклами в ютюб канала си, а YouTube е благосъстоятелност на американската корпорация Alphabet.

След диалогът ми с него, юристите, с които се съветвах препотвърдиха изразената в моята обява теза. Наясно съм обаче, че монетата има две страни и не може да се разчита единствено на едно мнение, защото избрани адвокати може да не харесват господин Костадинов в персонално качество и могат да поясняват нещата повратно. След като се чух и с такива, които поддържаха неговата теза, счетох за редно да напиша конкретизиране към обявата си, в което допълням, че има разнообразни отзиви по проблема, добавяйки причините на Костадинов и други адвокати.

Това е казусът, който господин Костадинов засяга.

Според него, този уточняващ коментар с неговата теза и тази на юристите, които я потвърдиха е бил непълен и е трябвало да бъде под формата на напълно нова обява, с цел да може да получи същата публичност. Нещо, с което прочее, аз съм съгласна. В реалност, от дистанцията на времето смятам, че най-правилното нещо в обстановката бе да напиша уточненията към разногласието като спомагателна обява. Аз държа на това, че нямам проблем с това да преоценявам дейностите си и да признавам грешките си и сервирам своите откровени извинения към господин Костадинов, в случай че по някакъв метод съм реагирала непозволено и не съм показала неговата теза в целокупност.

Г-н Костадинов, обръщам се персонално към Вас. За мен тази обстановка беше един механически спор, в който двама души приказват един на различен, само че не се чуват – вие твърдите едно, а аз друго. Принципната ми позиция е, че по никакъв метод тя не трябва и не може да става причина за изгонването на публицист, който е изпратен да извършва служебните си отговорности. Един по-добър вид би бил, в случай че имате някакви обстуркиции към мен или работата ми, да ги изговорите персонално с мен след края на събитието. Вече представлявате партия с близо 15% електорална поддръжка и дейностите ви имат отражение върху голяма част от българското общество. Оттук насетне ще ви се постанова да се срещате с всевъзможни публицисти. Вие имате цялостното право да им опонирате, да отвръщате със същия звук, само че да ги гоните от събитията, които те са там да отразяват в професионално качество е просто неправилно.

Надявам се да преосмисилте позицията си по отношение на моето изпъждане, тъй като макар обстоятелството, че се почувствах извънредно унизена в персонално качество на фона на подканите да напусна и обидните прилагателни и подсвиркания от симпатизнатите, смятам, че пострадала в тази ситуация не съм аз, а медийната ни среда.

Благодаря безпределно доста на сътрудниците ми от Българска национална телевизия за поддръжката, която ми оказаха.

На последно място. Забелязвам вълна от поддръжка от много хора, които се изявяват като мои първи бранители, въпреки че единствено преди месец бяха подготвени да ме разстрелят обществено поради поста ми за Евгени Дайнов. Колеги, благодаря ви доста за за тази поддръжка. Надявам се тя да е откровена да трае повече от два дни, защото свободата на словото следва да бъде защитавана постоянно, а не изборно. “

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР