Влизането на партия като Възраждане“ в парламента не е само

...
Влизането на партия като Възраждане“ в парламента не е само
Коментари Харесай

Стоян Панчев: Или „Възраждане“ ще стане по-голяма партия, или други партии ще се доближат до нея

Влизането на партия като „ Възраждане “ в Народното събрание не е единствено моментна обстановка , сподели в изявление за БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за стопанска система и политика (EКИП).
„ Или „ Възраждане “ ще стане по-голяма партия или други партии ще станат по-близки като виждане до „ Възраждане “. Това е развой, който тече и е доста по-голям от някакви моментни тематики на конфликт. Голямата разграничителна линия: космополитно мислене – националистическо мислене, национално мислене, ще се претворява в нови такива конфликти като Covid . Ковид е просто един признак, ще има доста други такива “, предвижда той в предаването „ Преди всички “.

Панчев се базира на теорията за политическото пренареждане, съгласно която  на към 40-50 години главната разграничителна линия сред другите партии и групи в едно общество се сменя , което води до разтърсвания в политическата система – пораждане на нови партии и изгубване на други. Този развой тече още от 17 век в най-старите парламентарни системи и в страните с ръководство от западен вид, разясни той.

Брекзит беше признак на това, избирането на Тръмп беше признак на това . В другите страни то се случва с друга скорост и напълно естествено е да чакаме нещо сходно и в България. “

Когато множеството партии са със сходни позиции и „ нямат великански разлики на тематика идеология, на тематика виждане за света, то най-вероятно следва нещо ново да навлезе в системата и да преобърне това статукво “, разяснява специалистът. 

Според Панчев подтик на измененията дават конфликти по основни въпроси, по които в политическата система царува единогласие, само че в останалата част от обществото доминира безусловно друго мнение .

Първият подобен сюжет беше Истанбулската спогодба. След това – по въпроса с еврото . Сега чакам – това ще е сигнал, че теорията за пренареждането важи и в нашия случай – в случай че се окаже, че партиите също стартират да си сменят мнението по този въпрос. И последното нещо беше влизането на „ Възраждане “ в Народното събрание, която е напълно на друго мнение от останалите партии по редица въпроси, в това число този въпрос с имунизациите и пандемията. Отново има една огромна дупка – забележителна част от обществото е скептично настроена и към ограниченията, и към имунизациите, в това време имахме един огромен консенсус в множеството партии по този въпрос, който най-вероятно ще стартира да се чупи в идващите години, в случай че пандемията остане по-дългосрочно в публичното пространство. “

„ Дали ще бъдат наложени ограниченията или не, зависи от разпределeнието на силите. Но аз съм сигурен, че ще има партии, които до момента са били или пасивни, или подкрепящи тези ограничения, които ще заемат нови позиции. Това го видяхте даже в късия диапазон, в който бяха въведени зелените документи. Моето очакване е, че в резултат на това пренареждане доста повече партии ще се ориентират към тази част от обществото, която не е била показана до този миг – тези хора, които са срещу ваксини и така нататък “

За западния свят в последните 40 години главната разграничителна линия е повече или по-малко страна в стопанската система, капитализъм против социализъм. Сега навлизаме в нова фаза – разграничителната линия ще бъде обвързвана с идентичността, уточни Панчев. Той разясни, че локалната и националната еднаквост ще се опълчват на космополитната интернационалистка еднаквост , като при нас това ще се изрази и по въпроса за Македония.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР