Влизаме в новата година с мораториум на цената на тока,

...
Влизаме в новата година с мораториум на цената на тока,
Коментари Харесай

Експерти за цените на газа: Това сега е началото на по-дълбока криза

Влизаме в новата година с мораториум на цената на тока, парното и вода и със скок на естествения гас с 30 на 100 .

" Най-засегнатите от скока в цената на природния газ ще са най-големите потребители на природен газ в България - химическата индустрия, стъкларската промишленост, металургията , като не загатвам топлофикациите, тъй като там има контролирана цена на изхода. Тоес те продават на избрана цена, а на входа е към този момент два пъти по-висока ", разяснява в " Преди всички " Константин Стаменов,председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители.
" В момента за България цената на природния газ е 133 лева.за мегават/час, за януари , като най-висока цена сме имали през 2012 година и тя е била два пъти по-ниска.
Това в комбиниране с цената на електрическата енергия ще затрудни извънредно доста енергоинтензивната промишленост . Ние сме се оплаквали като бизнес доста постоянно от решенията на КЕВР. Дори сме ги упреквали, че се държат като обществено министерство .

Аз няма да влизам в политическо говорене. Но ние помолихме за среща по тези тематики и президента, и премиера .

Защото обстановката при нас става все по сериозна и рецесията на енергийните пазари ще удари нашата стопанска система и тя ще спре да действа . Това е нашето обръщение. Чакаме среща и с премиера, и с министъра на енергетиката.
За момента не считам, че сме разбрани добре . Настояваме за отплата до степен, че да можем да действаме ", съобщи пред БНР Константин Стаменов, ръководител на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители.
Той разясни, че работят в жестока конкуренция на интернационалните пазари. А също и, че у нас няма полика към промишлеността . Според Стаменов е нужна отплата от електропроизводителите.

 Красен Станчев

" Това, което досега у нас е реализирано като богатство, по-висока конкуретност е обвързвано с няколко талази на либерализация, което беше добре за цялото общество... ", уточни пред БНР икономистът Красен Станчев.
" Сега в енергетиката виждаме възобновление на централното обмисляне , това е концепцията на четворната коалиция.  Което основава упования, че намесата на държавното управление ще реши всички проблеми .

Това, което е най-важно сега, е което сподели и Константин Стаменов. Източникът на казуса в енергетиката са решения, които са взети през 2006 - 2007 и политики по-късно, свързани с централното обмисляне в Европейски Съюз, политики за затваряне на атомни и въглищни централи, което дава превес на доставките на природен газ отвън Европейски Съюз.
България е в много неизгодно състояние. И това в този момент е началото на по-дълбока рецесия . Защото ценовата политика в енергетиката у нас до момента забави либерализацията. А самото ценообразуване е неверно ", сподели още Станчев.

Според Станчев във връзка инфлациата, никой не може да бъде подкрепят .

" Защото растежът не цените е натурален, тъй като преди този момент те са били понижени , приходите се усилват в бюджетния бранш изключително, там има 70 на 100 увеличение на заплатите спрямо 2019 година.

А Централната банка на Европейски Съюз , която води проинфлационни политики и с цялото заричане за избавяне на браншове и избавяне на страни, в частност - задължения, в действителност в последна сметка помпат инфлацията нагоре ", уточни икономистът.

Предприятията, които имат свърхпечалби, могат да ги споделят като отплата за губещите, смятат още двамата специалисти.
Според Красен Станчев в дълготраен проект би трябвало да се удължи срокът на действие, на това, което сега създава електрическа енергия в България , като парелелно стартират вложения в контракта за търсене на шистов газ, да вземем за пример, или зелени и полузелени други възможности като потребление на сероводородът на Черно море за произвеждане на ел.енергия.
Още по тематиката в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР