Влиятелното германско бизнес лоби BDI остро критикува Китай, след като

...
Влиятелното германско бизнес лоби BDI остро критикува Китай, след като
Коментари Харесай

Германският бизнес е притеснен от конфликта между Литва и Китай

Влиятелното немско бизнес лоби BDI остро подлага на критика Китай, откакто азиатската страна блокира вноса от немски производители в Литва. По-рано този месец Пекин спря литовския импорт, тъй като балтийската страна разреши отварянето на публично посланичество на Тайван във Вилнюс.

Сега BDI упреква китайските управляващи, че техните ограничения против Литва на процедура съставляват търговски протест, който ще засегне и други компании от Европейски Съюз. " Вносът от Китай, който е нужен в немските индустриални уреди в Литва, също е обиден, както и износът от Германия към Китай, който съдържа литовски елементи. В дълготраен проект тази ескалация от страна на Пекин ще бъде опустошителна. За нас е ясно, че всяка щета, нанесена на веригите за доставки, които са в центъра на единния пазар на Европейски Съюз, няма да бъде толерирана ", показват от BDI. Тази позиция евентуално ще окаже спомагателен напън върху Берлин да се намеси по дипломатически път, написа Financial Times.
Дипломатическа ескалация
Китай е най-големият търговски сътрудник на Германия, като през предходната година стокообменът е бил в размер на 213 милиарда евро. Затова от BDI декларират, че е " значимо да запазим икономическите си връзки с Пекин на високо ниво ".

Освен че блокираха вноса от Литва, китайските управляващи, които считат Тайван за част от страната, намалиха дипломатическите си връзки с балтийската страна, а Вилнюс изтегли дипломатите си от Китай. Но възбраната за литовския импорт стартира да визира и задгранични компании, които са базирали производството си в страната поради ниските разноски.
Реклама
Миналата седмица литовски държавни представители се срещнаха с представители на Европейската комисия. Европейски Съюз събира доказателства, с цел да отнесе случая към Световната комерсиална организация, само че до решение по въпроса може да се стигне след месеци.
Пречки пред износа и вноса
Говорител на немското икономическо министерство декларира, че е наясно с компликациите, с които се сблъскват някои компании, и е обезпокоен от протичащото се. Но не дава детайлности за желанията на Берлин. Пред Financial Times от Германско-балтийската комерсиална камара споделят, че към този момент няколко немски компании са потърсили съвет от тях, откакто са срещнали спънки пред вноса и износа на артикули. И допълват, че през последните пет години са работили интензивно за възстановяване на връзките.

" Сега нещата ескалираха и доста немски и литовски компании са наранени ", показват от Германско-балтийската комерсиална камара.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР