Влиятелните особи в социалните мрежи все по-често препоръчват какво да

...
Влиятелните особи в социалните мрежи все по-често препоръчват какво да
Коментари Харесай

Инфлуенсърският бизнес прави рязък обратен завой


Влиятелните особи в обществените мрежи все по-често предлагат какво да не купуваме (снимка: CC0 Public Domain)

В обществените мрежи се следи нова наклонност. Все повече основатели на наличие отхвърлят досегашната инфлуенсър-култура и вместо това стават „ деинфлуенсъри “, споделят специалисти по медийните въпроси.

Инфлуенсърите всъщност са хора, които търгуват с въздействие. Този бизнес съществува от епохи и, с развиването на интернет, се засели и в световната мрежа. Обичайно инфлуенсърите продават някакви артикули на потребителите. Независимо дали това е най-новият настоящ емайл за устни или мобилна батерия за джаджи, продуктите – постоянно налични с отстъпка с помощта на специфични кодове на инфлуенсърите – се възприемат като емблеми на избран жанр на живот и обществен статус.

Сега обаче в обществените мрежи се развихря нова наклонност. Влиятелните особи дават препоръки кои разпространявани (т.е. шумно рекламирани) артикули не си заслужават рекламата или напряко споделят на почитателите си какво да не купуват.

Не купувай това

Авторка на име Bita, или @bbybeets, на 25 години, разгласява видеоклип в TikTok, в който изброява продукти, за които не може да бъде уверена да закупи, тъй като „ просто не са налични “. Видеото ѝ има повече от 58 000 гледания.

В клипа Bita споделя, че хората със междинна заплата не могат да си разрешат продукти като чехли Ugg Tasman за 95 лири или слушалки Apple AirPods Max, които костват към 550 лири – само че се усещат принудени да ги купят, с цел да останат в крайник с стилната наклонност.

„ Всички марки, които загатнах, костват стотици лири за продукт “, споделя инфлуенсърката. „ За да закупите доста от тези известни продукти, би трябвало да имате избран приход, а множеството хора нямат подобен, в това число и аз “.

Видеото наподобява трогващо искрено. Bita показва, че тя персонално харесва въпросните артикули. Момичето обаче окачествява притежаването им като „ привилегия и разкош “.

В TikTok хаштагът #deinfluencing има наличие с повече от 159,6 милиона гледания. Популярността на наклонността се обуславя от времето и от това, че на хората им омръзва да бъдат облъчвани с послания по какъв начин би трябвало да купуват нещо, изяснява Джаго Шърман, началник на тактиките в маркетинговата организация за обществени медии Goat.

„ Достигнахме миг на натрупването на сериозна маса, когато става дума за консуматорство “, сподели той. „ На хората им е писнало да влизат в обществените медии и да им се споделя: „ Имате потребност от това и това “.

Непопулярни = известни

22-годишната Валерия Фридегото, студентка и създателка на наличие на ненапълно работно време, живееща в Чикаго, Илинойс, е направила собствен видеоклип за артикули, които счита за надценени. „ Предвид икономическия климат в Съединени американски щати хората са по-внимателни защо харчат парите си “, споделя тя. „ Чувствам, че те са естествено привлечени от хора, които ги разубеждават да купуват скъпи артикули “.

Като всяка млада жена Фридегото се старае да се грижи за външния си тип и видеото ѝ е отдадено на козметиката. Тя приказва за шампоан и еликсир Olaplex, струващи към 60 $, сенки за очи и фон-дьо-тен за сходна сума. Всички те, по думите ѝ, „ не си заслужават рекламата “. Видеото ѝ има повече от 1,3 милиона гледания и стотици мнения.
още по темата
Алгоритъмът на TikTok пък не се интересува от настроенията. Препоръките за сходен жанр видео са също толкоз добре работещи, колкото и за всички други категории. Така се оказва, че и потребителите със относително дребен брой почитатели могат да създадат вирусно видео, което подхранва наклонността, изяснява Шърман.

„ Противоречивите изказвания ангажират феновете доста повече, тъй като хората желаят да разясняват “, споделя той.

Успехът на така наречен деинфлуенсърство се вписва в по-мащабния уклон да се „ ядат “ богатите хора – наклонност, която е съществена нишка в доста филми, телевизионни поредици и сериали, показва Пол Гринууд, началник на проучванията в организацията за обществени медии We Are Social.

„ Виждали сме доста основатели на наличие да употребяват този метод за икономисване на пари “, споделя Пол. „ Те приказват за цената на продукта, дали можете да го купите по-евтино някъде другаде, дали можете да купите разнообразни артикули, които вършат същото “.

Трудни думи

Предизвикателство за инфлуенсърите, които дръзнат да яхнат новата наклонност, е да основат обръщение, което е искрено, пленяващо, откровено, само че в това време не може да бъде упрекнато в клюкарство и уронване на престижа. Тук е заровена част от повода с този жанр активност да се занимават не чак толкоз известни създатели. Тъй като са дребни, едва известни, те мъчно могат да бъдат упрекнати в злонамерено увреждане на имиджа на даден артикул или марка.

Въпреки че някои консуматори в мненията под видеоклипа на Фридегото споделят нейните възгледи за продуктите, тя се тормози, че нейната неприкритост може да има противоположен резултат в бъдеще. „ В един съвършен свят бихме желали да имаме вяра, че марките ще одобряват това като противоположна връзка. Но аз се багра, че това може да оплете евентуалното ни съдействие в клопка от предубеждения “.

За експертите по маркетинг в обществените мрежи обаче всичко е наред. Деинфлуенсърството си е тип инфлуенсърство, обобщава Шърман.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР