Влиянието на емоциите върху живота ни не се ограничава до непосредствените

...
Влиянието на
емоциите върху живота ни не се ограничава до непосредствените
Коментари Харесай

Влиянието на емоциите върху здравето и живота ни

Влиянието на емоциите върху живота ни не се лимитира до непосредствените чувства. То е много по-глобално и визира доста аспекти на живота.

Но дано първо разберем какви са страстите и каква е тяхната същина. Емоцията е умствен процес, който отразява субективно, оценяващо мнение за съществуващи или възможни житейски обстановки.

Обикновено появата на мощни страсти се съпровожда от подобаващи физически реакции, като например увеличение на сърдечната периодичност или трептене на пръстите.

Днес ще ви разкажем за най-мощните прояви на страстите – човешките пристрастености, които най-неблагоприятно засягат нашето благоденствие и живот като цяло.

Силата на страстите

Тъга

Скръбта и тъгата са главните вредители на нашето здравословно положение. Продължителната депресия и напрежението могат да обиден човешкото здраве. Основните последствия от това положение са безсънието, мощното главоболие и нарушаването на апетита.

Тъжни емоции влияят върху производството на кортизол, което от своя страна регулира концентрацията на захар в кръвта. Промените в равнищата на захарта директно засягат кръвното налягане. Поради това при огромен стрес и горест, може да почувствате замаяност и гадене.

Ако е допустимо, трябва да освободите повода за тъгата и да се опитате да живеете. Препоръчително е да разгледате обстановката от няколко страни. Ако можете да промените нещо – променете, в случай че не, спрете да се чувствате тъжни и забравете за това.

Гняв

Гневът не носи никаква изгода на никого. Може би в миналото сте усещали, че при мощен яд стомахът ви притиска леко и стартирате да се чувствате зле? Някои считат, че такива проявления са резултат от разстройство на коремната чакра, която е виновна за волята и спокойствието.

Основният недостатък на гнева е, че ни унищожава от вътрешната страна. Често ние просто нямаме възможност да изразим недоволството си от тази или друга обстановка. Например, шефът ви е крещял или тъщата още веднъж ви е вдигнала кръвното. Не можете да им кажете непосредствено за възприятията си, които ви пречат. Поради обстоятелството, че не можете да изразите възмущението си, поражда вътрешен дисонанс, който може да докара до сериозни сърдечни проблеми.

Думите, изречени в яд, могат да разрушат значими връзки и да пресечен връзки, които са особено скъпи за вас. Най-добрият метод да се справите с гнева е да го осъзнаете. Замислете се какво чувствате и за какво. След това постепенно пребройте до десет.

Завист

Защо завиждаме? Факт е, че ние непрестанно се опитваме да съпоставим личния си живот с живота на различен човек. Целият абсурд е, че в действителност не виждаме всички аспекти на неговото битие и не сме наясно с проблемите, пред които той е изправен. Виждаме единствено позитивните страни и по тази причина завиждаме.

Завистта поражда ужасни заболявания, които могат да унищожат живота ви. Основните последствия от тежката злоба са тахикардия и хипертония. Завистта също засяга храносмилателната система и вследствие на това имунитета. Продължителността и силата на страстите също имат значение. Колкото по-дълго завиждате, толкова по-голям е шансът да получите някаква болест.

Обида

Обидата е една от най-лошите пристрастености. Понякога хората правят закононарушения в сърцето си в продължение на години, без да разрешават да се провиснал и да не помнят. Опитайте се да разберете, че най-често хората са засегнати единствено от надълбоко нещастни хора и в действителност техните сурови думи нямат нищо общо с вас. Обиждащите си мислят, че като ви обиден, ще се почувстват по-добре. Не взимайте обвиняванията и критиките им под съществено внимание.

Страх

Тази пристрастеност е най-разрушителната, тъй като е обвързвана с доста други страсти. Например, тя е свързана с яд, горест и злоба. Разгневени сме от страха поради незнайното, тъжни сме поради страха от самотност и завиждаме, заради страха да сме разнообразни. Страхът постоянно управлява живота на хората. В допълнение, благодарение на страха можете да контролирате и манипулирате хората. Силата на мисълта и емоциите често се подценява и това е огромна неточност.

Под въздействието на страха се отключват клинична меланхолия и под паника положения, които могат значително да влошат качеството на живот. Справянето със страха в действителност не е толкова мъчно, най-важното е да се проучва казуса и да се опитате да го разрешите.

Радост

Какво ли лошо влияние може да има насладата? Прекомерната наслада може да повлияе отрицателно на положението на сърдечно-съдовата система. Освен това, след пиковите състояния на развлечение и благополучие, постоянно се случват по този начин наречените рецесии, когато се чувствате празни и всичко към вас наподобява сиво и безжизнено.

Да контролирате емоциите си, ще ви помогне осъзнаването. Благодарение на него можете да предотвратите появяването на доста заболявания и да подобрите живота си в много аспекти.

Вижте още: Как да се предпазите от уроки и магия: 3 съществени правила

Бъдете внимателни и се пробвайте да елиминирате всички фактори, които могат да доведат до прекомерно проявление на отрицателни страсти. Винаги се опитвайте да поставите здравето си преди всичко.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР