Влиянието на Орфей върху европейската класическа музика е необятно, а

...
Влиянието на Орфей върху европейската класическа музика е необятно, а
Коментари Харесай

Хари Драганов: Орфей е вдъхновявал целия свят, а ние сме негови наследници

Влиянието на Орфей върху европейската класическа музика е широко, а той е живял по нашите земи. Това съобщи в изявление за БГНЕС бас-баритонът Хари Драганов.

 Хари Драганов

Оперният артист, който е правоприемник на рода на свети Софроний Врачански, дружно с маестро Камджалов показват безспорна оригиналност в културния плакат на София - цикъл от пет „ Орфееви вечери “. Първата от тях е под надпис “Орфей в предкласиката “.

„ Докато нашите земи са били под иго, в Западна Европа са бълвали произведение, отдадени на Орфей. Той е бил съществена тематика както за западната просвета отпреди Ренесанса, по този начин и по-късно “, съобщи Хари Драганов и добави: „ Орфей е вдъхновявал цяла Европа, целия свят, а той е наш. Бил е по нашите земи, ние сме негови наследници “.

Оперният артист съобщи, че тяхното начинание не е елементарен цикъл от концерти, а по-скоро цикъл от творби, спектакли, отдадени на Орфей.

„ Ще приказваме за история, ще има пробни принадлежности, открити артефкати, с които ще възпроизвеждаме музика, ще има кино, ще има модерна музика, писана особено за случая всичко това би могло да отвори още повече необятно вратите на познанието за Орфей от нашата аудитория “, сподели популярният баритон, който се завърна да твори в България преди няколко месеца, след 34 години сполучлива кариера в Западна Европа.

 Йордан Камджалов

Диригентът Йордан Камджалов, който за първи път ще си сътрудничи с Хари Драганов и дружно са подготвили цикъла концерти, показа, че това е предизвикателство, отговорност, дълг и също разкриване на нова музикална територия.

Уникалната разходка из удивителния свят на мистериите на Орфей, Драганов и Маестро Камджалов стартират с музиката на Клаудио Монтеверди („ Орфей “), Кристоф Вилибалд Глук („ Орфей и Евридика “) и Доменико Белли („ Печалният Орфей “).

„ Орфей ” на Монтеверди е написана през 1607 година и се счита за една от първите опери. „ Целта на всяка добра музика е да допре душата! “, споделя нейният създател, възприеман като основоположник на жанра. С „ Орфей и Евридика ” Глук дава нова тенденция за развиване на операта. За първи път са сложени главните детайли на музикалната драма! „ Исках да огранича музиката в тази опера до рамките на действителното ѝ предопределение - да ускори изразителността на поезията “, споделя Глук за творбата си, написана през 1762 година

Доменико Белли е съвременник на Монтеверди, а непокътнатите до през днешния ден едвам няколко негови творби го демонстрират като най-удивителния и най-радикален от флорентинските създатели на произведения за един глас през първата четвърт на XVIII век. За първи път в България ще прозвучат фрагменти от най-забележителната творба на Белли, „ Pianto d " Orfeo “ (или „ Orfeo dolente “ – „ Плачът на Орфей “ или „ Печалният Орфей “) по стихове на поета Габриело Киабрера, написана във Флоренция през 1616 година като пет интермедии за „ Aminta “ на Торквато Тасо. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР