Пернишките тарикати Димитър Борисов – Митьо Гърнето и Иво Иванов

...
Пернишките тарикати Димитър Борисов – Митьо Гърнето и Иво Иванов
Коментари Харесай

Митьо Гърнето и Иво Праховеца вдигат небостъргач на пъпа на София

Пернишките тарикати Димитър Борисов – Митьо Гърнето и Иво Иванов – Праховеца докопаха златен парцел на пъпа на София, върху който ще строят небостъргач без никакво публично разискване. Собствениците на „ Титан “ имат желание да вдигнат своя постройка върху личен имот на неповторимо място – карето сред „ Раковска “, „ Гурко “, Министерството на превоза и Народния спектакъл.

В момента там се намират известното нощно заведение „ Beach bar ” (бивш клуб на Съюз на демократичните сили „ Синият лъв “) и … Информационният център на Министерството на защитата, написа уеб сайтът Мediamall.info.

Както Narod.bg към този момент писа, перничаните се заканиха да резнат връзката на нашите военни с НАТО посредством събарянето на… тераса, част от постройката на осведомителния център, с аргумента, че тя влиза в техен парцел!

През март т.г. посредством компанията „ Краси – С “ ЕООД са уведомили документално министъра на защитата (по това време към момента Тодор Тагарев), че на 20 април ще отстранен „ противозаконната конструкция-подиум “.

Според източници от Военното ведомство така наречен от тях „ подиум “ в действителност е железобетонна тераса, неразделна част от постройката на Информационния център. Военните реагират на писмото за срутване с писма до ДНСК и до основния проектант на Столичната община Здравко Здравков, като предизвестяват, че постройката е стратегически обект на Министерство на защитата с построени оптични кабелни линии за непрекъсната връзка с основни ведомства и с дипломатическите ни задачи в непознати страни, като огромна част от информационните връзки са криптирани.

Спорът с Министерството на защитата не е позволен.

Според предварителните проекти на пернишките милионери техният небостъргач ще бъде с лице към бул. „ Раковски “, а от другата страна ще граничи с бул. „ Гурко “.

Наскоро те декларирали на притежателите на „ Beach bar ”, че би трябвало да освободят долната част на градината, която са заели, защото Гърнетата възнамерявали доста скоро да преминат към градеж на новата си голяма бизнес постройка.

„ Гърнетата “ обаче към този момент оградиха терена и сложиха табела, че ще се прави „ настоящ ремонт на настилки и мероприятия по озеленяване “, макар че на терена е ситуирана тежка строителна техника.

Парцелът на „ пъпа на София “ е закупен от Димитър Борисов и Иво Иванов единствено за 460 хиляди лв., т.е., колкото един не изключително огромен апартамент в центъра. Заслуга за това има някогашният регионален шеф на София Росен Владимиров – повдигнат от Движение за права и свободи и управлявал по времето на Стефан Софиянски като столичен кмет.

Тук е мястото да напомним, че през 2005 година София повече от седмица затъна в отпадък. Тогава Росен Владимиров като регионален шеф разгласи града за „ сериозен “, а по-късно последва и преподписване на контракти със сметосъбиращите компании, измежду които и „ Титан “ на Димитър Борисов и Иво Иванов. Трудно може да се намерят доказателства за връзка сред двете събития обратно във времето, само че обстоятелствата са си обстоятелства.

Името на Росен Владимиров изскача и като главен мотор за продажбата и на Царските конюшни, които тънат в руини, както и на терени от градината към Паметника на руската войска. След тези скандални покупко-продажби той се отдръпна от политиката в България и от години осребрява извоюваното в Швейцария.



Имотът, с който са се сдобили Гърнетата, е в имот № 468, Център, който е отчужден още през 1941 година за потребностите на Министерството на националното прояснение и Народния спектакъл.

Точно през 2005 година регионалният шеф на София Росен Владимиров продава 1532 кв.м в центъра за 460 000 лева Това е цената на един приблизително огромен апартамент в региона.

Продадени са тротоарът, градинката, земята под Информационен център на НАТО към Министерството на защитата – обществена държавна благосъстоятелност, земята под клуба на Съюз на демократичните сили „ Синия лъв “ – обществена общинска благосъстоятелност, заради което обектът не може да се трансформира в детска градина и Столична община търси метод да изкупи назад земята.

Намерението за детска градина е неосъществимо, защото не е допустимо да няма двор според условията на Наредба № 1 от 2009 година за изискванията и реда за устройството и сигурността на площадките за игра).

В момента в имота е ситуирана тежка строителна техника и се правят строителни действия без да е издадено Разрешение за градеж и Разрешение от Национален институт за запазване на недвижимите културни полезности към Министерството на културата (зоната е колективен монумент на културата, заради което е належащо единодушие от НИНКН към Министерството на културата).

На оградата, с която е заградена и огромна част от тротоара, е ситуирана подправена осведомителна табела – в нея не попада информация за период на дейностите, данни за издадено Разрешително за градеж – наложителни условия, според член 13 от Наредба № 2 от 22 март 2004 година за минималните условия за здравословни и безвредни условия на труд при осъществяване на строителни и монтажни работи.

Имотът е заварден на съображение на Проект за сигурност и здраве. За отбелязване е, че са изсечени и десетки дървета, за което също няма издадено позволение. От 2021 година същите вложители желаят позволение за изсичане на 25 дървета в другия парцел – в градината на ресторант „ Синият лъв “.



Тъй като става въпрос за повече от 11 дървета, по разпоредба разрешителното за сеч би трябвало да бъде утвърдено от комисията по запазване на околната среда на Столичния общински съвет. През февруари 2023 година комисията утвърди разрешението, само че отчетът бе върнат за ново разглеждане с рекомендация да се понижи броят на дърветата.

Комисията прегледа на 6 юли 2023 година настояването още веднъж, този път за 21 дървета. В него се предвиждаше в карето сред улиците „ Раковски “, „ Гурко “, „ Иван Вазов “ и „ Кузман Шапкарев “ да бъдат отстранени 2 смърча, 2 ели, 4 ясеновидни явора, 5 явора, 1 явен, 1 липа, 1 бреза и 5 плодни дървета. Всички те са в преобладаващо положително физиологично положение, на възраст от 15 до 30 години, е заключението на комисията.

В момента пъновете на отсечените дървета са извадени, заравнено е и от горната страна е насипан малък неестествен камък. За сечта в частния парцел не е показано позволение в регион „ Средец “, на чиято територия е обектът. Районният еколог Мария Христова е била сигнализирана за изсичането от арх. Габриела Семова и арх. Весела Тончева, само че на място проверяващите не са разкрили останки от отсечените дървета и акт не е формиран.

Поради липса на законни табели за строително-ремонти действия все още няма изясненост какво тъкмо ще строят Гърнетата от „ Титан “ – дали мечтания небостъргач или пък ще осъществят различен план, който не можаха да осъществят – пететажна офис постройка или ново заведение.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР