Властта в България ще работи заедно с Базелския институт в

...
Властта в България ще работи заедно с Базелския институт в
Коментари Харесай

Базелският институт ще ни помага да се борим с корупцията


Властта в България ще работи дружно с Базелския институт в битката против корупцията у нас.

Пред bTV приказва шефът на института Грета Фенев. По думите ѝ корупцията в България би трябвало да се в профил постепенно – с дребни и сигурни крачки.

Ето още от изявлението ѝ пред репортера Габриела Керемедчийска:

– Какво цели това партньорство сред българското държавно управление и Базелския институт?

– Голямата картинка е да се борим с корупцията, тъй като в действителност желая да видя тази корупция и къде тъкмо е. Правителството е осъзнало, че това, което се краде от страната в действителност се краде от хората. Корупцията яде техните обществени запаси, тя понижава техния достъп до обществените услуги и даже в действителност краде държавното управление на страната. Ако корупцията е толкоз публикувана и стои в тези институции, които хората избират, то те не са тези, които ръководят страната. Това е огромната картина.

Tогава ще се наложи ние да стартираме да вършим постепенни стъпки, несъмнено. А с цел да се борим с корупцията би трябвало законодателна промяна - като се подсигурим, че институциите са в действителност самостоятелни. и също по този начин да се опитаме да се свържем, да ангажираме и хората, жителите, тъй че те да схванат какво е корупцията, по какъв начин ги наранява и по какъв начин държавното управление работи интензивно по отстраняването й.

– Социологическите изследвания обаче сочат, че има внезапен спад на доверието в държавното управление?

– Аз разбирам, че хората изпитват компликации да се доверят на държавното управление, тъй като може би от 20-30 години държавните управления споделят, че се борят с корупцията. А къде е смяната – хората не виждат смяна. Всъщност бих споделила, че на всички места по света корупцията се задълбочава. Често пъти въпреки всичко мисля, че е и въпрос на връзка, тъй като ние би трябвало да разберем, че – да, разочароващо е, само че битката с корупцията и отстраняването ѝ не става за една вечер. Правителствата нормално не са задоволително умни в комуникирането за това, което са свършили. Те нормално вършат огромни изказвания и след това всички чакат огромни промени. Затова мисля, че в случай че това държавно управление е мъдро, то ще приказва с хората, само че непосредствено и разбираемо. Това значи, че кабинетът няма да прави големи обещания, само че ще изясни по какъв начин малко по малко ще реализира смяна и ние в действителност желаеме да подкрепим държавното управление в такова начинание.

– Какво очаквате да постигнете в България?


– Постепенна смяна, само че първо в действителност се надявам да засилим независимостта на някои от най-важните и основни антикорупционни начинания. Това ще изисква дребни постепенни промени. Вчера ние видяхме Министерския съвет - утвърдиха законопроект за смяна на правосъдната власт, основаването на конструкция за европейските делигирани прокурори в България. Това е огромна и значима стъпка в вярната посока. Изглежда като в действителност дребна смяна в правото, само че ние желаеме да забележим тъкмо по какъв начин тези дребни стъпки се случват в всекидневието, тъй като по този начин се реализира напредък. Трябва повече отчетност.

– Колко време смятате, че ще е належащо корупцията у нас да спадне?


– Не желая да споделям 3 месеца или 3 години, само че сигурно не са 3 месеца. Това държавно управление има потребност от време, всяко държавно управление има потребност от време. Не можем да чакаме смяна, която да усетим като жители за прекомерно дребен интервал от време. Но мисля, че в случай че стартираме да виждаме от ден на ден случаи на корупция да стигат до съда да вземем за пример, тогава хората ще стартират да усещат и да виждат смяната... и желанието за нея. Но това лишава време. Ние ще сме тук за дълго, ние не сме тук единствено за година, имаме желание да останем за дълъг интервал от време. Знаем, че ще отнеме може би 10 години да реализираме огромни, дълготрайни и дълбоки промени.

– Кои са най-големите проблеми в България, свързани с корупцията? Запозната ли сте с тях?


– Проблемите в България са много сходни на тези в другите страни. Вие доскоро споменахте какъв брой хората имат вяра в държавното управление, разбирам техните терзания - това е огромен препъни камък. Но също имам вяра, че за жалост сега имаме обстановка, където множеството обществени администрации са в ръцете и се ръководят от хора със лични ползи, а не гледат тези на хората. Така че - има отчетна институция, има стопански решения, които да се взимат с доста лобиране от хора с персонални ползи. Това е забавна конструкция, задълбочава се. И с цел да счупим тези бариери ще ни отнеме време. Но аз въпреки всичко имам вяра, че държавното управление е почтено, само че има доста врагове на тяхната антикорупционна политика, които ние ще би трябвало да върнем в вярната посока или да ги премахнем.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР