Властта подготвя законодателни промени, с които ще се регламентира работата

...
Властта подготвя законодателни промени, с които ще се регламентира работата
Коментари Харесай

Готвят законодателни промени, регламентиращи работата от вкъщи


Властта приготвя законодателни промени, с които ще се регламентира работата от у дома. Ще би трябвало да се посочи и какво е трудова акцидент по време на хоум офис.Това стана ясно от думите на обществения министър Деница Сачева по време на днешния парламентарен надзор. Синдикати и работодатели от дълго време упорстват за законови правила за работата от у дома. По думите й към този момент имало и въпроси като „ трудова акцидент ли е, в случай че паднеш у дома по време на хоум офис “.

Законодателни промени ще би трябвало да регламентират здравословните и безвредни условия на труд, както и въвеждане на правото на отделяне от работната среда. Очаква се евродиректива, а европарламентът към този момент призна правото на отделяне на трудещите след края на работния ден и прикани за следващи дейности.

Сачева сподели също, че измененията, свързани със здравословните и безвредни условия на труд, ще бъдат направени след полемика с работодатели и синдикати. Правилата за използване на работата от разстояние би трябвало да подсигуряват както продуктивността, по този начин и добавената стойност на труда, посочи министърът. По отношение на техническото съоръжение и поддръжка на работното място има оферти комуналните услуги да бъдат за сметка на служителя, а техническото съоръжение като компютри, скенери, принтери да се обезпечат от работодателите.

Работата от разстояние е регламентирана от Кодекса на труда още през 2011 година. През предходната година с антикризисното законодателството се одобри работодателите да могат да разпореждат осъществяването на отдалечена работа без да трансформират работното време, възнагражденията, длъжностите на чиновниците и други, напомни Сачева.

Главната ревизия по труда (ГИТ) не е правила инспекции на работата в домашна среда, тъй като няма настоящ правилник, само че има към този момент възходяща потребност тези въпроси да бъдат регламентирани, изключително за трудовата акцидент, разяснява още Деница Сачева.

Дора Янкова от Българска социалистическа партия изрази мнение, че новият тип работа от у дома води до възходяща неустановеност, съгласно заключения на Европейската фондация за възстановяване на труда и изискванията на живот най-сложна е обстановката на дами с деца до 11 години, има спорове при съчетаването на персоналния и професионалния живот. Тя попита правени ли са разбори за въздействието на работата от разстояние, тъй като доста дами са в затруднено състояние и им е извънредно тежко в тази обстановка. Министърът уточни, че такива разбори не са правени досега, само че наблюденията са, че този тип работа се употребява в избрани браншове, изключително в IT бранша.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР