Властта и синдикатите се разбраха да се изготви Национално споразумение

...
Властта и синдикатите се разбраха да се изготви Национално споразумение
Коментари Харесай

Властта и синдикатите се разбраха да не оставят миньорите и енергетиците без работа


Властта и синдикатите се схванаха да се изготви Национално съглашение за обективен енергиен преход до края на месец септември. Това разгласи министър председателят Николай Денков в Министерски съвет след среща с синдикалните организации КНСБ и КТ " Подкрепа " по отношение на за въглищните централи.

Денков дефинира срещата като претрупан ден и диалогът със синдикатите бил потребен и натоварен по тематиката енергетиката. Това, което установихме, че имаме единодушие по съвсем всички точки в протестната декларация на синдикатите, само че има нюанси по какъв начин могат да се осъществят предложенията, които синдикалните организации вършат, добави Денков.

Той посочи, че екип от министерства работи по предоговарянето на Плана за възобновяване и резистентност и подготовката на всички документи. Работата не е серпантина, само че това, което основава напрежение е, че всички са увлечени в съответната работа и връзката не е добра, уточни Денков. Той се надява разговорът на държавното управление със синдикатите да се усъвършенства и да се върне доверието сред двете страни. Има съмнение, което би трябвало да преодолеем дружно, тъй като това са най-важните сътрудници, които имаме през днешния ден, надява се Денков.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че задължението на държавното управление е основен за синдикатите - подготовката до края на месец септември да се подпише Национално съглашение за обективен преход, в което да бъдат написани уговорките на страната към въглищните централи от през днешния ден до 2038 година Ако има придвижвания по индустриални стратегии, включително и понижаване на въглищните мощности във времето напред, само че и свързани с личния състав проблеми, да бъдат разказани ясно - къде, по какъв начин, по какъв ред и кой е виновен за това.
 КНСБ срещу ускореното затваряне на въглищните централи
КНСБ срещу ускореното затваряне на въглищните централи

Синдикатът упорства за последователното им извеждане от употреба до 2038 година

Димитров уточни още, че съглашението ще бъде финансирано по териториалните проекти за Стара Загора, Перник и Кюстендил, с цел да може да е ясно, че даже един по някаква причина да остане без работа, ще има къде да бъде предопределен.

Пламен Димитров посочи, че миньорите няма да останат без работа във времето напред до 2038 година Държавното дружество, което се планува да бъде построено на мястото на въглищните централи, ще продължи да работи и откакто ги няма мините. Има съответни решения и стъпки, а не са голи думички и заявления, които някои прави, акцентира Димитров, за който съглашението би трябвало да подсигурява работата на Топлоелектрическа централа 2.

" У нас държавните управления не са доста постоянни, хората желаят по-голяма непоклатимост. Затова търсим и парламентарната поддръжка за Националното съглашение партиите да го поддържат ", надява се Димитров. Той добави, че териториалните проекти внесли разкол и напрежение по метода, по който били готови. Към сегашния миг проектите не са годни да бъдат признати и по тази причина се чака до края на септември да бъде направено Националното съглашение.

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов добави, че работата по Общия организационен проект на комплекса " Марица-изток " ще стартира незабавно. Остана доста малко време, тъй като доста бе пропуснато. В това доста малко време би трябвало да бъде свършена огромна по размер работа, уточни Манолов.

Той се надява всички страни да бъдат доброжелателни, с цел да се стигне до Националното съглашение, което да докара нещата до добър край.

Манолов чака с неспокойствие европейските избори следващата година, с цел да могат да бъдат определени за евродепутати други, доста по-подготвени хора с естествени хрумвания за естествени неща.
 Миньори и енергетици обезпокоени къде ще работят като затворят въглищните централи
Миньори и енергетици обезпокоени къде ще работят като затворят въглищните централи

КНСБ настояха за ясна и ефикасна енергийна тактика на България
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР