Властите в Турция наредиха арестуването на 295 военнослужещи, съобщиха от

...
Властите в Турция наредиха арестуването на 295 военнослужещи, съобщиха от
Коментари Харесай

Турция нареди ареста на 295 военнослужещи заради връзки с Гюлен

Властите в Турция подредиха арестуването на 295 военнослужещи, оповестиха от локалната прокуратура, обвинявайки ги във връзки с мрежата на живеещия в заточение в Съединени американски щати ислямски свещеник Фетхуллах Гюлен, който Анкара упреква за уредник на опита за прелом през 2016 година, оповестява "Ройтерс ", представен от News.bg.
Уточнява се, че измежду подлежащите на арест са трима полковници, осем майори и 10 лейтенанти, като към половината от обвинените са част от сухопътните войски, а останалите - във военноморските и военновъздушните сили.
От прокуратурата показаха, че полицията е подхванала спецакции в 1 часа локално време тази нощ (в среднощ българско) по отношение на следствие на телефонни диалози сред обвинени доближени на Гюлен. Не е ясно какъв брой обвинени са арестувани до момента.
Около 250 души бяха убити в несполучливия пуч, в който Гюлен, някогашен съдружник на президента Реджеп Тайип Ердоган, отхвърли присъединяване. Гюлен живее в самоналожено заточение в американския щат Пенсилвания от 1999 година насам.
Повече от 77 000 души бяха хвърлени в пандиза, очаквайки правосъден развой след преврата, като всеобщите арести не престават да са нещо всекидневно. Властите отстраниха от служба или уволниха 150 000 държавни чиновници и военнослужещи.
Западните съдружници на Турция разкритикуваха репресиите, като критиците на Ердоган го упрекват, че употребява пуча като претекст за потъпкване на инакомислието. Турските управляващи настояват, че ограниченията били нужни за битка със заканите за националната сигурност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР