Властите в САЩ и Канада съобщиха за китайски наблюдателен балон,

...
Властите в САЩ и Канада съобщиха за китайски наблюдателен балон,
Коментари Харесай

Китайски шпионски балон беше засечен над САЩ и Канада

Властите в Съединени американски щати и Канада оповестиха за китайски бдителен балон, който е бил засечен над техните територии. От Пентагона оповестиха, че от няколко дни балонът се носи в американското въздушно пространство, само че към този момент е решено да не се смъква заради риск за хората на земята, оповестява АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Висш чиновник от сферата на защитата, поискал анонимност, съобщи, че Съединени американски щати " с висока степен на сигурност " считат, че това е китайски височинен балон, който е летял над чувствителни обекти, с цел да събира информация. Едно от местата, над които е видян балонът, е щата Монтана, където се намира военновъздушната база Малмстрьом. Това е едно от трите места в Щатите със силози за нуклеарни ракети.

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър съобщи, че Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) следи придвижването на балона, само че акцентира, че той не съставлява " военна или физическа заплаха за хората на земята ".

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти разяснява, че по този метод Китай е пренебрегнал националния суверенитет на Съединени американски щати и настоя за брифинг от президентската администрация пред законодателите. " Наглото неуважение на суверенитета на Съединени американски щати от страна на Китай е дестабилизиращ акт, който би трябвало да бъде прегледан и президентът Байдън не може да мълчи. Искам брифинг на Г-8 ", написа Маккарти в " Туитър ", представен от БГНЕС.

Засичането на балона се случва дни преди визитата на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън в Китай.

Канадското министерство на защитата също заяви, че е засякло летящ на огромна височина балон за наблюдаване. " Канадците са в сигурност и Канада подхваща стъпки, с цел да подсигурява сигурността на въздушното си пространство, включително и наблюдението на евентуален втори случай ", се споделя в изказване на военното министерство на Канада, откъдето допълват, че се поддържа непрекъсната връзка със Съединени американски щати поради балона.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР