Властите в Дания се споразумяха за спасителен пакет на обща

...
Властите в Дания се споразумяха за спасителен пакет на обща
Коментари Харесай

Дания отпуска на домакинствата 664 млн. долара заради енергийната криза

Властите в Дания се споразумяха за избавителен пакет на обща стойност 5,05 милиарда датски крони (664 млн. долара), с който да се подкрепи популацията на фона на възходящите цени на електрическата енергия, заяви вестник „ Berlingske ”.

" За да увеличи доверието на семействата [в бъдещето], държавното управление одобри схеми за заледяване на разноските и понижаване на налога върху електрическата енергия, както и за увеличение на детските надбавки ", съобщи министърът на финансите Николай Вамен.

Данъкът върху електрическата енергия ще бъде понижен от 69,7 йоре (9 цента) на kWh на 0,8 йоре (0,1 цента) през първата половина на 2023 година Подобна мярка ще коства на бюджета 3,5 милиарда датски крони (460 милиона долара). Пакетът за подкрепяне на семействата и предприятията включва опцията за разсрочено заплащане на част от разноските за електрическа енергия, газ и централно отопление.

Освен това през януари 2023 година управляващите ще изплатят и по 660 крони (87 долара) на дете.

По-рано тази седмица централната банка на страната предизвести против предприемането на ограничения за намаляване на въздействието на възходящите цени на силата върху семействата. Според регулатора сходни ограничения ще доведат до по-нататъшно повишение на цените на електрическата енергия и до нарушение на системата на енергоснабвядаване.

В края на август инфлацията в Дания доближи годишен ритъм от 8,9%. Това е най-високият % от 1983 година насам. Цените на храните, електрическата енергия и газа в страната се покачиха. Цените на питателните артикули и безалкохолните питиета са се нараснали с 15,9% спрямо август предходната година. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР