Властите в Беларус са категорични, че са действали съгласно международното

...
Властите в Беларус са категорични, че са действали съгласно международното
Коментари Харесай

Минск получил заплахата за бомба в приземения самолет от „Хамас“

Властите в Беларус са безапелационни, че са работили според интернационалното право в тази ситуация с отклонения аероплан, изпълняващ полет по маршрута Атина-Вилнюс, който бе заставен да кацне в Минск.

Министерството на външните работи в Минск излезе с декларация, в която упрекна Запада в „ политически игри ". Говорителят на дипломатическото ведомство Анатолий Глаз дефинира обвиняванията от Европейския съюз като „ неоснователни “ и изрази състрадание към пасажерите от самолета на „ Райънеър “, „ които е трябвало да преживеят известно стеснение в името на абсолютния приоритет - авиационната сигурност “.

Държавните медии в Беларус оповестиха, че заповедта за прехващане на пътническия аероплан е издадена персонално от президента Александър Лукашенко и че не е имало различен метод за реакция в създалата се обстановка.

Агенция Франс Прес заяви в това време, че Лукашенко е одобрил законови промени, с които се не разрешава на който и да било да отразява онлайн неразрешени от управляващите всеобщи прояви в Беларус, събирането на пари от обществото за заплащане на санкции за такова престъпление, както и публикуването на резултати от несанкционирани социологически допитвания.

На Изток и на Запад имат разнообразни версии за вчерашния случай, когато постоянен полет от Атина за Вилнюс кацна в Минск. Беларуските управляващи настояват, че са го отклонили поради сигнал за бомба. Часове по-късно самолетът продължи за Вилнюс, само че на борда му към този момент не беше опозиционният деятел Роман Протасевич, както и още четирима души.

Какво тъкмо се случи?

Самолетът на „ Райънеър “ правил постоянен полет от Атина за Вилнюс.  Бил отклонен на изток малко преди границата на Литва. Властите в Беларус изясняват дейностите си със опасност за сигурността на машината.

Генерал-майор Гурцевич от командването на военно-въздушните сили изясни:

„ След като получихме информация за съществуване в нашето въздушно пространство на цивилен аероплан, на борда на който може да е заложена бомба, беще оповестена паника първа степен. След като командирът на гражданския полет реши да пристъпи към кацане на аварийното летище Минск 2, беше вдигнат във въздуха дежурен екипаж на МиГ-29 със задача да помогне за безвредното кацане на гражданския аероплан “.

Съобщението за бомба е било подписано от „ бойци на „ Хамас “, съобщи на брифинг през днешния ден в Минск шефът на департамента по авиация към Министерството на превоза на Беларус Артьом Сикорский, представен от Интерфакс.

„ Искаме Европейски Съюз да се откаже от поддръжката за Израел в тази война…в противоположен случай бомба в полет ОР-4978 ще се взриви над Вилнюс “, пишело в известие по електронната поща на британски.

Според Сикорский екипажът самичък решил да кацне точно в Минск, а не в друга страна.

Бомбената опасност на борда се оказала подправена. Министерството на превоза на Беларус съобщи, че е основана комисия за следствие на случая. Минск изрази подготвеност да допусне посещаване на външни специалисти, с цел да се срещнат с следствието.

 Роман Протасевич в съд в Минск, 2017 година

В самолета в Атина се качват 171 пасажери. След насилствения престой на летището в Минск множеството въпреки всичко идват във Вилнюс.

„ Много сме изтощени. Прекарахме 8 часа на летището. Не получихме никаква информация, с изключение на онази, която намерихме в интернет “, сподели един от пасажерите.

Петима пасажери остават в Минск. Сред тях - Роман Протасевич. 26-годишният създател на Телеграм канала Nexta, който отразява митингите против президента Александър Лукашенко. Обвинен е за образуване на всеобщи вълнения и разпалване на обществена ненавист.

Според очевидци в самолета Протасевич е запазил успокоение:

„ Когато стана ясно, че ще кацнем в Минск, Протасевич стана, взе си багажа и даде компютъра и телефона на приятелката си “.

„ Било е доста стряскащо за пасажерите и екипажа. Влязла е въоръжена защита и са били претърсвани багажите. Както наподобява, желанията на управляващите са били да смъкват журналиста и неговата спътничка. Смятаме, че на летището са слезли и сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) “, сподели основният изпълнителен шеф на Райън Еъл Майкъл Майкъл О`Лиъри като назова случая „ похищение, проведено от страната “.

От Литва беларуският опозиционен водач Светлана Тихановска заключи случилото се:

„ Лично Лукашенко създаде интернационален скандал и употребява военна авиация против мирните жители на Беларус и европейски страни за кавга с един единствен човек. Вече никой не е застрахован “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР