Властите в България са подценили реалните рискове от измами с

...
Властите в България са подценили реалните рискове от измами с
Коментари Харесай

Властите у нас подценили риска от злоупотреби с европари

Властите в България са подценили действителните опасности от измами с европейски фондове и не са приложили към тях спомагателни процедури за надзор. Това се споделя в отчет на Европейската счете палата, представен от БНР.
Европейските инспектори са посетили 7 страни членки на Европейски Съюз. Целта на инспекцията е била да се реши по какъв начин държавните управления се оправят с битката с измамите с еврофондове. Одитирани са България, Франция, Унгария, Гърция, Латвия, Румъния и Испания.
Без да цитират съответни случаи, те показват, че са разкрили над 4 хиляди евентуални нередности, свързани с измами по отношение на потреблението на еврофондовете в страните-членки на Европейски Съюз сред 2013-2017 година Те означават, че тези евентуални нарушавания възлизат на към 1,5 милиарда евро, като 72% от тях засягат кохезионната политика, в това число европейския фонд за районно развиване, кохезионния фонд и европейския обществен фонд.
Според инспекторите за програмния интервал 2014-2020 година ръководещите в страните-членки не са създали на всички места задоволително цялостен разбор на риска от измами със средствата от кохезионния фонд, а като цяло страните нямат характерна политика за битка с измамите.
В отчета се акцентира също по този начин неналичието на важен напредък във връзка с интензивността на разкриването на измамите, както и че не се следи и прави оценка задоволително въздействието на ограниченията по предварителна защита и откриване.
Мерките за промяна, ако се ползват, имат стеснен сдържащ резултат. Съмненията не се рапортуват редовно на съответния орган и координацията сред органите за битка с измамите не е задоволителна, акцентират още европейските инспектори.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР