Властите съобщиха, че континенталните части на Испания и Португалия са

...
Властите съобщиха, че континенталните части на Испания и Португалия са
Коментари Харесай

Температурни рекорди за месец април в Португалия и Испания

Властите оповестиха, че континенталните елементи на Испания и Португалия са счупили температурните върхове за април , защото и двете страни потъват в извънредно ранна гореща вълна, която увеличи риска от горски пожари, предизвести Агенция Франс Прес.

В четвъртък живакът доближи 38,8 градуса по Целзий на летището в южния испански град Кордоба, подобрявайки предходния връх от 38,6 градуса в източния град Елче, заяви националната метеорологична работа AEMET.

Тези " предварителни данни " към момента би трябвало да бъдат доказани - развой, който може да отнеме няколко дни, съобщи представител на организацията пред Агенция Франс Прес.

Най-високата температура за цяла Испания през месец април обаче е била записана през 2013 година на Канарските острови, ситуирани на северозападния бряг на Африка, когато живакът е достигнал 40,2С .

В прилежаща Португалия температурите в централния град Мора доближиха 36,9С в четвъртък, с което бе усъвършенстван върхът от 36С, подложен през април 1945 година в североизточния град Пинхао, заяви метеорологичната организация IPMA.

Докато в Португалия температурите започнаха да се намаляват в петък, в огромна част от Испания горещините се резервираха, като в Кордоба живакът доближи 36С .

Необичайно ранната гореща вълна е провокирана от маса доста парещ и изсъхнал въздух, приближаващ от Африка.
 Рекордни жеги в Испания
Рекордни жеги в Испания

Странта счупи температурния връх за април, отчитайки 38.7 градуса

Изгарящите температури провокираха предизвестия за висок риск от горски пожари и утежняване на изискванията на суша, които към този момент накараха някои аграрни стопани в Испания да не сеят семена тази година .

Испанското държавно управление съобщи, че ще стартира акцията си за наблюдаване на горските пожари в петък, месец и половина по-рано от нормалното заради ранното настъпване на горещите температури.

Това ще включва прибавяне на подкрепления към локалните противопожарни екипи и " непрестанно наблюдаване на горските пожари " в цялата страна, се споделя в изказване на Министерството на вътрешните работи.

По данни на Европейската осведомителна система за горските пожари до момента тази година в Испания пожарите са опустошили към 54 000 хектара (133 400 акра) земя, спрямо малко над 17 000 хектара по същото време през 2022 г .

Миналата година Испания претърпя най-горещата си година от началото на записите, като по данни на Организация на обединените нации близо 75 % от земите ѝ са податливи на опустиняване заради изменението на климата.

Водните резервоари в страната са на половината от потенциала си, а съгласно профсъюза на фермерите COAG 60 % от земеделските земи се " задушават " от неналичието на превалявания.
 Испания се бори да избави земеделието си от тежката суша
Испания се бори да избави земеделието си от тежката суша

Страната изиска незабавна помощ от спешния запас на Европейски Съюз

Испания е най-големият експортьор на зехтин в света и главен източник на плодове и зеленчуци в Европа .

Експерти настояват, че изменението на климата, провокирано от човешката активност, усилва интензивността и честотата на рисковите метеорологични феномени, като горещини, суши и горски пожари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР