Властите на САЩ променят схемата за доставка на оръжие за

...
Властите на САЩ променят схемата за доставка на оръжие за
Коментари Харесай

САЩ започнаха да крият загубите в Украйна

Властите на Съединени американски щати трансформират схемата за доставка на оръжие за Украйна - в този момент президентът Байдън може да даде военна помощ на Киев за 11 милиарда $ в границите на една фискална година без утвърждението на Конгреса. Това е 110 пъти повече от предходния предел. В самите щати в това отношение незабавно си спомниха корупционните кавги на семейство Байдън. Защо Вашингтон искаше бързо и безшумно да достави оръжие на Украйна?

Американската общност става все по-раздразнена от намесата на Съединени американски щати в спора в Украйна, тъй че Белият дом и Конгресът минаха към по-секретен метод за даване на военна и всякаква друга помощ на Киев, написа журналистът от “Американ Консерватив” Брадли Девлин. „ Един милиард тук, още един там или може би два, в случай че общително изискат. Парите и оборудването стават все по-трудни за следене, само че доставките не престават “, оплака се той.

Освен това неназован почитан чиновник на Министерството на защитата на Съединени американски щати сподели, че администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън има намерение да даде на украинците още четири високомобилни ракетни системи ХИМАРС, спомагателни муниции за тези системи, 1000 155-мм артилерийски муниции, избухливи муниции, противобатарейни системи, както и три тактически автомобила, аварийни елементи и друго съоръжение.

Общият пакет от помощи е към 400 милиона $, само че Байдън няма да има потребност от утвърждението на законодателите, защото Конгресът усили лимита на президента за задгранични прехвърляния на оръжия 110 пъти, от 100 милиона $ на 11 милиарда $ за фискална година, посредством законопроекта за спомагателни бюджетни заеми.

„ Тези президентски пълномощия в този случай се употребяват като юридически механизъм за бързо даване на помощ на Украйна, без да се постанова да преминавате през дълъг развой на утвърждение “, сподели Ерик Гомес, шеф на проучванията на отбранителната политика в института “Като”.

Междувременно Родион Мирошник, ексклузивен и пълномощен дипломат на Луганската национална република (ЛНР) в Русия, съобщи, че разграбването на западни оръжия, доставени в Украйна, и последващата им продажба се управляват от кабинета на президента и приятелите на украинския водач Владимир Зеленски.

„ В кабинета на президента на Украйна е основан щаб в сянка за разпространяване на доставените оръжия, част от които се продават намерено, с цел да се откраднат тези пари “, изясни събеседникът, като добави, че „ всичко това се случва с директно под управлението както на министъра на защитата на Украйна Алексей Резников, по този начин и под координацията на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Андрей Ермак.

По-рано член на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Виктория Спартц се обърна към Байдън с искане да създаде механизъм за контрол на доставките на оръжия за Киев. Прессекретарят на украинското външно министерство Олег Николенко назова това опит за подкопаване на механизма за оказване на помощ на Киев.

В същото време в тъмната мрежа към този момент се продават дроновете камикадзе „ Суичблейд-300 “, доставени от американската страна на Украйна, карабини M4, противотанкови системи НЛВ и „ Джавелин “, както и ПЗРК „ Стингър “.

„ Оръжия, в това число ПТРК и ПЗРК, се продават в Европа по канали на молдовската и румънската граница, дружно със зърно. Оръжия се купуват както от нацисти, по този начин и от джихадисти и просто незаконни групи, в това число етнически”, написа Виталий Кисельов, помощник-началник на Министерство на вътрешните работи на ЛНР.

По-рано Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Русия в Организация на обединените нации, предизвести, че доставките на оръжия от Запада на Украйна съставляват опасност за целия свят, защото тези оръжия „ се появяват в други елементи на света “.

Съединените щати дадоха на своя президент „ свободни многомилиардни пари в брой “, които той постоянно може да употребява по свое убеждение за военна помощ на Украйна, сподели политологът Дмитрий Дробницки. Според него американските управляващи схващат, че Украйна е черна дупка и в този момент ще има още по-малко надзор върху доставките на оръжие за нея, само че това плаши малко хора във Вашингтон.

„ Когато ръководството е отслабено, Конгресът споделя пълномощия с президента, и то освен във връзка с оръжията – същият развой се случи и със законопроекта за инфраструктурата, а в този момент в Съединени американски щати има неодобрение, че част от парите са отишли в Австралия за съответни планове за военния съюз АУКУС”, напомни той.

Според специалиста всяка помощ за Украйна, идваща през Пентагона, макар че в действителност там вземат участие огромен брой служби, постоянно е доста непрозрачна. Той също по този начин напомни, че военното ведомство на Съединени американски щати в никакъв случай не е успявало да премине одит.

Освен това огромни компании за контрабанда „ работят “ с американско оръжие в Украйна – те се смятат за надеждни и солидни сътрудници както на Централно разузнавателно управление на САЩ, по този начин и на Пентагона. Почти никой не крие съдействието с тях в Съединени американски щати, активността им даже беше обсъждана няколко пъти на закрити чувания в Конгреса “, добави той.

Сега, уточни събеседникът, Конгресът ще би трябвало особено да събере болшинство в двете камари, с цел да блокира каквато и да е военна помощ за Украйна, да одобри обособен законопроект или да организира следствие - само че постфактум, след доставката на оръжия или даването на някои услуги.

В Съединените щати забележителна част от политиците подлагат на критика този закон, който разрешава излизане от парламентарния надзор във връзка с военната помощ. Възможно е това да отвори " портите " за още по-голяма корупция във всичко, обвързвано с американската помощ за Украйна, само че това ще бъде извънредно мъчно да се открие, изяснява политологът Борис Межуев.

„ Всички военни доставки включват персонални финансови ползи както на страната донор като цяло, по този начин и на обособените производители на оръжия “, напомня той. Според анализатора в този момент Байдън се трансформира в първия обект, който ще бъде подложен на критика за корупция, изключително откакто всички в Съединени американски щати помнят съмнителната от правна позиция работа на неговия наследник Хънтър в газовия холдинг „ Бурисма “ в Украйна.

Събеседникът признава, че макар че Съединените щати ще се опитат да следят своите оръжия в Украйна, ракетните системи ХИМАРС да вземем за пример могат да попаднат или на черния пазар, или в условна Албания. „ Въпреки това разновидността Съединени американски щати в навечерието на междинните избори за Сената да откажат военна помощ на Украйна е доста малко евентуален “, акцентира политологът.

„ Президентът като цяло в този момент е на кръстопът, който се ускорява от идните избори: от една страна, той е упрекнат, че залага прекалено много на успеха на Украйна над Русия, в несъгласие с националните ползи на Съединените щати, вместо да призове на страните за договаряния. Друга част от естаблишмънта упреква, че шефът на Белия дом не е задоволително мощен, че не е затворил небето над Украйна, че се опасява от пряк конфликт сред Русия и НАТО “, сподели специалистът.

Освен това всичко, което се случва, бележи началото на вътрешнорепубликански избирателен спор каква би трябвало да бъде партията, защото болшинството схваща, че ще завоюва идващите избори.

„ Партията ще избира две направления: от една страна хора като сенатор Линдзи Греъм приканват Русия да бъде оповестена за спонсор на тероризма, а от друга, хора като сенатора от Кентъки Ранд Пол заемат умерена позиция “, споделя Межуев.

По-рано списание „ Нюзуик “ писа, че Байдън може да бъде импийчнат, в случай че последователите на Демократическата партия изгубят контрола над Конгреса на междинните избори през ноември. Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин също прикани Конгреса на Съединени американски щати да подложи Байдън на импийчмънт, защото оръжията, доставени на Украйна от Съединени американски щати, се озоваха в ръцете на неонацистите от батальона „ Азов “.

„ Парите за военна помощ на Украйна към този момент са отпуснати - към 57 милиарда $, Конгресът задължи Белия дом да употребява средствата, тъй че доставките на оръжия ще продължат. Преносимите системи „ Джавелин “ и „ Стингър “ са на път, въпреки и може би в по-малък мащаб от преди, тъй като американските ресурси са на привършване. В резултат на това Вашингтон стартира да усилва доставките на РСЗО и гаубици за Киев “, сподели на собствен ред политологът Малек Дудаков.

Експертът напомни, че и Вашингтон, и Брюксел неведнъж са говорили за нуждата от основаване на система за надзор на оръжията, влизащи в Украйна, само че към момента малко хора могат да предложат някакъв реален модел на подобен надзор.

„ Единственият правилен вид е да се изпратят американски бойци да се бият със личните си оръжия. Няма различен метод да се уверите, че оръжието няма да попадне в тъмната мрежа. Но за Съединени американски щати е по-важно да водят геополитическа битка с Русия, а фактът, че избран % от оръжията попадат в ръцете на терористи и банди отвън Украйна, е прочут във Вашингтон и се приема като съпътстваща вреда “, изяснява политологът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР