Владислав Панев е депутат от Демократична България, член на комисиите

...
Владислав Панев е депутат от Демократична България, член на комисиите
Коментари Харесай

Подценяваните идеи, които работят



Владислав Панев е народен представител от " Демократична България ", член на комисиите по бюджет и финанси и по енерегетика

Струпването на рецесии напоследък изкривява съществено публичния спор. Основен фокус на партиите е по какъв начин да се отиграе моментната политическа обстановка и по този начин от дневния ред изпадат доста практични хрумвания, тъй като наподобяват като дребнотемие на фона на останалите проблеми . Тези тематики обаче не са дребнотемие. Именно те са доста значими и действително ще имат резултат върху конкурентността на стопанската система. Която пък е решаваща за повишението на приходите и прекъсването на обедняването в резултат на високата инфлация.

Да има или не държавно управление в този парламент е значимо, само че това не може да бъде цел непременно. Надали можем да чакаме доста от кабинет, в случай че ръцете му вързани и за всяко решение зависи от плаващи обединения в Народното събрание, плод на невидими сделки. Така промени не могат да се вършат.

Да се отстоява евроатлантизма е жизненоважно и в това изпитание ми се коства, че би трябвало да се включат всички. Истинската заплаха обаче е под знамето на евроатлантическа коалиция да се озовем с ръководство, което на процедура няма да се бори за разглобяването на корупционния модел , а Западcj да го харесва на правилото " кучи наследник, само че наш кучи наследник ". Г-н Борисов разчиташе на това доста време.
Реклама
Да приемем закони, с цел да усвоим новите европари е значимо, само че ние и до момента усвоявахме без изключително забележими резултати. Освен това пари в България и сега има, има ли обаче в какво да бъдат вложени? Много по-важно е в какво и по какъв начин ще бъдат вкарани парите , а не да ги имаме час по-скоро и да са колкото се може повече.

Прогнозите за стопанската система не са цветущи. По всичко наподобява, че войната в Украйна ще е продължителна, ще има нови талази на коронавирус и стрес, а най-лошото е, че следва криза, която ще е най-дълбока в Европа и е резултат от горните рецесии плюс сбърканата политика на ЕЦБ поради сериозните несъответствия в самата еврозона. Ефектът ще е в повишаване на банковите заеми, пресъхване на вложенията и банкрути.

Истината е, че каквото и да си приказваме, има голям риск в идващите години да станем по-бедни . Задачата ни в този момент е да смекчим рисковете и да сложим България солидно на капиталовата карта като динамична дестинация. За задачата е добре да се вгледаме още веднъж в конкурентността на стопанската система си.

Предвид комплицираната политическа обстановка можем да подходим практично и да потърсим ексцентрични решения. Ако разположим всички хрумвания за промени върху координатната ос, като Х и У са надлежно тяхната опция да се случат бързо (по Х) и отражението им (по У), незабавно ще се открои категорията на underdog - или това са всички тези неща, които могат да се създадат, не са изключително конфликтни и ще имат голям резултат. Не виждам причина да не заложим на тях, до момента в който се образува болшинство по огромните разграничителни тематики.
Реклама
Подценените тематики, които работят:

1. Парите от Европа не е тъкмо подценена тематика, само че е значимо да стои в публичния фокус, с цел да се реализира бистрота и успеваемост. Парите да се влагат мъдро, като е добре да се насочат към създаване на инфраструктура, която да обезпечи спомагателни частни вложения по 5 или по 10. Например умните енергийни мрежи ще отворят поле за хиляди мегавати ВЕИ на по-ниски крайни цени. Модернизацията на жп линии значи бързи връзки с снабдители и пазари, а оттова нови предприятия, в това число в Северозападна България . На това е добре да се натъртва, а не страната да се прави на бизнесмен. Тя няма да бъде изключително добър.

3. Сини карти за чужденци . Трудовият пазар е в рецесия - няма хора. Приемането на сините карти за чужденци е необходимо и няма никакво опрощение за закъснение на работата по тематиката, която взема решение достъпа до нашия трудов пазар, изключително за експерти . Сините карти би трябвало да бъдат подкрепени и с целенасочени старания да се притеглят избрани групи служащи, само че за начало най-малко законовата рамка може да бъде оправена и компаниите, които към този момент са подготвени с намирането на такива фрагменти, да се възползват незабавно.

4. Актуализация на Кодекса на труда. Последните две години донесоха тотална промяна в метода на действие на фирмите, отдалечената работа към този момент е нормалност и законодателството би трябвало бързо да бъде обновено, с цел да не спъва работата на компаниите , като им даде и терен да стават по-конкурентни. Покрай това осъвременяване могат да се зачистят и една камара остарели административни правила, което в допълнение да внесе лекост в администрирането на трудовите връзки.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пловдив 2 Политика 3 Икономика 1 Пловдив 2 Свят 3 Земеделие 1 Пловдив 2 Свободно време 3 Политика Реклама
5. Гъвкави форми на сдружаване за стартъпите. Трябва да се даде още административна еластичност за стартъпите през другите форми на сдружаване, които да са комфортни и на фондовете за рисков капитал, и на професионалните вложители. Важна крачка беше, че успяхме да увеличим оптималния предел на финансиране през така наречен BEAM пазар (със слаба регулация) на фондовата борса от 3 на 8 млн. евро. Можем да имаме неповторими за Европа структури през фондовете от затворен вид с разширени функционалности, което ще раздвижи в допълнение вложенията.

6. Шанс за споделената стопанска система. Идеята е от тези, които стават жертва на дребни, само че доста гласовити групи, които никой не желае да разсърди. Споделената стопанска система значи впрягането на повече активи за основаването на добавена стойност, което води до успеваемост и икономисване на запаси . Повече конкуренция и цифровизация на стопанската система. Няма никаква икономическа логичност да се пречи на това развиване. Бизнесите за отдаване на активи дават опция на всеки да монетизира активите си и да бъде бизнесмен в една или друга степен. Помислете единствено за услугата на такситата в София - има доста какво да се желае от позиция на обслужване и е тотално неработеща в пикови моменти. Това ще докара до нужда от по-малко коли, които обаче да бъдат по-често в придвижване, това значи и потребност от по-малко паркинги. Отделно споделените покриви на панелките могат да създават сила, която да отива за покриване на разноските на входа или за по-евтин ток за живеещите.

7. Соларни панели на всеки покрив. Облекчихме процедурите за вложения във ВЕИ за лично прилагане, което е супер. Внесохме и закон за това покривните съоръжения (до 10.8 киловата) да минат напълно на осведомителен режим. Още не може да му пристигна редът. Докато робуваме на максимата за какво би трябвало да е просто, като може да е комплицирано, енергетиката ще остане единствено за единици определени. А независимостта ни тук е значима. Много значима. Плюс основаването на уредба за вложения в акумулатори за запазване на сила, на зелен водород. Всичко това не просто може да понижи цените, а да сътвори нови промишлености с хиляди компании, които да основават добавена стойност. И от която може да се възползва безусловно всеки жител.

8. Свобода за индустриалния коноп. На пръв взор нишова и незначителна тематика, която обаче наподобява по следния метод. Индустриален коноп може да се отглежда в България, преработката обаче е неразрешена, по тази причина се изнася в Румъния, където остават добавената стойност, работните места и вложенията. После готовата продукция се връща назад на българския пазар. Глупаво и късогледо. Депутатите ги е боязън да пуснат импортирания към този момент план за заверка (не на тоя за пушене, а на индустриалния, от който се вършат масла и други неща), тъй като " какво ще си кажат хората ". А в действителност това може да бъде бизнес за стотици милиони, и то в най-бедните региони на страната.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
9. Отваряне към Азия, Африка и Латинска Америка. Европа ще губи пазарен дял във всевъзможен проект. Обречени сме на същото, в случай че не стартираме да развиваме търговски и културни контакти със страни от Азия, Африка и Латинска Америка. Дали през търговски представителства, дали през образование на техни студенти в България. В Африка има още говорещи български някогашни студенти, които в този момент са на високи позиции в страните си. Членството в Европейски Съюз е значимо, тъй като подсигурява свободното придвижване на хора, артикули, капитали, работна ръка. Но не е задоволително за разцвет. Можем да го надградим.

Сигурно има и други подценени хрумвания (underdogs), пишете ми на

Важно е да мислим стратегически и да действаме практично, с цел да подкрепим стопанската система си. Не можем да се оставим да буксуваме в политическо тресавище. Другото са малко или доста празни приказки.
Свързани публикации Кръговата стопанска система ще е " новото обикновено " и в този момент е моментът фирмите да я прегърнат 5 юли 2022, 16:57 Европейската стопанска система се бори с изострен енергиен потрес 21 юни 2022, 09:35 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Владислав Панев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР