Владислав Карамфилов-Влади Въргала и Иво Танев предвождат Българи от старо

...
Владислав Карамфилов-Влади Въргала и Иво Танев предвождат Българи от старо
Коментари Харесай

Влади Въргала и Иво Танев предвождат Българи от старо време

Владислав Карамфилов-Влади Въргала и Иво Танев предвождат " Българи от остаряло време " в новото време ". Двамата артисти влизат в функциите на главите на двата рода - Хаджи Генчо и Дядо Либен от едноименната повест на Любен Каравелов. Оперетата от Асен Карастоянов и по либретото на Коста Райнов е първото ново заглавие в афиша на Варненската опера за 2024 година

Знаково е, че премиерата ще се състои на българския празник 1 март и в навечерието на националния празник 3 март, тъй като благодарение на историята, разказана от Каравелов, можем да създадем параленост сред моралните полезности и устои на българите тогава и в този момент, показа директорката на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна Даниела Димова.

По думите й " Българи от остаряло време " е най-играната и обичана оперета у нас, а варненската аудитория се е срещала с нея над 86 пъти от 2006 година насам. „ Вярвам, че ще достигнем до 100 представления с тази нова режисура, с най-младите и надарени артисти, артисти и музиканти под режисурата на доайена на това заглавие Николай Априлов “, добави Димова. 

Това е най-възторжената и играна българска оперета със стотици представления, счита и режисьорът Николай Априлов, който сподели, че в негова редакция има триста спектакъла на „ Българи от остаряло време “.

По думите му в текста се вижда желанието на българите за освобождение от старомодните нрави, изразени в заключената обич на двамата млади сред желанията на техните татковци. Според Априлов тяхната история може да се дефинира като българската версия на Монтеки и Капулети. 



По думите на Влади Въргала в пиесата са заложени изконните човешки характери и българското ДНК. Макар и писана преди доста години, съгласно него тя звучи съответно, както всички типичен достижения.

За него това е най-сладката роля в кариерата, един от специфичните герои, с които е имал щастието да работи, показа още артистът преди премиерата.

Играл я е за първи път преди 20 години в Сливенския спектакъл, а в този момент взе участие в театър с 80 индивида на сцената, сред които има танцьори, хор и музиканти. „ Не на всеки артист му се пада такава опция “, сподели Карамфилов. 

Според сътрудника му Иво Танев Каравелов е посочил в своето произведение доста добре и кривиците и правиците на нашия народ. Той намира общо сред българите от новото и от остарялото време в твърдия темперамент и инатливостта, която от време на време ни е спасявала, само че различен път ни пречи.

По думите му би трябвало съвременниците ни да видят героите от предишното, с цел да се поучат. „ Трябва да бъдем мъдри и да вземем най-хубавото от това време и да го сложим до най-хубавото от това време “, сподели Танев. И двамата гост-актьори изрекоха удивление от работата с екипа на Варненската опера и от приема, който получават. 



Оперните артисти Мария Павлова и Борис Луков извършват функциите на младите влюбени Лиляна и Павлин. Техните облици са контрапункт на всичко, което ги заобикаля в постановката. В нея всичко е много комично, а те са светли и почтени, символизират чистата и неподправена обич и са българските Ромео и Жулиета, сподели Луков. Според него историята на Каравелов дава отговор за какво българите сме такива и до през днешния ден. Ролите са типичен вокално сложени и в тях има две съществени арии и един дует, споделиха още артистите. 

Другите млади в оперетата са артистите Лилия Илиева-Михайлова и Велин Михайлов, които са станали семейство посредством точно на „ Българи от остаряло време “. Те се срещат при присъединяване си в предходна режисура във Варна преди девет години и стават семейство, споделиха двамата. 

В новия театър на Варненската опера има доста танци, сложени от хореографа Радослав Иванов, който е началник на танцовия отбор „ Одесос ” на Министерство на вътрешните работи. По думите му ансамбълът е навръх мястото си в постановката, тъй като работата му е да съхранява традициите от епохата, пресъздадена в оперетата. Той акцентира, че в новото режисьорско решение артистите и артистите танцуват наедно с ансамбъла на сцената. 

Диригент на оркестъра в оперетата е Стефан Бояджиев, сценографията и костюмите са на Ася Стоименова. 

Действащи лица и реализатори:

ДЯДО ЛИБЕН – Иво Танев
ДЕЛА – Милена Захариева
ПАВЛИН – Борис Луков, Пламен Михайлов
ХАДЖИ ГЕНЧО – Владислав Карамфилов – Въргала
ЦОНА – Благовеста Статева
ЛИЛЯНА – Мария Павлова, Жана Костова
ИВАН – Велин Михайлов
ЯНКА – Лилия Илиева-Михайлова
ЕРЧО – Мартин Киров
ГЕРЧО – Илко Захариев
ЦИГАНКА – Калина Жекова, Вяра Железова
БАБА ТОДОРА – Даниела Рабчева
КЛЮКАРКИ – Галина Великова, Марина Иванова, Полина Бахчеванова,
Красимира Митева, Миглена Страдалска, Събина Матеева

Хор и оркестър на Държавна опера Варна

Със специфичното присъединяване на Танцов отбор „ Одесос ” при Министерство на вътрешните работи Варна
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР