Владислав Апостолов, коментар специално за Tribune.bgКогато една идеология властва над

...
Владислав Апостолов, коментар специално за Tribune.bgКогато една идеология властва над
Коментари Харесай

Културна война за Средната земя



Владислав Апостолов, коментар особено за Tribune.bg

Когато една идеология господства над културните институции дълго време, постоянно съществува заплаха да се стигне до стадия на самозабравянето. Разгулът от личната мощност в последна сметка разхлабва захвата върху пленените съзнания и предизвика появяването на пукнатини. Те могат да станат пропасти и да доведат до разпада на идеологията и колапса на контрола върху процесите в цивилизацията.

Но да се върнем на пукнатините. Тази седмица дебютира дълго чакания в промишлеността и от корпоративните медии къс филмов откъс на сериала на „ Амазон “ по фентъзи класиката на Дж.Р.Р. Толкин „ Властелинът на пръстените “. Всички страхове и опасения на феновете на литературния прототип и сполучливата кино трилогия на Питър Джаксън от началото на XXI век се сбъднаха.

Първите фрагменти от монументалната мегапродукция съставляват азбучник на модерната политическа агитация. С цена от най-малко един милиард $, платени от корпорацията „ Амазон “ като от тях 250 милиона $ са единствено за правата върху именитите облици на Толкин. Права и облици, с които идеолозите очевидно са направили ритуална политическа насмешка. Ценителите на митологията, основана от фамозния английски създател, отишъл си на 81 години през 1973-а, откриха обилие от деформации и операции на оригинала. Но не с художествени цели, а напълно стимулирани от нагона за безочливо налагане на прогресивни предубеждения и мисловни модели.

Галадриел, която в литературния извор е въплъщение на изяществото и женската мистичност, тук ни се показва като добре въоръжена и бронирана предводителка на армии, наподобяваща една от многото небрежно скалъпени в Холивуд днешни екшън героини. Тя е „ мощна жена “ и с терминаторски образ.

Очевидно е, че обликът на Галадриел няма да има нищо общо със замисъла на Толкин. Но най-малко има подобен облик. Централно място в филмовия откъс заемат измислени единствено и особено за сериала персонажи. Авторът е написал така богата галактика от герои, които може да се филмират десетилетия напред. Но очевидно не са верните герои и заради тази причина продуцентите и сценаристите на свръхскъпата корпоративна поредност са изобретили чисто нови облици. И то какви. Чернокож горски дух, който влиза в цялостно несъгласие с творчеството на Толкин. Както и чернокожа кралица на джуджетата, представляваща друга откровена подигравка с художественото завещание на писателя.

Този път реакциите бяха свирепи - почитателите не устояха на провокацията. Повечето от тях явно нямат нищо срещу феминистките и етнически разнородни персонажи по принцип. Но във „ Властелинът на пръстените “ те меко казано не се вписват. Направо да поставят митинги за права, прайд церемониал и НПО-та, които пропагандират за демократични избори. Всъщност, тези детайли може би са непокътнати за втория сезон.

А в случай че зависи от читателите на Толкин и естествените хора като цяло – втори сезон няма да има. Първият филмов откъс на първия сезон към този момент отприщи международна вълна от подбив и отвращение. От YouTube в точния момент скриха броя на по този начин наречените „ дислайкове “, с цел да пазят точно корпоративно наличие, само че е ясно, че те са доста повече от „ лайковете “. А под всички филмови откъси и вести за сериала се оформи акция да се разгласява на друг език един избран откъс от Толкин: „ Злото не е способно да сътвори нищо ново. То единствено може да изопачи и унищожи това, което е изобретено или направено от силите на доброто”.

Сякаш британският професор с лулата е предсказал политическата вандализация на личното си творчество.

От „ Амазон “ евентуално към този момент мислят тактики за ръководене на имиджовите вреди и адресиране на вълната от неодобрение и отчаяние. Може би ще постъпят като шефовете на „ Дисни “, които упрекнаха почитателите на „ Междузвездни войни “ в расизъм и сексизъм, след техните реакции към новите прогресивни филми от сагата.

Но няма нищо ненадейно и шокиращо в политическата природа на сериала по „ Властелинът на пръстените “. Това е част от мозайката на мазохизма и опитите да се пренапише историята на Западната цивилизация. Както действителната, по този начин и художествената. Затова университети махат курсове с проучване на Шекспир и Чосър, а в новия филм по „ Макбет “ половината актьорски състав като че ли е изваден от протест на BlackLivesMatter.

Тук е мястото да напомним и излагацията на летния семинар на Толкиновото обшество. Основната цел на тази органзицаия е да сплотява съществени ценители на великия публицист, които са осведомени с творчеството му и почитат каноните на неговата митология.

Но ето ги тематиките от това напълно публично събитие, отдадено сякаш на Толкин:

„ Гондор в преход: Кратка увертюра към трансджендър действителностите във „ Властелинът на пръстените “.

„ Невидимият ред: Жените-джуджета на Толкин и „ неналичието на женското “

„ Проектиране на индийски легенди, просвета и история върху световете на Толкин “

„ Проблематичните периметри на Елронд и Толкин като британски католик “

„ Да помилваме Саруман? Кой е куиър във „ Властелинът на пръстените “

„ Приключенията на индийски учен и нейното странствуване към рисковото царство на пръстена “

„ Куиър атеисти, агностици и анимисти. О, боже! “

„ Преводите като средство за репрезентация и дайвърсити при проучването на Толкин “

„ Нещо могъщо и куиър: Дестабилизиране на цисхетеронормативността в работата на Толкин “

„ Идентичност и антирасизъм “

Сега си представете тези хора с един милиард $ за филмирането на „ Властелинът на пръстените “. Всъщност няма потребност. Това се случи, а резултатът наподобява пагубен. Но безпощадната реакция на елементарните хора е насърчителен сигнал. Този път медиите и критиците ще би трябвало много да се постараят, с цел да подменят действителността. Нека им пожелаем неуспех. На тях и на този сериал.

***

Владислав Апостолов е създател и публицист с дълготраен опит в печатни и електронни медии. Културен редактор във вестник „ Труд “. Коментатор в bTV и БНР.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР