Владимир Путин няма непосредствени планове за мир в Украйна и

...
Владимир Путин няма непосредствени планове за мир в Украйна и
Коментари Харесай

Столтенберг: Западът трябва да се подготви да подкрепя Украйна в дълга война

Владимир Путин няма непосредствени проекти за мир в Украйна и по тази причина Западът би трябвало да се приготви да доставя помощ на Киев за дълго време, предизвести генералният секретар на НАТО в изявление за " Гардиън ".

Йенс Столтенберг сподели, че съветският президент е замесен във " война на безсилие " и уточни, че желае членовете на НАТО да се съгласят да изразходват най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за защита на идната среща на върха на алианса в литовската столица Вилнюс.

Ожесточените боеве, сега съсредоточени, в Източна Украйна, демонстрират, че Русия е подготвена " просто да хвърли още хиляди и хиляди бойци, да понесе доста жертви за минимални облаги ", сподели ръководителят на НАТО.

" Президентът Путин не възнамерява мир, той възнамерява още война ", продължи Столтенберг, добавяйки, че Русия усилва военното промишлено произвеждане и " протяга ръка към властнически режими като Иран или Северна Корея и други, с цел да се опита да получи повече оръжия ".

В резултат на това Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция, Германия и други западни страни би трябвало да бъдат подготвени да поддържат Украйна с оръжия, муниции и аварийни елементи за дълго време. " Нуждата ще продължи да съществува, тъй като това е война на изтощение; става въпрос за промишлен потенциал за поддържане на поддръжката ", сподели генералният секретар.
В момента борбата e толкоз интензивна, че потреблението на артилерийски снаряди от Украйна - 4 хиляди до 7 хиляди дневно против 20 хиляди съветски - изпреварва западното произвеждане. " Текущият % на разход на муниции е по-висок от настоящия ритъм на произвеждане ", сподели Столтенберг, макар че новите контракти значат, че това се трансформира.
По-рано тази седмица членовете на Европейски Съюз да доставят на Украйна милион снаряда, задоволителни за към шест месеца. Но насочвайки се към това, което се чака да бъде неговата последна среща на върха, Столтенберг сподели, че желае членовете на НАТО да бъдат подготвени да харчат повече.

, оповестен във вторник, признава, че единствено седем от 30 страни членки - Съединени американски щати, Обединеното кралство, Полша, Гърция и балтийските страни - са изпълнили актуалната цел за разноски за защита от 2% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година Франция с 1.89% и Германия с 1.49% са се заели с нарастване.

" На нашата среща на върха във Вилнюс през юли чакам съдружниците да се спогодят за по-амбициозен нов ангажимент за вложения в защитата, като най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт ще бъдат вложени в нашата защита ", сподели Столтенберг при публикуването на отчета.

Също толкоз значимо, съобщи ръководителят на НАТО, ще е да се убеди Китай да не доставя оръжие на Русия, която също изпитва дефицит на основни муниции. Китай, чийто водач Си по-рано през седмицата, беше предизвестен от членовете на НАТО, че ще има " последствия ", в случай че достави смъртоносна помощ на Москва.

Сериозните старания на Китай да работи като медиатор в спора би трябвало да бъдат съпроводени от опит " да се схванат вероятностите на Украйна ", означи шефът на НАТО. Но макар че приветства всяка мирна самодейност, той акцентира, че Пекин към момента не е осъдил съветската инвазия.

Столтенберг счита, че западът е дал задоволително военно съоръжение, в това число танкове, бойни транспортни средства и ракетна артилерия, " с цел да разреши на украинците да си върнат територията, с цел да освободят от ден на ден и повече земя ", завзета от Русия след първичното навлизане през февруари 2022 година

Целта, акцентира той, е " да се даде опция на украинците да стартират атака и да си върнат територията ". Столтенберг въпреки всичко акцентира, че НАТО не е страна в спора, като членовете на алианса вземат свои лични решения за даването на оръжия и оставят изчисленията на бойното поле на командирите на Украйна.
Но ръководителят на НАТО не изключи страните членки да отидат по-далеч, като изпратят F-16 или други западни изтребители в Украйна. Този месец да дадат 17 МиГ-29, само че общият брой разполагаем е дребен.
Напредъкът по кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО продължава, сподели ръководителят на алианса, макар че Турция блокира присъединението ѝ, като в същото време разрешава на да продължи. Швеция в действителност беше " на масата на НАТО ", уточни той, тъй като беше поканена на последната среща на върха като посетител и получи гаранции за сигурност от някои членове на алианса.

След близо девет години на поста, Столтенберг, някогашен министър-председател на Норвегия, сподели, че напуща през октомври, откакто мандатът му беше удължаван три пъти. " Изясних, че завършва тази есен ", добави той.

Най-ниската точка през това време беше нахлуването на Русия в Украйна - " потрес, само че не и изненада ", като се има поради дългата история на военна интервенция на Москва в Грузия, Сирия и, акцентира той, Украйна, където през 2014 година бяха първите съветски нахлувания.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР