Владимир ПРОХВАТИЛОВЗабавянето на военната намеса се дължи и на отказа

...
Владимир ПРОХВАТИЛОВЗабавянето на военната намеса се дължи и на отказа
Коментари Харесай

РУСИЯ И ФРАНЦИЯ ВОЮВАТ ЗА АФРИКА

Владимир ПРОХВАТИЛОВ
Забавянето на военната интервенция се дължи и на отхвърли на Сената на Нигерия да нахлуе в прилежащата страна. Лидерът на военния прелом в Нигер Чиани принадлежи към локалните поданици, до момента в който сваленият президент Мохамед Базум е арабин. Нахлуване в Нигер може да подтиква сепаратистки групи в размирния мюсюлмански север на Нигерия, където са дейни джихадистки милиции 
94 френски сенатори разгласиха отворено писмо, в което се оплакват от френския провал в Африка и от засилващото се съветско наличие в района
 
На 26 юли в Нигер бе осъществен прелом. Група офицери от президентската армия, към които по-късно се причисли командването на армията, отстраниха от власт президента Мохамед Базум, прочут с тесните си връзки със Запада. Началникът на армията Абдурахман Чиани бе разгласен за нов държавен глава. Той изясни дейностите на военните с желанието им да унищожават корупцията и злоупотребите с публични средства.
Страните от Икономическата общественост на Западна Африка (ECOWAS) към този момент отложиха военната намеса в Нигер. Лидерите на ECOWAS дадоха една седмица на новите водачи на Нигер, с цел да върнат на власт сваления президент. В противоположен случай членуващите в тази съмнителна организация заплашиха Нигер с " всички нужни ограничения за възобновяване на конституционния ред, в това число със мощ ".
Ако ECOWAS още не е решила да употребява военна мощ против новите управляващи на Нигер, страните от груповия Запад, на първо място Франция, търсят поддръжка за най-трудните решения. Затова асистент държавният секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд незабавно кацна в африканска страна.
Новите управляващи, подкрепени от болшинството от популацията, денонсираха всички военни съглашения с Париж, настоявайки за евакуиране на френския контингент, състоящ се от 1500 бойци. Елисейският замък подцени това искане, заявявайки, че изтеглянето на войските " не е на дневен ред ". Така за следващ път се вижда, че някогашната метрополия въобще не се интересува от мнението на някогашните колонии, които в Париж май не считат за " някогашни ".
Френското държавно управление съобщи, че " не признава хунтата за легален началник " на страна, ситуирана в стратегически район, граничещ със седем други африкански страни като Либия, Чад и Нигерия.
Забавянето на военната интервенция на ECOWAS се дължи и на отхвърли на нигерийския Сенат да нахлуе в Нигер.
Според рейтинга на Global Firepower Нигерия има четвъртата най-силна войска в Африка. Въоръжените сили на многомилионна Нигерия се състоят от Военновъздушни сили, Военноморски сили и сухопътни войски с обща бройка от 120 000 души. Военновъздушните сили са извънредно слаби, те разполагат с една ескадрила китайски изтребители F-7NI, които са копие на руските МиГ-21, както и ескадрила ударни хеликоптери Ми-24 и Ми-35. Военноморските сили охраняват крайбрежната зона с 5 леки катера. В сухопътните войски има към 180 английски танка Vickers, създадени през 60-те години на предишния век, както и 40 боеспособни руски танка Т-72.
Нигерийската войска може елементарно да преодолее съпротивата на Нигер, разполагаща единствено с 5000 военни, Национална армия и Национална полиция - надлежно 2500 и 1500 души. Предпазливостта на нигерийските > законодатели е разбираема  > в северната част живеят мюсюлмански племена, съставляващи забележителна част от популацията на страната. 
Лидерът на военния прелом в Нигер Чиани принадлежи към локалните поданици, до момента в който сваленият президент Мохамед Базум е арабин. Нахлуване в Нигер може да подтиква сепаратистки групи в размирния мюсюлмански север на Нигерия, където са дейни джихадистки милиции.
Френска уранова мина в Нигер. 1500 френски морски пехотинци охраняват урановите мини на френската компания Orano Mining SA
Важна роля за отсрочване на интервенцията в Нигер има и позицията на Алжир. " Ние изрично отхвърляме всякаква военна интервенция ", сподели президентът на северноафриканската страна Абделмаджид Тебун в изявление за локалната телевизия Ennahar, като разясни: " Без нас няма да има решение, ние сме главната заинтригувана страна, тъй като имаме хиляда километра граница с Нигер... "
А каква е обстановката през днешния ден в страните, където имаше военни намеси?
Вижте какво се случи в Либия, в Сирия...
Сухопътните сили на Алжир разполагат със 110 000 бойци и 1500 танка съветско произвеждане. Алжирските Военновъздушни сили имат най-вече съветски самолети и хеликоптери - 77 изтребителя (11 МиГ-25, 23 МиГ-29, 43 Су-30), 33 щурмовика Су-24, 7 разследващи самолета (4 МиГ-25, 3 Су-24), 6 Ил-78, 44 ударни вертолета (30 Ми-24, 14 Ми-28).
В редиците на хипотетичните нашественици липсват втората и четвъртата по мощ армии на Африка, което осуетява създадените в ECOWAS проекти за навлизане в Нигер. > Но в случай че в нахлуването взе участие и Франция?  > Основната конструкция на френския контингент в Нигер е елитният Първи морски парашутен полк, основан по модела на английския 22-ри полк на специфичните сили SAS. 1500 френски морски пехотинци в Нигер охраняват урановите мини на френската компания Orano Mining SA, която паразитира върху урановата промишленост в Нигер.
Френските морски пехотинци дружно с частите на прословутия Чуждестранен легион участваха в антитерористичните интервенции " Дюн " и " Сервал " в Сахел, само че не съумяха да победят даже партизаните по чехли, които не разполагаха нито с авиация, нито с бронирани машини. След това крушение репутацията на френската войска бе съществено подкопана. Затова Макрон не загатва директно френско присъединяване в намеса, смятайки да гребе от урановата " жарава " с непознати ръце.
Ръцете на други хора обаче не са следени и това се схваща даже от френските законодатели. > 94 френски сенатори разгласиха отворено писмо  > в което се оплакват от френския провал в Африка. В писмото четем това: 
" Днес е Нигер, а през вчерашния ден бяха Мали, Централноафриканската република и Буркина Фасо, които отхвърлиха Франция, френските сили, френските предприятия... Сред проблематичните за Париж африкански страни са още Кот д`Ивоар, Сенегал, Алжир, Тунис и Мароко. След неуспеха на интервенция " Бархан ", групата " Вагнер " пристигна в тези африкански страни, чиито водачи настройват популацията против някогашната колониална мощ... Довчерашна френска Африка през днешния ден се заменя от съветска военна Африка, китайска икономическа Африка, американска дипломатическа Африка... Приятелският в миналото континент към този момент не схваща Франция и от ден на ден оспорва нейната роля... " > В същото време френският министър на защитата Себастиен Лекорню призна, че няма признаци за присъединяване на ЧВК " Вагнер " в протеста в Нигер. Бойците на компанията публично работят в прилежащо Мали, участват и в граничещата с Нигер Буркина Фасо. И трите страни са някогашни френски колонии, и в трите е имало военни преврати.        
Французите са прави в едно - съветската военна помощ може да помогне на Африка да отхвърли колониалното робство на Макронова Франция...>   
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР