Владимир Прохватилов, руски политик и анализатор Съединените щати загубиха възможностите

...
Владимир Прохватилов, руски политик и анализатор Съединените щати загубиха възможностите
Коментари Харесай

Ядрената енергетика на САЩ е унищожена

Владимир Прохватилов, съветски политик и анализатор

Съединените щати изгубиха опциите си да развиват и мирния, и военния атом

Международната организация по енергетика (МАЕ) неотдавна зарадва човечеството, като съобщи, че производството на нуклеарна сила би трябвало да се удвои повече от два пъти до 2050 година, с цел да помогне на света да реализира задачите за понижаване на световното стопляне.

Новината беше приветствана от английския софтуерен портал The Register, само че означи, че " настъпването на нова нуклеарна епоха се потвърждава " на първо място от покупката на Westinghouse Electric Company от канадските компании Cameco Corp и Brookfield Renewable Partners.

Англосаксонците оповестиха за готовността си още веднъж да станат един от водачите в международната нуклеарна промишленост, както беше в средата на 20 век.

Въпреки това фронтменът на американската нуклеарна енергетика Westinghouse Electric Company, по този начин както стартира ерата на своите банкрути при започване на 90-те години, в никакъв случай не я напусна. Това засегна освен американската нуклеарна промишленост, само че и нуклеарната енергетика на съдружници на Съединени американски щати като Франция и Япония.

През 1990 година Уестингхаус беше на ръба на финансов колапс заради поредност от съмнителни покупко-продажби. И от този момент се трансформира в " куфар без ръкохватка " за всеки, който го купи и небрежно го препродаде.

През 1996 година компанията продаде цялата си нуклеарна промишленост на английската компания British Nuclear Fuel Limited (BNFL), която ги сля в американската компания Westinghouse Electric Company LLC през 1999 година През 2006 година британците продадоха тази компания на японската корпорация Toshiba.

В началото на март 2017 година ръководителят на Toshiba С. Цунакава разгласи, че неговата корпорация изследва въпроса за продажбата на Westinghouse, която генерира многомилиардни загуби. На 29 март 2017 година Westinghouse Electric Company, която построи четири нуклеарни реактора в югоизточните щати, подаде молба за фалит на фона на задължения от 9,8 милиарда $ и неспособност да ги възвърне заради липса на контракти.

Загубите бяха толкоз огромни, че заплашиха жизнеспособността на японската компания майка Toshiba. На 6 април 2018 година Toshiba разгласи продажбата на Westinghouse Electric Company на канадците.

От 1974 до 1982 година във френските атомни електроцентрали са конфигурирани 16 PWR ( реактор с вода под налягане ) енергийни блокове на този " куфар без ръкохватка ". През май 2022 година повече от половината френски атомни електроцентрали бяха затворени заради откриването на " стрес разяждане " или микропукнатини наоколо до заваръчните шевове.

Експерти от EDF, френският държавен регулатор на нуклеарната промишленост, стигнаха до извода, че всички тези недостатъци са от градивен темперамент и започнаха ремонт на реакторите на Westinghouse. Наскоро представители на EDF обявиха, че 16 нуклеарни реактора са подложени на " стрес разяждане ", ремонтът на които се бави.

Международната организация за атомна сила посвети просторен отчет на проучването на аргументите за стрес разяждане в нуклеарните енергийни блокове, които се появяват основно в реакторите PWR Westinghouse 

През последните десетилетия съветското конструкторско бюро " Гидропрес " (Подолск) следи повреди на тръбопроводите на енергоблокове по света. Водещият експерт на компанията Владимир Бергункер отбелязва, че Westinghouse неведнъж сменя една несполучлива сплав за заварки с друга и макар че крайният резултат е негативен, французите употребяват сплави, създадени от американците заради неналичието на лични разработки: " И на всички места има недостатъци и размени. "

В началото на предходната година редица енергоблокове на френските атомни електроцентрали бяха затворени заради същите микропукнатини в заваръчните шевове на тръбопроводи.

В опит да подобрят структурата на елементите на Уестингхаус, която предизвиква разяждане на заваръчни шевове и тръби, французите трансформираха дизайна на енергийните блокове, само че единствено утежниха обстановката. Пукнатините започнаха незабавно.

Еманюел Макрон прикани за възкръсване на френската нуклеарна промишленост в края на 2021 година, като сподели, че желае да построи до 14 нови реактора. В началото на първия си мандат Макрон беше на път да понижи нуклеарното произвеждане и принуди EDF да затвори два от най-старите си реактори. Освен това Макрон, по време на мандата си като министър на стопанската система, разреши на американската General Electric да конфискува основни нуклеарни активи от френската Alstom.

Всичко това докара до непоправима загуба на механически личен състав и пълномощия, затова, в отговор на апела на Макрон за възкръсване на нуклеарната промишленост, ръководителят на Френския орган за нуклеарна сигурност Бернар Дорошчук отговори, че това изисква нов " проект Маршал ", че е нужна помощта на Съединени американски щати. Френското държавно управление отговори, като притегли стотина заварчици на Westinghouse, с цел да ремонтират техните реактори.

Япония също по този начин не е в положение сама да се впусне в нуклеарен подем, оповестява Financial Times: " Решението на Япония да съживи нуклеарната си енергийна промишленост е изправено пред съществени проблеми: 11 години възбрана [след повредата във Фукушима] доведоха до дефицит на инженери, дефицит на студенти, които учат за запълване на свободните места, и липса на локални нуклеарни индустриални мощности ".

Изглежда, че японците са се надявали, че съдействието на Toshiba с Westinghouse Electric ще помогне за възобновяване на компетенциите и ще даде подтик на възраждането на нуклеарната енергетика на страната, само че продажбата от Toshiba на " куфара без ръкохватка " на канадците демонстрира, че очакванията са не се материализират.

През есента на 2021 година Westinghouse Electric подписа съглашение с украинския Енергоатом за построяването на пет нови енергоблока в Украйна. Украинският анализатор Володимир Землянски сподели по този мотив: " Неговият [Westinghouse Electric] план в Китай беше неуспех, неговият план в Съединените щати не е приключен и до през днешния ден. Освен това управлението на компанията е разследвано от ФБР и компанията се е съгласила да сътрудничи с ФБР... Ето ги нашите контрагенти за тридесет милиарда $.

Противно на здравия разсъдък, държавното управление на Украйна прави всичко, с цел да резервира гащите на " куфара без ръкохватка " без нови контракти, като усили броя на нуклеарните енергоблокове, издигнати по технологията AP1000 в Украйна, от пет на девет.

Междувременно интернационалните специалисти показват, че за технологията на Westinghouse AP1000 е характерен казуса, /тоест корозионните пукнатини/, с които французите се сблъскаха в реакторите, издигнати от американците.

Упадъкът на нуклеарната промишленост на Съединени американски щати доближи такава дълбочина, че към този момент не е изненадващо това известие от Сметната палата на Съединени американски щати ( GAO ): " Съединени американски щати не могат да произведат задоволително плутониеви ядра за своите нуклеарни бойни глави. До 2030 година Пентагонът желае да прави 80 нови плутониеви ядра годишно, само че това не е допустимо, тъй като нуклеарната инфраструктура на Съединени американски щати е разрушена.

Между другото, и тук Уестингхаус има пръст. Единственият цех в Съединените щати, който произвеждаше плутониеви сърцевини за бойни глави на нуклеарни ракети, беше заводът Rocky Flats на Westinghouse. Беше затворен. Новият цех в Лос Аламос по този начин и не беше пуснат в употреба заради механически проблеми.

" Съединени американски щати не могат да произведат планувания брой плутониеви ядра за нуклеарни оръжия. Нито в този момент, нито в близко бъдеще, а може би въобще в никакъв случай ", написа научният и политически колумнист на Foreign Policy Шерил Рофър.

Улисана в мита за своята изключителност, Америка загуби опцията да развива както мирния, по този начин и военния атом.

Превод: pogled-info
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР