Владимир Дринкман Окръжен съд в американския град Кемдън, щат Ню

...
Владимир Дринкман Окръжен съд в американския град Кемдън, щат Ню
Коментари Харесай

Двама руснаци осъдени в САЩ за измами с над 160 млн. кредитни карти


Владимир Дринкман

Окръжен съд в американския град Кемдън, щат Ню Джърси, осъди съветски жител на 12 година затвор поради ролята му в компютърна машинация, разкрила номерата на над 160 млн. кредитни карти и предизвикала вреди за стотици милиони долари, съобщи Ройтерс.

37-годишният Владимир Дринкман бе задържан в Холандия през юни 2012 година и екстрадиран в Съединени американски щати през февруари 2015. Заедно с него бе задържан и сънародникът му Дмитрий Смилянец, на 34 година, който получи присъда, равна на излежаното досега в ареста време, и бе освободен още в залата на съда. И двамата се признаха за отговорни, че са замислили и направили хакерската машинация.

Според обвиняването двамата са замислили хакерския си проект още през 2003 година, когато съумели да конфигурират " търсачи ", които да ровят и да крадат данни от компютърни мрежи на финансови компании, разплащателни служби и търговци. Те " складирали " крадената информация в компютри и в комфортен миг я продавали на парче, като вземали сред 10 и 50 $ за номера на кредитни карти според от страната им на генезис.

Измамната скица предизвикала на банки и компании за кредитни карти загуби за стотици милиони долари, като вредите единствено на три от засегнатите компании надвишават 300 млн., оповестиха прокурорите.

Двамата хакери съумели да обхванат в сървърите на 16 компании, в това число Nasdaq OMX Group Inc, 7-Eleven, френската Carrefour SA, JC Penney Co, JetBlue Airways Corp и Heartland Payment Systems Inc.

Преди да се вземе решение по делото на Дринкман, в залата на съда се състояха продължителни закрити съвещания, без да се дава пояснение защо се е говорило. Съдията Джером Симендъл сподели единствено, че била обсъждана " конфиденциална информация ", отнасяща се до делото ", която може да повлияе на това какво да бъде наказването на обвинения.

След приключването на присъдата Дринкман ще бъде под надзора на американските управляващи в продължение на 3 година, в случай че остане в Съединени американски щати. Засега не е ясно дали американската страна ще изиска той да бъде върнат в Русия.

На 13 април ще се състои друго съвещание по делото, на което ще бъде избран размерът на компенсацията, която наказаният би трябвало да изплати. Съдията обаче установи, че той " не е в положение да заплати санкция " в допълнение към възмездяването на вредата.

През април ще бъде решено и каква отплата следва да изплати другият обвиняем - Смилянец, който също бе в залата и съобщи, че " откровено и надълбоко се разкайва за постъпките си ". Той добави, че е получил по незаконен метод към 5 млн. $ и изяви подготвеност да възвърне породените вреди. Смилянец изрази задоволство от решението на съда, назова го заслужено, само че не посочи дали ще остане в Съединени американски щати или ще се върне в Русия, като уточни, че " всичко е в ръцете на имиграционните управляващи ".

ТАСС отбелязва, че преди прокуратурата е предвиждала доста по-строги присъди за двамата обвинени: затвор до 30 година за Дринкман плюс санкция над 1 млн. $, и 20 година затвор за Смилянец.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР