Вкусни творения, конкурси и състезания, свързани с картофи, предстоят на

...
Вкусни творения, конкурси и състезания, свързани с картофи, предстоят на
Коментари Харесай

В събота в Копривщица ще се проведе празник на картофа

Вкусни творения, състезания и надпревари, свързани с картофи, предстоят на празника на картофа, който ще се организира в събота от 11 ч. в град Копривщица.
Единственият град-музей в България се слави освен с богатото си историческо и културно завещание. Голяма част от популацията се занимава с картофопроизводство, което също способства за развиването на града, сподели пред " Хоризонт " кметът Генчо Герданов: " Копривщенската почва е подобаваща за развъждане на картоф, тъй като сме първо на 1100 м надморско ниво. Това постанова и доста малко химия да се поставя и от там картофът става доста екологично чист. Не може да се отглеждат толкоз хиляди декара в Копривщица, а ние да нямаме празник и да не покажем, че отглеждаме най-вкусния и екологично чист картоф. "
Освен да показа Копривщица като заслужен производител на картофа, празникът ще обърне внимание и на проблемите на локалните производители в кръгла маса с представители на институции: " Ние ще се борим за в бъдеще производителите да бъдат обезпечени със средства и с помощи, а не да се купува картофът на безценица и прекупвачите да печелят доста повече, а нашите съграждани да си хвърлят труда и по цяла година да разчитат на тази просвета "
Любопитен факт е, че копривщенци назовават картофа - брабой. Затова и идното събитие е наречено " Празник на брабоя ". Копривщенци ще мерят сили в няколко състезанието - кулинарен, за детска рисунка, за максимален и за най-нестандартен картоф. Предвидени са и няколко занимателни надпревари. Празникът ще продължи през целия ден с богата музикална стратегия и национално забавление.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР