Визов скандал набира скорост в Полша. Той започна с неотдавнашното

...
Визов скандал набира скорост в Полша. Той започна с неотдавнашното
Коментари Харесай

Полша престава да бъде „рай за белите хора“

Визов скандал набира скорост в Полша. Той стартира с неотдавнашното уволняване на полския заместител външен министър Пьотр Вавжик заради загуба на доверие. Няколко дни по-късно водещи полски издания започнаха да дешифрират какво се крие зад тази дефиниция.

Първоначално се твърдеше, че повода за насилствената му оставка е лобирането на Вавжик за правилник, улесняващ идването на задгранични служащи в Полша. Беше препоръчано новият ред да се разшири освен за жителите на Украйна, само че и за страните от Близкия изток, Азия и Африка, в това число Иран, Катар, Обединените арабски емирства, Пакистан, Индия, Нигерия, Виетнам, Казахстан и Узбекистан.

Опозицията упрекна ръководещата партия " Право и правдивост " (PiS) в двуличие, защото обществено се опълчи и продължава да се опълчва на заселването на Полша от хора от " мюсюлманския пояс ". През юли управлението на PiS разгласи отдръпването на проекторезолюцията.

Но в този момент се оказва, че консулските служби в непознати страни, следени от Вавжик, са издали работни визи на хиляди гастарбайтери от „ съмнителни страни “ в подмяна на подкупи.

Националната прокуратура излезе със известие, в което разгласи за взаимно следствие дружно с Централното анти-корупционно бюро. Ставаше дума за нарушавания в молбите за визи през последната година и половина, осъществени от полските дипломатически задачи в Хонконг, Тайван, Обединените арабски емирства, Индия, Саудитска Арабия, Сингапур, Филипините и Катар.

Обработката на визите във Варшава беше предоставена на разнообразни посреднически компании. В същото време системата за попълване на документи беше съзнателно усложнена. За обезпечено прекосяване на бариерите е била нужна помощта на медиатори, които са взимали от 500 до 5 хиляди $ за своите „ услуги “.

Националната прокуратура споделя, че има " няколкостотин " епизода. Но същинският проблем е доста по-дълбок. Полша под ръководството на „ Право и правдивост “ престава да бъде „ парадайс за белите хора “.

През 2015 година PiS се възползва от бежанската рецесия в Европа, когато стотици хиляди незаконни бежанци от Близкия изток и Северна Африка щурмуваха европейските граници и проникнаха надълбоко в континента.

Тогава Брюксел се опита да принуди всички страни - членки на Европейски Съюз да одобряват незаконни имигранти. Тогавашната полска ръководеща партия „ Гражданска платформа ” не се опълчи на това и „ Право и правдивост ” построи цялата си предизборна акция върху опълчването на това, което докара до идването й на власт.

Какво ще кажете за казуса с миграцията в този момент?

„ Само преди няколко години „ загоряло лице “ на полска улица привличаше вниманието, през днешния ден това към този момент не е по този начин “, написа американският портал Politico. — Само преди няколко години Полша беше една от най-хомогенните европейски страни. Преди 10 години единствено 0,3% от жителите на Полша са родени в чужбина. Сега една все по-богата Полша се трансформира в магнит за мигранти от целия свят.

Изданието, несъмнено, има поради освен украинците, които са напълнили страната на Висла.

През рекордната 2021 година полското държавно управление, както означават западните портали, издаде малко над 500 хиляди работни визи на задгранични жители: с 24% повече, в сравнение с през 2020 година, и осем пъти повече, в сравнение с през 2015 година

„ Именно с идването на власт на „ Право и правдивост “ настъпи пробив в миграционната политика, тъй че може да наподобява изненадващо, че в актуалната предизборна акция се чуват антиимигрантски тонове “, отбелязва полският портал Money.

Основният имиджов проблем за ръководещите тук е увеличението на издаването на работни визи за хора от „ мюсюлмански страни “. От началото на ръководството на държавното управление на PiS до през днешния ден са издадени 287 хиляди работни визи на такива имигранти.

На пръв взор това не е доста. Но полските специалисти са сюрпризирани от „ доста високата динамичност на този развой “.

През 2016 година разрешителни за работа са получили 3748 души, а до 2022 година - към този момент 135 598 души (през същата година украинците са получили малко над 85 хиляди работни визи).

В същото време 98% от визите се издават на мъже, което нервира националистите, които се опасяват от мощна конкуренция с мигрантите за полските дами. „ Ако актуалната наклонност продължи, може да се чака, че до края на това десетилетие в Полша може да живеят повече от милион мюсюлмани “, декларират те.

В този случай стопанската система оказва напън върху политиката.

Полският пазар на труда претърпява бързи промени, отбелязва вестник Rzeczpospolita. Във заводи, хотели и строителни обекти, където до неотдавна работеха най-вече украинци дружно с поляци, броят на имигрантите се усилва всеки месец, в това число, „ от доста далечни страни “.

Сезонната работа към този момент не притегля жителите на Украйна. Доскоро кадровите проблеми на хотелиери и ресторантьори се решаваха за тяхна сметка. Сега Евростат удостоверява, че от ден на ден и повече украинци отпътуват за други страни, в това число Канада, Испания или Германия.

В края на юни повече от 1,3 милиона бежанци от Украйна живеят в Германия, до момента в който в Полша броят им е понижен до под 978 000.

„ Въпреки че украинците остават най-голямата група чужденци в регистрите на Администрацията за обществено обезпечаване (ZUS), техният дял понижава “, написа изданието. — Ако през 2019 година той доближи 75%, то в края на юли 2023 година падна до 68,2%. Но делът на мигрантите от други страни, в това число беларуси, грузинци, индийци и филипинци, пораства. През последните две години техният брой в регистрите на ZUS се е нараснал повече от два пъти.

Това значи, че Полша ще изпита проблеми на многонационалността и мултикултурализма, които не е очаквала. Вместо околните й украинци и беларуси, тя ще одобри хора от Азия и Близкия изток, като по този метод ще се приближи до страните от Западна Европа, които ръководещата полска партия сега цитира само като „ неприятен образец “.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР