ВизиткаКарел Крал е главен изпълнителен директор на Електрохолд България. Роден

...
ВизиткаКарел Крал е главен изпълнителен директор на Електрохолд България. Роден
Коментари Харесай

По-скоро имаме нужда от еволюция, отколкото от революция

Визитка Карел Крал е основен изпълнителен шеф на " Електрохолд България ". Роден е в Чехия. Завършил е " стопански науки " в Университета в Пилзен. Близо 25 години работи в областта на финансовите съвещания, телекомуникациите, осведомителните технологии и енергетиката. От 2009 година е част от управническия екип на " ЧЕЗ Груп ", като от януари 2013 година е основен финансов шеф на " ЧЕЗ Груп " в Румъния. От 2015 година е районен управител на ЧЕЗ за България. След като през юли 2021 година " Еврохолд " закупи активите на ЧЕЗ в страната, Крал е назначен за основен изпълнителен шеф на " ЧЕЗ България ", по-късно преименувано на " Електрохолд България ". Много е значимо да вършим разлика сред спешна мярка и промяна на пазара Визитка Карел Крал е основен изпълнителен шеф на " Електрохолд България ". Роден е в Чехия. Завършил е " стопански науки " в Университета в Пилзен. Близо 25 години работи в областта на финансовите съвещания, телекомуникациите, осведомителните технологии и енергетиката. От 2009 година е част от управническия екип на " ЧЕЗ Груп ", като от януари 2013 година е основен финансов шеф на " ЧЕЗ Груп " в Румъния. От 2015 година е районен управител на ЧЕЗ за България. След като през юли 2021 година " Еврохолд " закупи активите на ЧЕЗ в страната, Крал е назначен за основен изпълнителен шеф на " ЧЕЗ България ", по-късно преименувано на " Електрохолд България ". Много е значимо да вършим разлика сред спешна мярка и промяна на пазара Напоследък доста се приказва за нов пазарен дизайн. Кое постанова въвеждането му?
- Нека разгледаме обстановката на пазара от последните две години. Цените на газа започнаха да порастват още през лятото на 2021 година поради дефицит на газ, а войната в Украйна усложни в допълнение обстановката. Цената, съгласно настоящия пазарен модел, се базира на така наречен marginal pricing, т.е. зависи от цената на най-скъпия източник. След началото на войната в Украйна, за гарантиране на енергийната сигурност, Европа взе решение всички складове на газ да бъдат запълнени най-малко 80% преди зимата на 2022 година Това докара до внезапно нарастване на търсенето на газ, до момента в който предлагането още повече понижа. В резултат цената на ел. силата скочи фрапантно. Въпросът е дали е вярно цената на ел. силата да бъде толкоз тясно обвързвана с газа, защото Европа няма задоволително лични залежи и в случай че залагаме на газ, тогава постоянно ще бъдем подвластни.
Тоест би трябвало ли да се отдели цената на газа от цената на ел. силата?- Според мен няма огромна логичност в това, тъй като огромна част от електрическата енергия в Европа ще се създава от газ в подмяна на въглищата. Това, че цените скочиха фрапантно, не е доказателство, че самият пазар не действа, а тъкмо противоположното - пазарът работи като по учебник. При понижено предложение и увеличено търсене цената на всеки артикул се усилва. Ако отделим цената на газа от цената на тока, ще се наложи по някакъв метод да компенсираме загубите за производителите на газ . Реклама
Има разнообразни хрумвания по какъв начин да се избегне отрицателният резултат от високите цени на тока върху цялата стопанска система.
Какви са тези хрумвания?
- В самото начало бяха така наречен иберийски модел за таван на цената на газа и гръцкият non-paper - фрапантни ограничения за делене на пазара и за обособяване на ВЕИ от останалия пазар. След това бяха оповестени non-papers на Франция и Португалия, където препоръчаните ограничения не бяха по този начин фрапантни.

Последно беше non-paper на Германия, Дания, Холандия, балтийските републики и Финландия, където тази позиция е още по-смекчена. Обсъжда се дали имаме потребност от коренна смяна на пазарния модел, или по-скоро да променим параметрите и " настройките " на пазара.

Аз съм уверен, че по-скоро имаме потребност от еволюция, в сравнение с от гражданска война.
Реклама
Смятам, че по-голямата част от продадените количества би трябвало да са по дълготрайни контракти, като има баланс сред закрепена и плаваща съставния елемент в цената. Но самите участници би трябвало да имат интерес към това, а не към спот пазара.

Говори се също по този начин и за Договори за разлика за производители. Не би трябвало да рискуваме да се загуби ползата на вложителите към новите мощности и по-специално ВЕИ поради " пререгулирането " на пазара.

Единственият път на Европа е да се влага масирано в развиването на нови ВЕИ, тъй като други запаси няма. Като допълнение към тях съгласно мен би трябвало да е нуклеарната сила и по-специално дребните модулни реактори.

Много е значимо да вършим разлика сред спешна мярка и промяна на пазара. Кризисната мярка е краткотрайна и пазарът не трябва да работи в спешен режим непрекъснато.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР