Визитка: Зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов е роден в

...
Визитка: Зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов е роден в
Коментари Харесай

Стефан Балабанов: Ще преборим ало-измамите, когато всички...

Визитка: Зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов е роден в Пещера през 1962 година Завършил е Университета за национално и международно стопанство, компетентност „ Външна търговия и интернационално право “; както и магистратура „ Икономика на защитата и сигурността “, също в УНСС.

От 10 май 2017 година е заместник-министър на вътрешните работи в държавното управление на Бойко Борисов. Голяма част откариерата е минала в структурите на Министерство на вътрешните работи, от 2003 до 2007 година е дипломат на страната ни в Украйна.

Стефан Балабанов бе измежду гостите за церемонията по изпращането на следващия приключил випуск в Центъра за профилирана подготовка на служители на реда в Пазарджик, където отгоори на журналистически въпроси.

-Г-н Балабанов, още веднъж зачестяват телефонните измами. Какво се прави за предатвратяването на тези закононарушения?

-Първо желая да кажа, че през предходната годиа са хванати 280 участници в такива незаконни схеми. А това на фора на други европейски страни е добър индикатор. Ще ви дам един образец с провинция Бавария в Германия. През 2017 годинаа там са осъществени 3 600 телефонни и компютърни измами. От тях немската полиция е разкрила единствено 4 случая. И това го споделям неслучайно, тъй като в общественото пространство, в медиите, пък и някои публични организации непрестанно се пробват да принизяват труда на Министерство на вътрешните работи и да ни убеждават какъв брой е „ зле “ ситуацията в България. С това изобщо не самичък склонен!

Телефонните измами ще спрат, когато с казуса се ангажира цялото общество, а освен полицията. З задачата през предходната година са извършени хиляди срещи с хора от пенсионерски клубове, с кметски администрации, с неправителствени организации. Дори електроразпределителните сдружения по концепция на Министерство на вътрешните работи започнаха да изписват във фактурите за суми най-отгоре и с червени букви: „ Не давайте пари на непознати, това евентуално е телефонна машинация! “. Това го направихме, с цел да заострим вниманието на възрастните, да им се набие на очи това предизвестие, когато заплащат и ревизират сметките си. Въобще, Министерство на вътрешните работи се пробва да вкара най-разнообразни форми на предварителна защита против тази престъпност. Но още веднъж наблягам – тя ще бъде сложена в естествени граници или прекратена, когато всички се ангажират с казуса.

-До момента обаче са залавяни главно медиатори. А поръчителите?

-Не е правилно! Залавяни са и поръчители. Но в последните към година и половина главнит уредници на тези незаконни групи се изнесоха в прилежащи на България страни – Румъния, Сърбия, Гърция. Това затрудни работата ни, само че се надявам благодарение на партньорски организации в тези страни да реализираме по-добри резултати.

Надявам се и на законозателни промени с по-тежки санкции за тези закононарушения, тъй като измамниците ловко употребяват най-уязвимите групи – възрастните хора, а към този момент и деца, за жалост. Правим много против тази новопоявила се незаконна активност, допреди няколко години тя не беше присъща за България.

-Изпробван ли е вид медиаторът да заведе полицията и криминалистите при поръчителя или поръчителите, с цел да не наподобява, че единствено „ бушоните “ горят?

-Използват се разнообразни начини за битка с този проблем. С цел възстановяване разкриваемостта на тези закононарушения ние по-миналата година създадохме специфичен център за противопоставяне на телефонните измами, който се намира в Главна дирекция „ Национална полиция “. Той е в съгласуваност с партньорските ни служби в страните към България, както и с регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи. Не сме спирали да търсим нови разновидности. Сигурно има още какво да се направи, само че отново споделям – добре е всеки у дома да беседва по тематиката с възрастните си близки. Деца, внуци, родственици – дано изясняват, с цел да защищават бъдещи жертви, да се предотвратяват последващи сполучливи опити. Ние сами няма по какъв начин да се преборим.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР