Визитка Компания: Фреа 28 Година на създаване: 2007 Собственици: Мария

...
Визитка Компания: Фреа 28 Година на създаване: 2007 Собственици: Мария
Коментари Харесай

Шареният свят на "Фреа"

Визитка Компания: " Фреа 28 " Година на основаване: 2007 Собственици: Мария Клисарова и Ренета Клисарова Печалба: 500 хиляди лева през 2020 година (1 млн. лева през 2019 г.)
Ренета Клисарова е на 6 години, когато майка й Мария отваря първия си магазин за облекла втора ръка " Фреа " на известния Четвъртък пазар в Пловдив. Той се обитава в едно мазе, а посетителите са най-вече възрастни хора.
Автор: Цветелина Белутова
Двайсет и три години по-късно използваните облекла и артикули са международен тренд в устрема към резистентен метод на живот - с мисъл за природата и ресурсите. Днес хора от всички възрасти, пол и финансово положение влизат в магазините на " Фреа " - два в Пловдив и един в София, в кв. " Младост ".

В предкризисната 2019 година компанията " Фреа 28 " регистрира оборот 1 млн. лева През 2020 година той пада на половина, само че това е и годината, когато " Фреа " открива магазина си в София и втория си обект в Пловдив - на бул. " Руски ".
Реклама
" Фреа " е дребна верига, само че блестящо се откроява на фона на останалите - със актуалната цветна визия на магазините си, със селекцията на облеклата и с интензивно присъединяване и образуване на събития. Това не е инцидентно - и Ренета, и сестра й имат обучение, обвързвано с изкуства и дизайн.
Автор: Цветелина Белутова
От към година в фамилната компания се включва и брачният партньор на Рени, който пък има сериозен опит в региона на корпоративните събития. В самото начало обаче е единствено Мария Клисарова, която през 90-те остава вдовица с две дребни дъщери.

" Това е история за хъса на една жена да даде на децата си по-добър живот ", споделя Ренета.
Началото в Пловдив
" След първия ни магазин на Четвъртък пазар имахме няколко други дребни обекта на отзивчиви местоположения в Пловдив, в това число и на ул. " Иван Вазов ", именита за града. Преди 15 години се настанихме на входа на " Капана " - под Стария град, в един значителен магазин. Така станахме разпознаваеми - в сърцето на Пловдив, против Римската баня, на кръстопът. Преобразихме магазина в изкуство - цялата постройка е изрисувана с графити. Това е и най-старият ни настоящ магазин ", споделя съсобственичката на " Фреа ".
Реклама
Тя се включва интензивно в фамилния бизнес преди към 4 години - в края на образованието си в Лондон. " Майка ми ни е давала цялостна независимост, за което постоянно ще съм й признателна. Никога не ни е притискала да избираме това, тъй като бизнесът е доста сложен. Ние обаче взехме решение, че идеята в действителност си коства ", продължава Ренета.
Автор: Цветелина Белутова
Става въпрос за идеята " зелен метод на живот " и " резистентен бизнес ": " Всячески се опитваме да осведомяваме нашите клиенти за вредите от бързата мода и за изгодите от това да си купуват използвани облекла. В магазините ни не предлагаме найлон, единствено хартиени торбички, стараем се да минимизираме отпадъка. "

" Фреа " работи с облекла от основаната във Англия неправителствена организация Oxfam. " След Брекзит работим малко по-трудно, само че няма да се отхвърляме. Това е нещото, което ни отличава - знаете, Лондон е същинска столица на модата, облеклата ни са малко по-различни и качествени ", споделя Рени.

След завръщането си в България тя се " концентрира върху бизнеса ": " Стартирахме онлайн магазин, започнахме малко по малко да се включваме в базари. Всъщност в един, след което взехме решение, че ние сами ще организираме такова събитие, тъй като имаме прочут опит. През 2018 година направихме първия си pop-up ивент в София със селекция от винтидж находки. Vintage (стара движимост с качество и стойност) е доста настоящ тренд, на Запад се цени доста и се получи добре. Мога да кажа, че нашето събитие беше едно от първите pop-up (от англ. - изскачащо) в София, провокира голям интерес. Много младежи пристигнаха и желаеха да са част от този кръговрат, който го е грижа за природата. През последните 4 години продължаваме да сме доста дейни във връзка с събития, сътрудничим с доста забавни места с музика, с храна. Хората доста се забавляват и сме доста признателни на всичките ни гости. "
Автор: Цветелина Белутова Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Енергетика 3 Предприемач 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Предприемач 3 Интервю Реклама Събития, онлайн бъдеще и агресия
" Фреа " провежда лични събития и в Пловдив - най-вече базари навън, които са тематични. Всяка година има базар за Хелоуин с използвани костюми, има " Хипи ", " Тартан ", " Кожа " и други Те нормално се организират пред огромния магазин на бул. " Цар Освободител ".

Последното събитие, на което " Фреа " взе участие в София, е самодейността " Женски пазар ". Целта му е да разпространява региона, който, въпреки и исторически център на столицата, не се развива доста добре през последните години. " Пазари " Възраждане " ни поканиха с доста други изложители, бяхме 4 седмици там. Един от уикендите направихме много солидно събитие, наречено " Фреа хипермаркет ". Идеята беше и други хора да продават свои облекла - наши познати, известни персони в обществените мрежи, хора с хубави дрешници. Ще продължим да я развиваме и ще каним още участници, с цел да намират от ден на ден облекла нов живот ", показва Рени.

Тя споделя за най-новия план на " Фреа ", който ще види бял свят през 2022 година: " Казва се Frea up-cycle (креативно преработване на остарели вещи). Голям % от облеклата идват при нас скъсани и с недостатъци. Ние желаеме да им дадем нов живот, да ги изправим и да ги превърнем в обичаните облекла на новите им притежатели. Смятаме да им създадем нов дизайн - да пришием дантела да вземем за пример, да прибавим парче плат или бродерия, да сложим илюстрация на прочут български създател. Първата ни колаборация ще е с Розалина Буркова. Тя ще направи илюстрации - принтове, ще имат и послания, свързани с преработването. Направили сме една селекция от използвани облекла с недостатъци, които ще се опитаме да променим. В момента онлайн магазинът ни е на пауза и ще го стартираме с новия план. Искаме да сме по-активни онлайн, тъй като по този начин спестяваме излъчвания. Проектът ще има и физическо показване. "

По думите на Рени фамилията й и компанията не са се отказали от концепцията за нови физически магазини: " Много хора от други градове ни пишат, че желаят да имаме магазини при тях, само че това занапред следва. "
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Десислава Лещарска
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР