Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Лиляна Павлова съобщи на

...
Вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Лиляна Павлова съобщи на
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: Коронавирусът вероятно ще има отражение върху европейската икономика

Вицепрезидентът на Европейската капиталова банка (ЕИБ) Лиляна Павлова заяви на конференция в Министерски съвет, че икономисти, включително и от Банката, приготвят разбор по тематиката за отражението на рецесията с ковид върху стопанската система на Европейски Съюз , съобщи Българска телеграфна агенция.

" Тези разбори стартират да се вършат. Ще има отражение върху европейската стопанска система евентуално, тъй като прекъсването на доставките (от Китай), като първо отражение, се вижда по първични данни върху автомобилната промишленост, поради ограничението на доставки на съставни елементи, които се създават в тази източна част на света " , сподели Павлова.

Тя добави, че ще се прави проучване кои са другите браншове на европейската стопанска система, върху които това ще повлияе.

" В същия миг, имам вяра, че това би могло и би трябвало да се употребява като опция за стопанската система на Европа, в случай че се пренасочат напъните и вложенията в европейско произвеждане на тези съставни елементи ", добави Лиляна Павлова.

Вицепрезидентът на Европейската капиталова банка /ЕИБ/ Лиляна Павлова заяви на конференцията в Министерски съвет и че предходната година е била сполучлива за съдействието сред банката и България. Павлова изрази вяра тази година да отключи още нови благоприятни условия както за кредитиране, по този начин и за финансиране на действия в поддръжка на създаването на тактики и проекти за реализация на нови вложения, които да дават отговор на новите действителности и провокации, като едно от главните е " Зеленият пакт ", за който би трябвало да бъдат открити подобаващите ограничения, с които да се адресира.
 
 Лиляна Павлова БГНЕС
 

 Лиляна Павлова БГНЕС
Зам.-министърът на финансите Маринела Петрова съобщи по време на конференцията, че Европейска инвестиционна банка играе значима роля за финансиране на разнообразни сегменти от стопанската система ни и основно такива с по-висока степен на риск - дребни и междинни предприятия, специфични финансови принадлежности и нови артикули, които се създават от групата на Европейска инвестиционна банка , с цел да бъдат предоставени на български компании с дребна и междинна капитализация. Подкрепа има и по линията на асимилиране на средствата от Европейски Съюз, както и за техническата помощ.

Петрова посочи, в подтекста на преобразуването на Европейска инвестиционна банка и в климатична банка на Европа, че България е измежду страните, които се чака да бъдат най-силно наранени от трансформацията към зелена кръгова стопанска система. Поради тази причина ние доста разчитаме на мандата на Европейска инвестиционна банка, която ще бъде сложена в центъра на средствата за поддръжка на трансформиращите се стопански системи по линия на Фонда за обективен преход, сподели Петрова.
 
 Маринела Петрова БГНЕС

Групата на Европейската капиталова банка, която се състои от Европейска инвестиционна банка и Европейския капиталов фонд /ЕИФ/, е предоставила на България през 2019 година заеми и гаранции в размер на 359 млн. евро .
Европейска инвестиционна банка е отпуснала заеми в размер на 210 млн. евро в България , гаранциите по ЕИФ и поетите отговорности за дялово присъединяване възлизат на 149 млн. евро . Предоставените средства от Групата на Европейска инвестиционна банка в страната съставляват 0,59 на 100 от Брутният вътрешен продукт на страната през 2019 година Ползите от тези интервенции са усетени от 3800 сдружения, като са били подкрепени 79 000 работни места. Очаква се да продължи поддръжката за възстановяване на обществената, икономическата, транспортната и екологичната инфраструктура и за по-нататъшното развиване на обществения и частния бранш в страната, както и за финансиране на начинания в поддръжка на уговорките на България в региона на климата.

Осигуреното финансиране от Европейска инвестиционна банка за интервала 2015 година - 2019 година възлиза на 1,1 милиарда евро. Най-голям е размерът на кредитиране на дребните и междинните предприятия - 52 на 100. Сред плановете, подкрепени от Европейска инвестиционна банка в България през 2019 година, е построяването на междусистемната газова връзка сред България и Гърция със заем от 110 млн. евро .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР